Tην τελευταία της πνοή σε ηλικία 102 ετών άφησε η γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση Αν Ντάγκλας, χήρα του θρύλου του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας, στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Ο Κερκ Ντάγκλας, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 103 ετών, είχε γνωρίσει τη σύζυγό του στο Παρίσι το 1953, όπου είχε βρεθεί για τα γυρίσματα της ταινίας «Act of Love» και μετά από μια επίμονη ερωτική πολιορκία την έπεισε να πει το «ναι» στην πρόταση γάμου.
Παντρεύτηκαν στο Λας Βέγκας στις 29 Μαΐου του 1954 και μπορεί το ρομαντικό στοιχείο να έλειψε από την τελετή, αλλά «ήταν νόμιμη και ο νέος σύζυγός της ορκίστηκε ότι κάποια μέρα θα την ξαναπαντρευόταν με μια λαμπρή γιορτή», ανέφερε η οικογένεια Ντάγκλας σε ανακοίνωσή της.
Πράγματι, ο Κερκ Ντάγκλας, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του Χόλιγουντ τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, φημισμένος για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως ο «Σπάρτακος» και προταθείς τρεις φορές για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του το 2004, στην 50ή επέτειο του γάμου τους.
Παντρεμένοι επί 66 χρόνια, απέκτησαν δύο γιους, τον Πίτερ και τον Έρικ, ενώ ο Κερκ είχε άλλους δύο γιους, τον Μάικλ και τον Τζόελ, από τον πρώτο γάμο του.
Η ζωή και η φιλανθρωπική δράση της Αν Ντάγκλας
Η Αν Ντάγκλας -Χανελόρε Μαρξ ήταν το ονοματεπώνυμό της που γράφτηκε στο ληξιαρχείο του Ανόβερου της Γερμανίας μετά τη γέννησή της στις 23 Απρλίου του 1919- φοιτούσε στο Βέλγιο όταν οι ναζί βομβάρδισαν το 1940 τις Βρυξέλλες. Διέφυγε με αυτοκίνητο, παρέα με φίλους, και κατευθύνθηκε προς τη Γαλλία, αλλά επειδή διέθετε γερμανικά ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητα παντρεύτηκε έναν Βέλγο για να αποκτήσει τη βελγική υπηκοότητα.
Λίγους μήνες μετά την άφιξή της στο Παρίσι, οι Γερμανοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Όταν οι ναζί έβγαλαν διάταγμα, βάσει του οποίου όλες οι ταινίες θα έπρεπε να προβάλλονται με γερμανικούς υποτίτλους, η Αν, που μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, κατάφερε να βρει δουλειά σ’ έναν Γάλλο διανομέα ταινιών. Μετά τον πόλεμο συνέχισε την καριέρα της στο αμερικανικό δίκτυο ΝΒC και συνεργάστηκε με τον φημισμένο σκηνοθέτη Τζον Χιούστον στην παραγωγή του «Moulin Rouge», προτού γνωρίσει τον Κερκ Ντάγκλας.
Η Αν Ντάγκλας ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση και επισκέφθηκε 44 χώρες αφότου αναγορεύτηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Αμερικανών -έργο για το οποίο τιμήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στήριξε την έρευνα για μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες και δράσεις υπέρ των άστεγων γυναικών, ενώ, όταν πληροφορήθηκε για την άθλια κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει παιδικές χαρές σε σχολεία του Λος Άντζελες, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Έπεισε τον άνδρα της ότι ο μόνος τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι επισκευές ήταν να βγάλουν στο σφυρί τη συλλογή έργων Τέχνης τους στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ανακαινίστηκαν 403 παιδικές χαρές.
«Συχνά αναρωτιέμαι τι θα είχα απογίνει αν δεν είχα παντρευτεί την Αν», είχε πει κάποτε ο Κερκ Ντάγκλας. «Ίσως να μην είχα επιζήσει χωρίς το επιχειρηματικό της πνεύμα και τα οξυμένα ένστικτά της».