Στη Στοκχόλμη οι πρωταγωνιστές της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», καλεσμένοι του Ποντιακού Συλλόγου της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος».
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου οι πρωταγωνιστές της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση βρέθηκαν λοιπόν στη Σουηδία, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης», αφιερωμένες στο «Κόκκινο Ποτάμι», στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων της Ποντιακής γενοκτονίας.
Εκδηλώσεις για το «Κόκκινο Ποτάμι» σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ
Με αφορμή την μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι», που βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, ο Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κυριακίδη, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο, και την εταιρεία Medelhavet Kultur I Skandinavien οργάνωσαν διαδοχικά εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη και στο Γκέτεμποργκ.
Στα events της παρουσίασης του ιστορικού μυθιστορήματος, πέρα από τον συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, μίλησαν ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση που υποδύονται τους κεντρικούς ήρωες της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», η εκπρόσωπος των Εκδόσεων Κυριακίδη Δήμητρα Γρίβα και ο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης -επιστήθιος φίλο του συγγραφέα- Βασίλειος Μωϋσίδης, αναφερόμενοι στο ιστορικό δράμα των Ποντίων, όπως αυτό περιγράφεται μέσα από την πλοκή της ιστορίας που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα.
Συγκινεί το «Κόκκινο Ποτάμι» στο εξωτερικό
Ο Κυριάκος Σαχανίδης, καθηγητής της ποντιακής που επιμελείται τους διαλόγους των ηθοποιών στη σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», είχε μιλήσει στο iefimerida.gr για την απήχηση που έχει η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» στους Έλληνες του εξωτερικού. «Με παίρνουν από την Σουηδία και τη Γερμανία. Μαζεύονται κάθε Κυριακή βλέπουν τη σειρά και κλαίνε» έλεγε τότε ο καθηγητής.
Ο Κυριάκος Σαχανίδης γνώριζε το διήγημα «Το Κόκκινο Ποτάμι», στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη σειρά, αλλά και τον συγγραφέα του Χάρη Τσιρκινίδη πολλά χρόνια πριν οι ιστορίες του πάρουν ζωή στην μικρή οθόνη. Ο καθηγητής μιλούσε τότε και για τις μνήμες από τον πόνο που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου εκείνη την περίοδο, μέσα από τις αφηγήσεις της οικογένειάς του. «Η μάνα μου μέχρι να πεθάνει, κάθε μέρα μοιρολογούσε τον αδερφό της, που τον κρέμασαν οι Τούρκοι» μας λέει με μια συγκίνηση, ανακατεμένη με περηφάνια που προκαλεί ρίγη.