Για μια δεκαετία η Αυστραλή Τάμμι Τζόνας ήταν η πεμπτουσία της χορτοφαγίας: διπλοτσέκαρε πάντα τα προϊόντα και έτρωγε μόνο βιολογικά.
Αλλά μετά την αναιμία που παρουσίασε κατά της διάρκεια μιας από τις εγκυμοσύνες της, όχι μόνο επέστρεψε στην κατανάλωση κρέατος, αλλά έγινε και η ίδια χασάπης και συνιδιοκτήτρια μιας χοιροτροφικής μονάδας με το όνομα «Jonai Farms».
Η Τζόνας αποφάσισε να βγάλει από την διατροφή της το κρέας όταν ήταν μόλις 19 ετών. Όπως και χιλιάδες άλλοι, είχε διαβάσει το βιβλίο του Αυστραλού φιλοσόφου Πίτερ Σίνγκερ από την δεκαετία του ‘70, «Animal Liberation», που διερευνά την ικανότητα των ζώων να αισθάνονται τον πόνο και πώς αυτό θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν από τις ανθρώπινες ενέργειες. Και φυσικά, σοκαρίστηκε. «Στο βιβλίο του αναφέρει με λεπτομέρειες τον τρόπο αντιμετώπισης των χοίρων και των πουλερικών και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούσα να συνεχίσω να τρώω κρέας» λέει η Αυστραλή πρώην vegetarian και συνεχίζει: «Η άμεση αντίδραση μου ήταν πως δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτήν την βάναυση αντιμετώπιση των ζώων και ο μόνος τρόπος που γνώριζα για να το κάνω αυτό ήταν να σταματήσω να τρώω κρέας».
Η αναιμία στην εγκυμοσύνη στάθηκε αφορμή για να σταματήσει την vegan διατροφή
Επί σχεδόν μία δεκαετία η Τάμι Τζόνας ακολούθησε μια χορτοφαγική δίαιτα, συνεχίζοντάς την μάλιστα ακόμη και κατά την διάρκεια δύο εγκυμοσυνών χωρίς σημαντικές ελλείψεις ή προβλήματα υγείας. Αλλά όταν έφτασε τα τριάντα της και έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί, η Τζόνας έγινε αναιμική. Παρά την λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων και την κατανάλωση ορισμένων τροφών πλούσιων σε σίδηρο, το σώμα της χρειαζόταν απλώς περισσότερη τροφή. «Μια μέρα, εκεί που ήμουν στην δουλειά, απλά σκέφτηκα: ένα burger θα το διόρθωνε αυτό το πρόβλημα» όπως λέει. Και αυτό ακριβώς έκανε. «Επέστρεψα στο κόκκινο κρέας, τόσο το βόειο όσο και το αρνίσιο, για μία φορά την εβδομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάποια χρόνια αργότερα δοκίμασα πάλι χοιρινό και πουλερικά» όπως λέει, παραδεχόμενη ωστόσο πως έτρωγε μόνο κρέας από φάρμες που έχουν αναπτύξει μια ηθική εκτροφή.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι είναι ανήθικο να πάρεις την ζωή ενός ζώου για φαγητό, πάντα ήμουν άνετη με την θέση μου στην τροφική αλυσίδα, αλλά σκεφτόμουν πως είναι ανήθικο να μεταχειρίζεσαι τα ζώα με σκληρό τρόπο, να μην τα επιτρέπεις να βγαίνουν έξω και να τα περιορίζεις σε υπόστεγα» λέει η πρώην vegan.
Πώς προέκυψε η εκτροφή ζώων
Η Τζόνας είχε μεγαλώσει σε ένα αγρόκτημα βοοειδών στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών προτού μετακομίσει στην Αυστραλία, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Όταν ήταν περίπου 30 ετών και καθώς εισήγαγε σιγά σιγά στην διατροφή της ξανά το κρέας, άρχισε να την ελκύει όλο και περισσότερο η ενασχόληση με την γη.
Έτσι, μετά από έρευνα που έκανε μαζί με τον σύζυγό της, έμαθαν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν ένα έντιμο εισόδημα καλλιεργώντας σε μικρή κλίμακα και ταυτόχρονα να συμπεριφέρονται στα ζώα με τον απαραίτητο σεβασμό. «Τότε διαπιστώσαμε ότι θέλουμε να γίνουμε αγρότες και όσον αφορά εμένα, ήξερα αμέσως ότι ήθελα να εκτρέφω χοίρους επειδή είναι κάποια από τα ζώα που αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο τρόπο στην βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος» λέει η Τζόνας.
Το σχέδιο ήταν να αναθρέψουν χοίρους σε βοσκοτόπια ακολουθώντας τους ηθικούς κανόνες διαβίωσης προκειμένου να δίνουν στους καταναλωτές την δυνατότητα επιλογής αγοράς προϊόντων από ζώα στα οποία δεν έχουν συμπεριφερθεί με σκληρότητα. Η Τζόνας και ο σύζυγός της Στιούαρτ μετακόμισαν στα κεντρικά υψίπεδα της Βικτώριας και δημιούργησαν το Jonai Farms. Κι ενώ ο σύζυγός της ασχολούνταν με την υποδομή, η Τζόνας έμαθε ανέλαβε τον ρόλο του χασάπη, μια τεράστια αλλαγή μετά από μια δεκαετία χορτοφαγίας.
Από vegetarian... χασάπης
Η Τζόνας έμαθε να σφάζει μόνη της τα ζώρα, διασφαλίζοντας πως οι περίπου 110 χοίροι που έχει στην φάρμα της, ζουν σε περιοχές που καλύπτονται από γρασίδι και έχουν πρόσβαση στο φαγητό 24 ώρες το 24ωρο. Περηφανεύεται επίσης πως η εγκατάστασή της δεν διαθέτει σφαγείο, επειδή τα ζώα στρεσσάρονται «όταν φορτώνονται σε ένα τρέιλερ και μεταφέρονται σε ένα ξένο μέρος». Όπως λέει: «Μπορεί κανένα ζώο να μην έχει μια ζωή χωρίς άγχος, ωστόσο προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πίεση που νιώθουν – ειδικά εκείνη την κρίσιμη τελευταία ημέρα τους»
Η πρώην vegetarian νυν χασάπης, πιστεύει πως η ιστορία της θα κερδίσει την προσοχή του κόσμου γιατί, όπως λέει «οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για το τι τρώμε». Λόγω της επίδρασης της κατανάλωσης κρέατος στην κλιματική αλλαγή, λέει πως οι άνθρωποι «αισθάνονται ένοχοι για το γεγονός ότι τρώνε κρέας, αλλά προσπαθώ να τους δείξω πως δεν πρέπει να νιώθουν έτσι, απλά να είναι πιο προσεκτικοί και να τρώνε τα ζώα που έχουν μεγαλώσει σωστά».
Φωτογραφίες: Facebook/Tammi Jonas