Ο θάνατος του Κερκ Ντάγκλας, του τελευταίου μιας χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, έφερε στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της ζωής του.
Κάτι που ίσως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό, τουλάχιστον εκτός ΗΠΑ, ήταν πως το όνομα του Κερκ Ντάγκλας δεν ήταν και το πραγματικό του. Ο ηθοποιός γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ως Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Οι γονείς του υπήρξαν Ρώσοι μετανάστες, που έφτασαν στις ΗΠΑ από μια περιοχή στην σημερινή Λευκορωσία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Οι Εβραίοι γονείς του Κερκ Ντάγκλας και τα φαινόμενα αντισημιτισμού στη Νέα Υόρκη
Οι γονείς του, Χέρσελ και Μπρίνα ήταν αναλφάβητοι, άλλαξαν τα μικρά τους ονόματα σε Χάρι και Μπέρτα και φαντάζονταν μια χώρα όπου οι δρόμοι της είναι στρωμένοι με χρυσάφι. «Αυτό που δεν είχαν συνειδητοποιήσει (οι γονείς του) ήταν πως οι ωραίες λέξεις που είναι σκαλισμένες στο Άγαλμα της Ελευθερίας “Δώστε μου τους κουρασμένους, τις φτωχές μάζες σας, να αναπνεύσουν ελεύθερα …” δεν ίσχυαν το ίδιο για όλους τους νέους Αμερικανούς» έλεγε σε ομιλία του, με αφορμή τα 100α του γενέθλια, ο Κερκ Ντάγκλας που απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 103 ετών.
Η οικογένεια του Κερκ Ντάγκλας ήταν εβραϊκής καταγωγής και μιλούσαν γίντις, την γλώσσα των Εβραίων Ασκενάζι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ο ηθοποιός βίωσε την διαφορετική μεταχείριση στην οποία αναφερόταν πολλά χρόνια αργότερα, απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών.
Όπως έχει δηλώσει ο Κερκ Ντάγκλας, απαγόρευαν στον πατέρα του να δουλεύει σε εργοστάσια εξαιτίας της πίστης του, με αποτέλεσμα να πουλά μέταλλο που έβρισκε στους δρόμους για να ζήσει. «Ο πατέρας μου δεν ήταν ιδιαίτερα τρυφερός. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το τι έκανα. Είχα έξι αδερφές και κανέναν αδερφό και ήθελα να είμαι κοντά στον πατέρα μου, αλλά εκείνος με αγνοούσε».
Όταν ο Κερκ Ντάγκλας αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του
Ήταν και αυτός ένας λόγος, που ο Κερκ Ντάγκλας αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του πριν βγει στο θεατρικό σανίδι, αλλά και το σινεμά. Όπως είχε δηλώσει ο ηθοποιός, το πραγματικό του όνομα δεν ήταν εύηχο, ενώ αντίθετα ήταν πολύ σημιτικό για το Χόλιγουντ της εποχής. Πολλά χρόνια αργότερα, δήλωνε πως θα ήθελε να έχει κρατήσει το όνομά του Ισούς Ντανιέλοβιτς. «Είναι ενδιαφέρον να κρατάς το πραγματικό σου όνομα. Αλλά μπορείς να φανταστείς αυτό το όνομα στη μαρκίζα;» έλεγε το 2015 σε συνέντευξή του στο People.
Υπήρξε άριστος μαθητής, στο σχολείο και ταυτόχρονα με την άριστη φυσική του κατάσταση κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο του Σεν Λόρενς. Εκεί υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέλη της ομάδας πυγμαχίας.
Ο Κερκ Ντάγκλας υπήρξε δεινός πυγμάχος
Σε αφιερώματα για τη ζωή του Κέρκ Ντάγκλας, περιγράφεται συχνά πως ο αστέρας του Χόλιγουντ κατάφερε να βγάλει αρκετά χρήματα από την ενασχόλησή του με την πυγμαχία, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις σπουδές του. Βεβαώς, ο παμπτωχος Κερκ Ντάγκλας έκανε κάθε δουλειά προκειμένου να πληρώνει τις σπουδές του. Δούλεψε ως σερβιτόρος και θυρωρός, αν και από νωρίς είχε εντοπίσει την κλίση του στην υποκριτική.
Αφού αποφοίτησε από το Σαν Λόρενς, παρακολούθησε την Δραματική Σχολή της Νέας Υόρκης με ειδική υποτροφία. Ο Κερκ Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός, στο Broadway, όμως η καριέρα του έμελλε να διακοπεί. Στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, από όπου και απολύθηκε τιμητικά το 1944.
