Κοιτάξτε προσεκτικά αυτή την οπτική ψευδαίσθηση. Τι βλέπετε;
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά απλό. Σε αριστερόστροφη κατεύθυνση, ξεκινώντας από την κορυφή, μπορείτε να δείτε έναν μπλε κύκλο και μετά έναν σε χρώμα ματζέντα, αλλά όταν φτάσετε στο τρίτο στρογγυλεμένο σχήμα, η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Εάν ο τελευταίος κύκλος είναι κίτρινος, τότε τα μάτια σας έχουν ξεγελαστεί -γιατί όταν εστιάσετε στο χρώμα του, θα δείτε ότι είναι στην πραγματικότητα ασπρόμαυρος. Αλλά μην αισθανθείτε πολύ άσχημα, καθώς δεν είστε ο μόνος που τον πρόδωσαν τα μάτια του.
Πρόσφατα, η οπτική ψευδαίσθηση επανεμφανίστηκε στο Reddit αφού αρχικά κοινοποιήθηκε από τον δημιουργό του με έδρα το Κιότο, Akiyoshi Kitaoka, ο οποίος είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan της Ιαπωνίας.
Ο Redditor Eumaeu5 δημοσίευσε την εικόνα με τη λεζάντα: «Δεν υπάρχει κίτρινο σε αυτήν την εικόνα (καλύψτε όλες εκτός από μερικές από τις "κίτρινες" γραμμές για να το αποδείξετε αυτό). Ο εγκέφαλός σας περιμένει κίτρινο και γεμίστε τα κενά».
Πολλοί όμως δεν πείστηκαν. «Υπάρχει πραγματικά κίτρινο. Ακόμα και μετά την κάλυψη των χρωμάτων το βλέπω και έχει σχήμα κύκλου. Βγάζω στιγμιότυπο οθόνης για επιβεβαίωση και υπάρχει ΚΙΤΡΙΝΟ», είπε ένα άτομο.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να τον διορθώσουν. «Σκέφτηκα το ίδιο πράγμα. Είναι η αλλαγή σε μαύρες γραμμές από το μπλε που το προκαλεί αυτό. Στην πραγματικότητα είναι λευκό», έγραφε μια απάντηση.
«Τράβηξα κι εγώ ένα στιγμιότυπο οθόνης, αλλά δυστυχώς πρέπει να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχει κίτρινο. Το μυαλό σου λέει ακόμα ψέματα», πρόσθεσε ένας άλλος.
«Δεν περιμένατε αρκετή ώρα για να εξαφανιστεί το εφέ από όταν κοιτάξατε ολόκληρη την εικόνα. Κρατήστε το χέρι σας περισσότερο εκεί και συνεχίστε να κοιτάζετε επίμονα, δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα», είπε ένα τρίτο άτομο.
«Ο κύκλος σχηματίζεται από την αλλαγή χρώματος των γραμμών από μπλε σε μαύρο. Το λευκό φόντο είναι στην πραγματικότητα ολόλευκο και μόνο λευκό. Όχι κίτρινο. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν λειτούργησε».
Και ο ίδιος ο Akiyoshi επιβεβαίωσε ότι «το κιτρινωπό μέρος αποτελείται από ασπρόμαυρες ρίγες».
Ένας redditor εξήγησε τι συμβαίνει στην οπτική ψευδαίσθηση. «Ο εγκέφαλός σας έχει μια λειτουργία αυτόματης ισορροπίας λευκού. Επειδή όλες οι γραμμές είναι μπλε, εκτός από τον “κίτρινο κύκλο”, ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να προσαρμοστεί σε ένα δροσερό λευκό περιβάλλον, όπως το φως της ημέρας ή μια συννεφιασμένη μέρα», είπαν.
«Το αποτέλεσμα είναι επίσης ότι προσαρμόζει τα πάντα γύρω από τις πραγματικά μαύρες γραμμές για να γίνονται αντιληπτές ως πιο ζεστές. Έτσι, το λευκό γίνεται ζεστό λευκό».
«Από απόσταση (η εικόνα, όχι μεγέθυνση), ο εγκέφαλός σας λέει ότι αυτές οι γραμμές πρέπει να είναι μπλε, γιατί όλες οι άλλες φαίνονται να είναι. Αυτό και ότι το άσπρο και το μαύρο είναι τόνοι, όχι χρώματα, ο εγκέφαλος προσπαθεί να εντοπίσει ένα χρώμα… κίτρινο. θυμηθείτε ότι υπάρχουν τρία είδη κώνων στα μάτια μας: κόκκινο, πράσινο και μπλε. Αυτό και ο εγκέφαλος βρίσκοντας νόημα από αυτό που βλέπει, αποφασίζει για το κίτρινο, γιατί υποσυνείδητα, θα ξέρετε ότι το κίτρινο και το μπλε κάνουν πράσινο».
Οπτικές ψευδαισθήσεις που μπερδεύουν
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι οπτικές ψευδαισθήσεις του Akiyoshi προκαλούν μπέρδεμα. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μια άλλη από τις δημιουργίες του κατέπληξε το διαδίκτυο, με την εικόνα με μικρά, συνδεδεμένα γκρίζα τετράγωνα να φαίνονται να κινούνται ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.
Αλλά οι φιγούρες στην οθόνη είναι στην πραγματικότητα στατικές -τις βλέπετε να μετατοπίζονται επειδή ο εγκέφαλός σας ξεγελιέται από την ψευδαισθητική κίνηση.
Η εικόνα προκαλεί τους θεατές να κοιτάξουν πέρα από την ψευδαίσθηση και να σταματήσουν τα κινούμενα τετράγωνα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.