Εάν χρειάζεστε έναν ορισμό για το «la dolce vita», η ζωή της Mimi Thorisson είναι αυτό ακριβώς. Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής ζει στο Τορίνο της Ιταλίας, με την οικογένειά της και η ειδυλλιακή ζωή τους καταγράφεται από τον σύζυγό της, τον Ισλανδό φωτογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή Oddor Thorisson, στο Instagram.
Και φυσικά η γκαρνταρόμπα της δεν θα μπορούσε να πηγαίνει πίσω. «Μου άρεσε η μόδα από μικρό κορίτσι», λέει. «Η μητέρα μου είναι Γαλλίδα και ο πατέρας μου Κινέζος, έτσι μεγάλωσα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά περνούσαμε τα καλοκαίρια στη Γαλλία και πάντα σταματούσαμε στο Παρίσι. Λάτρευε τον Yves Saint Laurent, τον Charles Jourdan... Ντυνόμουν με τα ρούχα της και ήθελα να είμαι αυτή η γυναίκα».
Έχει ζήσει στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Μεντόκ της Γαλλίας. Μπορεί να σπούδασε επιχειρήσεις, να εργάστηκε ως μοντέλο και να είχε μια αξιοσέβαστη καριέρα στον κόσμο των media, όμως εγκατέλειψε τη ζωή στις μεγαλουπόλεις για την εξοχή και έγινε παγκοσμίως διάσημη δίνοντας την ενέργεια και την προσοχή της, σε αυτά που αγαπάει περισσότερο: στην οικογένεια και το φαγητό.
Έχει πέντε κόρες, τρεις γιους και... δεκατέσσερα σκυλιά! Τα πέντε μικρότερα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι στο Τορίνο. Τα μεγαλύτερα μένουν στο Παρίσι. Όλα γεννήθηκαν στη Γαλλία όταν η οικογένεια ζούσε στην περιοχή του Μπορντό. Ήταν τα τακτικά οδικά ταξίδια τους στην Ιταλία, ενώ η Thorisson έγραφε βιβλίο μαγειρικής «Old World Italian», που τους ενέπνευσε να μετεγκατασταθούν στη χώρα, πριν από μερικά χρόνια.
Η σχέση της με τη μαγειρική
Από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, ήταν βαθιά παθιασμένη με το φαγητό. Κατά την παιδική της ηλικία πέρασε πολύ καιρό ανάμεσα στα εστιατόρια του Χονγκ Κονγκ, όπου μεγάλωσε, και στα μπιστρό του Παρισιού και της νότιας Γαλλίας, όπου περνούσε τις διακοπές της στη Γαλλίδα γιαγιά της.
Το φαγητό ήταν συνεχώς στο μυαλό της, και η ίδια περιγράφει τον εαυτό της, ως «το κορίτσι που ήταν πάντα πιο χαρούμενο στο τραπέζι». Λατρεύει να μαγειρεύει και να ζει μια ζωή, βασισμένη στις υγιεινές, παραδοσιακές γεύσεις.
Όταν έλαβε λαμπερές κριτικές πριν από μερικά χρόνια, ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί τις γαστρονομικές τις εμπειρίες. Έζησε «μια παραμυθένια ζωή» στη γαλλική εξοχή του Médoc στη Γαλλία, όπου είχε πρόσβαση στις καλύτερες πρώτες ύλες, και εκεί όπου «γεννήθηκε» το δημοφιλές blog της, «Manger». Η ίδια, είχε την πολυτέλεια να μαζεύει δαμάσκηνα, ντομάτες και άλλα εκλεκτά υλικά, από τον καταπράσινο κήπο της πίσω αυλής της. Εκεί, δημιούργησε ένα pop - up εστιατόριο, όπου παρέδιδε μαθήματα μαγειρικής -τα οποία είχαν τεράστια ζήτηση και συμμετοχή - και μυούσε τους επισκέπτες της στα μυστικά της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας.
Παρουσίασε επίσης, μια εκπομπή μαγειρικής στη Γαλλία στο Cuisine+ βασισμένη στο blog και ένα από τα παιδικά της όνειρα έγινε πραγματικότητα όταν έγραψε το βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «A kitchen in France». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Clarkson Potter/ Random House στη Νέα Υόρκη.