Όσο βρισκόταν στο Ναυτικό, έπεσε στα χέρια του Κερκ Ντάγκλας η φωτογραφία μιας συμφοιτήτριάς της στην Δραματική Σχολή, της Νταϊάνα Ντιλ, από τις Βερμούδες. Η ηθοποιός πόζαρε για το εξώφυλλο του περιοδικού Life και στη θέα της φωτογραφίας της, ο Κερκ Ντάγκλας ορκίστηκε πως θα την παντρευτεί. Έτσι και έγινε, με το ζευγάρι να ανταλλάζει όρκους τον Νοέμβριο του 1943. Ο Κερκ και η Νταϊάνα Ντάγκλας απέκτησαν δύο παιδιά, τον διάσημο ηθοποιός Μάικλ και τον Τζόελ. Χώρισαν το 1951.
Ο Κερκ Ντάγκλας ήθελε να γυρίσει στο σινεμά τη «Φωλιά του κούκου»
Τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, ο Κερκ Ντάγκλας αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του με ταινίες που άφησαν εποχή, όπως ο «Σπάρτακος».
Το 1963 ο Κερκ Ντάγκλας πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Στη φωλιά του κούκου» που ανέβηκε στο Broadway. Η πλοκή του έργου τον συνεπήρε τόσο, που απέκτησε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική του μεταφορά. Ωστόσο, φαίνεται πως εκείνη την εποχή δεν μπόρεσε να πείσει κανένα στούντιο του Χόλιγουντ να χρηματοδοτήσει την ταινία.
Το 1975, ο γιος του Μάικλ, ανέλαβε την παραγωγή για την κλασική πλέον ταινία «Στη φωλιά του Κούκου» με τον Τζακ Νίκολσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που χάρισε στον ηθοποιό το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Η ταινία έλαβε συνολικά πέντε βραβεία από την Ακαδημία κινηματογράφου.
Ο Κερκ Ντάγκλας ξεγέλασε τον θάνατο 3 φορές
Ξεγέλασε τον θάνατο τουλάχιστον 3 φορές. Το 1958 ο Κερκ Ντάγκλας επρόκειτο να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με ένα ιδιωτικό τζετ, μαζί με τον σκηνοθέτη Μάικ Τοντ. Η σύζυγός του, Αν Μπάιντεν, επέμενε να μην δεχτεί να ταξιδέψει με το αεροπλάνο. «Είχαμε έναν μεγάλο καβγά. Της είπα “ΟΚ, δεν θα πάω”. Αλλά ήμουν έξαλλος μαζί της», έλεγε για το περιστατικό ο Κερκ Ντάγκλας. Λίγο αργότερα το ζευγάρι άκουσε την είδηση της συντριβής του αεροπλάνου στο ραδιόφωνο.
Το 1991, ο 74χρονος τότε Κερκ Ντάγκλας, δεν κατάφερε να γλιτώσει του ατυχήματος, ωστόσο ξεγέλασε και πάλι τον θάνατο. Επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο με τον φίλο του Νόελ Μπλανκ, ηθοποιό γνωστό από τις δεκάδες φωνές που χάρισε σε κινούμενα σχέδια στις ΗΠΑ και πιλότο. Το ελικόπτερο συγκρούστηκε εν πτήση με ακροβατικό αεροπλάνο. Οι έλικες έκοψαν τα φτερά του αεροπλάνου, το οποίο και εξερράγη στον αέρα και έπιασε φωτιά, οδηγώντας στον θάνατο τους δύο επιβάτες του.
Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κερκ Ντάγκλας έπεσε στο έδαφος δευτερόλεπτα αργότερα, με τους δύο επιβαίνοντες να βγαίνουν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Ο ηθοποιός νοσηλεύτηκε με τραύματα στην πλάτη και σπασμένο πλευρό, ενώ από την πρόσκρουση φαίνεται πως η πίεση που δέχτηκε η σπονδυλική του στήλη συμπιέστηκε τόσο, ώστε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να χάσει πόντους από το αρχικό του ύψος (το δημοσίευμα του USA Today αναφέρεται σε 3 ίντσες, ήτοι 7 εκατοστά).
Αυτή δεν είναι η μόνη εμπειρία του Κερκ Ντάγκλας, όταν και φλέρταρε με τον θάνατο. To 1996, ο Κερκ Ντάγκλας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Περιγράφοντας χρόνια αργότερα το περιστατικό, σημειώνει πως ένιωσε μια δυνατή σουβλιά από τον δεξί του κρόταφο ως το σαγόνι.
Όταν προσπάθησε να περιγράψει το συναίσθημά του, συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να μιλήσει. Για χρόνια, ο Κερκ Ντάγκλας προσπάθησε σκληρά να μην χάσει την λεκτική επικοινωνία με τους δικούς τους. «Είμαι τυχερός, παρότι ο λόγος μου δεν έχει διορθωθεί πλήρως, που δεν έχω καμιά παράλυση και δεν πέθανα» δήλωνε το 2007.