Είναι γεγονός ότι η εισβολή του κορωνοϊού τον τελευταίο χρόνο στη ζωή μας έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη αναστάτωση. Μέσα σε περίπου έναν χρόνο ό,τι είχαμε συνηθίσει φαίνεται να αποδομείται, επηρεάζοντας μέσα σε όλα τα άλλα και τον ψυχισμό μας. Γι' αυτό και η ανάγκη για well being ή αλλιώς... «μετακίνηση 6» είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Και αφού ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει τα ταξίδια στους αγαπημένους μας προορισμούς ευεξίας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε μερικές από τις αιώνιες σοφίες τους. Όπως, για παράδειγμα, τη νορβηγική πρακτική friluftsliv, την οποία γνωρίσαμε πρόσφατα και η οποία πυροδοτεί ξανά το ενδιαφέρον.
Σειρά έχει τώρα να μάθουμε το Shinrin-Yoku, που έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία.
Τι είναι το Shinrin-Yoku
Στην Ιαπωνία οι άνθρωποι ακολουθούν μια πρακτική που ονομάζεται Shinrin-Yoku και σημαίνει «κολύμβηση στα δάση».
Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα έθιμο, σχετικά καινούργιο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 ως ένα είδος ιατρικής ή θεραπευτικής θεραπείας με σκοπό την καταπολέμηση του άγχους, της καθημερινής πίεσης και της αδιάκοπης παρουσίας της τεχνολογίας στη ζωή μας.
Στα ιαπωνικά shinrin σημαίνει «δάσος» και το yoku σημαίνει «μπάνιο». Έτσι, το shinrin-yoku κυριολεκτικά σημαίνει κολύμβηση στο δάσος -ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να κάνετε Shinrin-Yoku στο δάσος μέσα από τις αισθήσεις σας.
Εάν λοιπόν αισθάνεστε άγχος, στρες, κούραση μια εξαιρετική λύση είναι να κάνετε μια βόλτα 15 λεπτών στο δάσος. Όπως προστάζει το Shinrin-Yoku όσο βρίσκεστε εκεί, πρέπει να εστιάσετε στο περιβάλλον σας. Τι βλέπετε, ακούτε, αισθάνεστε και μυρίζετε;
Είναι ο αέρας, το βουνό, η θάλασσα; Αναπνεύστε την ομορφιά όλων. Σκεφτείτε την ανθεκτικότητα της φύσης, την εκπληκτική προσαρμοστικότητα της ίδιας της ζωής και θυμηθείτε ότι κι εσείς είστε ένα πλάσμα του φυσικού κόσμου. Παρατηρήστε τα χρώματα, το φως του ήλιου μέσα από τα φύλλα, αγγίξτε τους κορμούς των δέντρων, νιώστε τον καθαρό αέρα. Βρείτε ένα σημείο που σας αρέσει, με θερμοκρασία που να σας κάνει να νιώθετε άνετα και ξαπλώστε κάτω από τα δέντρα ή κάντε ακόμη γιόγκα ή διαλογισμό. Μαζέψτε βρώσιμους καρπούς, παρατηρήστε τα πουλιά, το φύλλωμα των δέντρων. Είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να κάνετε shinrin yoku.
Χρειάζεται όμως προσοχή και απόλυτη συγκέντρωση καθώς δεν πρόκειται για μια άσκηση, πεζοπορία ή τζόκινγκ. Απλώς βρίσκεστε στη φύση και συνδέεστε μαζί της μέσα από τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της μυρωδιάς και της αφή. Το Shinrin-Υoku είναι σαν γέφυρα. Ανοίγοντας τις αισθήσεις, γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ μας και του φυσικού κόσμου. Και κάπως έτσι θα αλλάζει η προοπτική και αναπτύσσεται μια πιο χαλαρή και θετική νοοτροπία.
Που μπορεί όμως να βρει κανείς δάσος και θάλασσα μαζί;
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time μέχρι το 2050 το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να ζει σε πόλεις. Το καλό όμως είναι ότι ακόμη και ένα μικρό χρονικό διάστημα στη φύση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας. Και το Shinrin-Yoku έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία.
Πρώτα απ' όλα όμως πρέπει να βρεθεί το σημείο που συνδυάζει δάσος και θάλασσα μαζί.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε την παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα, που είναι και η μεγαλύτερη παραλία της Αττικής και ενδεχομένως ο απόλυτος προορισμός για
Shinrin-Yoku. Χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς συνδυάζονται με ένα μοναδικό οικοσύστημα πευκοδάσους κουκουναριάς και δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «Εθνικό Πάρκο Σχινιά».
Αλλος προορισμός εκτός Αθηνών για «μπάνιο στο δάσος» είναι η παραλία Κουκουναριών στη Σκιάθο. Η ονομασία της παραλίας μάλιστα προέρχεται από το πυκνό και πανέμορφο δάσος κουκουναριάς (Pinus pinea) που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την αμμουδιά και σε όλο το μήκος της παραλίας (περίπου 700 μ.), ενώ το τοπίο συμπληρώνει η λίμνη της Στροφυλιάς, πίσω από το δάσος. Και στη Σκόπελο όμως η πευκόφυτη παραλία του Αγνώντα αποτελεί έναν καταπράσινο και ήσυχο προορισμό για να εφαρμόσει κανείς το Shinrin-Yoku.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ο κορωνοϊός το επιτρέψει και ξεκινήσουμε πάλι τα ταξίδια, στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα τοπία και μέρη με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά που «συνδυάζουν» δάσος και νερό μαζί.
Πώς να εφαρμόσετε το Shinrin-Yoku τώρα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει πίσω σας το τηλέφωνο και προετοιμαστείτε για μια
«άσκοπη μετακίνηση» στο δάσος με οδηγό το σώμα σας.
Οπως ορίζει το Shinrin-Yoku πρέπει να ακολουθήσετε τις αισθήσεις σας και τη μύτη σας. Και να πάρετε τον χρόνο σας. Δεν έχει σημασία αν δεν φτάσετε πουθενά. Δεν πηγαίνετε πουθενά. Απολαμβάνετε τους ήχους, τις μυρωδιές και τη φύση.
Στη συνέχεια, βρείτε ένα άνετο σημείο για να καθίσετε και να ακούσετε τους ήχους γύρω σας. Παρατηρήστε, για παράδειγμα, πώς αλλάζει η συμπεριφορά των πουλιών όταν συνηθίσουν την παρουσία σας.
Τέλος, αν βρίσκεστε με παρέα σε αυτή τη «μετακίνηση 6», κάντε μια συμφωνία και παραλείψτε τις μεταξύ σας συνομιλίες μέχρι το τέλος της βόλτας και μοιραστείτε μόνο τότε την εμπειρία σας.
Shinrin-Yoku: Κάν' το όπως οι Γιαπωνέζοι
Το Shinrin-Yoku αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία. Αν και οι Ιάπωνες περπατούσαν στα δάση της χώρας για αιώνες, νέες μελέτες έδειξαν ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Αυτό οφείλεται σε μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από τα δέντρα και τα φυτά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.