Πώς ξεκίνησαν όλα
«Ξεκίνησα να γράφω για τη μαγειρική για πλάκα ένα βράδυ και δεν μπορούσα να σταματήσω μετά», λέει σε συνέντευξή της. Και κάπως έτσι, δημιουργείται το Manger, ένα food blog για τους γνωστούς και τους φίλους της. «Ανέβαζα συνταγές που έφτιαχνα στο σπίτι και έβγαζα τα πιάτα φωτογραφία με το iPhone μου. Ειλικρινά ήταν πολύ κακές φωτογραφίες» έχει πει στην Telegraph η Thorisson, η οποία είχε τότε μόλις 69 followers. Μέχρι που μια μέρα όλα άλλαξαν.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, μια τούρτα εμπνευσμένη από την Ισλανδή πεθερά της, εκτόξευσε το Manger στη στρατόσφαιρα. Η Mimi έπεισε τον Oddur να τραβήξει μια φωτογραφία την τούρτα, την οποία είχε στολίσει με λουλούδια από τον κήπο, και μέσα σε λίγες μέρες το blog έλαβε χιλιάδες επισκέψεις. «Σκέφτηκα, "Τι διάολο συνέβη εδώ;"» Η συνταγή έγινε viral και όλος ο κόσμος έμαθε ποια είναι η Mimi Thorisson.
Οι συνεργασίες με την AnthroLiving, την Alix D. Reynis και τα Zara Home
Η πιο πρόσφατη συνεργασία της, είναι νέα μου συλλογή σερβίτσιων σε συνεργασία με την εταιρεία AnthroLiving, πάνω σε μία συλλογή σερβίτσιων, η οποία ονομάζεται Italian Hours, «μια γιορτή της αφθονίας της σεζόν», όπως την περιγράφει η ίδια.
Έχει συνεργαστεί με την αξιόλογη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, Alix D. Reynis, διευρύνοντας έτσι τους δημιουργικούς της ορίζοντες, έχοντας όμως πάντοτε ως άξονα το πάθος της με ό,τι έχει να κάνει με το «art de la table». Πρόκειται για τη δημιουργία μιας εκλεπτυσμένης συλλογής πιάτων με κύρια επιρροή την αισθητική του 18ου και 19ου αιώνα.
Η Mimi θα πει χαρακτηριστικά για τη φίλη της, Alix: «Ερωτεύτηκα τη συλλογή της πριν από χρόνια, την απαλή, κομψή προσέγγισή της, τα παραδοσιακά αλλά κάπως πολύ σύγχρονα κομμάτια της, που ταιριάζουν σε ένα τραπέζι απόψε ή μια νύχτα εκατό χρόνια πριν».
«Η Alix εμπνέεται από τη δική της οικογενειακή ιστορία, από τη διακοσμητική και αρχιτεκτονική της κληρονομιά, καλλιεργώντας ένα σύγχρονο στυλ ανάμεικτο με ένα παραδοσιακό. Συνδυάζει την κομψότητα και τη λεπτομέρεια του παλιού κόσμου με μια σύγχρονη πινελιά. Κάθε κομμάτι της συλλογής είναι διακοσμημένο με ένα αποκλειστικό οικόσημο που είναι ιδιαίτερα συμβολικό και πλούσιο σε προγονικές παραδόσεις».
Δεν είναι όμως η μοναδική συνεργασία που έχει κάνει η Mimi Thorisson, καθώς μαζί με τα Zara Home παρουσίασε μια συλλογή κουζίνας, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα βασικά είδη κουζίνας που χρησιμοποιούσε όσο ζούσε στη Γαλλία, αλλά και τώρα που ζει στο Τορίνο. Το σημερινό της καταφύγιο, είναι ένα παλιό αγροτόσπιτο με αρχοντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής όπου καλλιεργεί τα δικά τους λαχανικά και φρούτα, και μαθαίνει στα παιδιά της, έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με χαλαρούς ρυθμούς.
«Το πάθος και τα όνειρά μου έγιναν πραγματικότητα. Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω ότι κατάφερα να δημιουργήσω μια τόσο αρμονική ζωή ανάμεσα στην αγάπη, την οικογένεια και τη δουλειά. Αλλά ήταν ένας μακρύς δρόμος, ήταν όλα σχετικά με τη σκληρή δουλειά, την πίστη στον εαυτό μου, το θάρρος, την επιμονή, τη δύναμη και την υπομονή», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο bebe-organic, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της:
«Μου αρέσει να μαγειρεύω παλιές και νέες συνταγές. Υπάρχει πάντα κάτι νόστιμο στο τραπέζι και έχουμε δείπνο "en famille" κάθε βράδυ. Είναι μια στιγμή ενότητας, ζεστασιάς και μιλάμε για τη μέρα μας. Ποτέ δεν θεωρώ δεδομένες αυτές τις στιγμές. Ήμουν πολύ τυχερή που μπόρεσα να εργάζομαι με τόσο πάθος και να ισορροπώ μαζί την οικογενειακή ζωή».