Ένας καθηγητής που έζησε κάτω από το νερό για 100 ημέρες ως πείραμα περιέγραψε λεπτομερώς τις συγκλονιστικές επιπτώσεις που αυτό είχε στο σώμα του.
Ο δρ Joe Dituri, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, αποφάσισε να δει πόσο μακριά θα μπορούσε να ωθήσει το ίδιο του το σώμα και τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα.
Γνωστός και ως «Dr Deep Sea», ο Dr Dituri θέλησε να κάνει τη θάλασσα προσωρινό «σπίτι» του για λίγους μήνες το 2023.
Για ποιον λόγο το έκανε αυτό;
Ο Dituri ξεκίνησε το παράξενο πείραμά του την 1η Μαρτίου 2023, για μια πρώτη στο είδος της βιολογική μελέτη, κατά την οποία το σώμα του θα δοκιμαζόταν για να δει πώς θα τα πήγαινε κάτω από το νερό.
Σε επίσημο δελτίο Τύπου από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ο δρ Dituri έλεγε ότι ήλπιζε να βρει «τρόπους για την αναβίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Ο ερευνητής ήθελε επίσης να «δοκιμάσει ιατρική τεχνολογία που θα μπορούσε να προλάβει χιλιάδες ασθένειες στους ανθρώπους».
«Αλλά», εξηγούσε η ανακοίνωση, «υπάρχει μια παγίδα: τα κάνει όλα αυτά 30 πόδια (9,1 μ.) κάτω από το νερό -και προσπαθεί να το κάνει για 100 ημέρες».
Τι αφορούσε το υποβρύχιο πείραμα;
Ο συνταξιούχος διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έγινε καθηγητής κολύμπησε στο νέο του βιότοπο των 9,29 τετραγωνικών μέτρων περίπου «δύο χιλιοστά της λίγκας (0.009656 χιλιόμετρα) κάτω από τη θάλασσα» στο Jules' Undersea Lodge στο Key Largo.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής άρχισε να ζει σε «απομόνωση» για όλη τη διάρκεια της αποστολής, η οποία έκτοτε ονομάστηκε «Neptune 100».
«Στο πλαίσιο των εργασιών θα παρακολουθούνται από έναν ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο οι επιδράσεις που βιώνει ενώ βρίσκεται σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το εκτεταμένο διαστημικό ταξίδι. Πρόκειται για ένα απομονωτικό, περιορισμένο, ακραίο περιβάλλον. Και ως άνθρωποι, πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε πώς θα ζούμε σε αυτό (το περιβάλλον) αν πρόκειται να επεκτείνουμε τον πλανήτη μας, αν πρόκειται να πάμε διαπλανητικά, αν πρόκειται να βρούμε όλες τις θεραπείες που πρέπει να βρούμε», ανέφερε η ανακοίνωση.
Τι συνέβη όταν ο δρ Dituri βρισκόταν κάτω από το νερό;
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία κάτω από το νερό τον έκανε «νεότερο».
Ο επιστήμονας παρακολουθούσε στενά πώς τον επηρέαζε η μακροχρόνια ακραία πίεση και, όταν δεν δούλευε πάνω σε αυτό, δίδασκε διαδικτυακά μαθητές από τον υποβρύχιο χώρο του.
Μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη του πειράματος, ο δρ Dituri και η ομάδα του ανακάλυψαν ακόμη και ένα είδος -έναν μονοκύτταρο οργανισμό που τώρα μελετάται από μικροβιολόγους.
Μιλώντας τότε στον Independent από το δωμάτιο της υποβρύχιας δεξαμενής του, ο δρ Dituri είχε πει: «Πιστεύουμε ότι [αυτό] είναι ένα ολοκαίνουργιο είδος για την επιστήμη. Οι άνθρωποι έχουν καταδυθεί σε αυτή την περιοχή χιλιάδες και χιλιάδες φορές -ήταν εδώ, απλώς δεν το ψάχναμε».
Τι επιπτώσεις είχε η παραμονή κάτω από το νερό στον δρ Dituri όταν βγήκε έξω;
Όταν επανήλθε στην επιφάνεια τον Ιούνιο του 2023, ισχυρίστηκε ότι πολλοί τομείς της υγείας του είχαν βελτιωθεί, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τελομερών -οι οποίες είναι δομές στα χρωμοσώματα που συχνά συνδέονται με την παράταση της ζωής.
Ο δρ Dituri δήλωσε στο WKMG News στο Ορλάντο: «Είμαι 56 ετών τώρα. Η εξωγενής [βιολογική] ηλικία μου ήταν 44 ετών. Όταν βγήκα από το νερό, η εξωγενής ηλικία μου ήταν 34. Έτσι, τα τελομερή μου επιμηκύνθηκαν. Στην πραγματικότητα έγινα νεότερος όταν ήμουν κάτω από το νερό».
Όταν βγήκε από την υποβρύχια αποστολή του, ο δρ Dituri ισχυρίστηκε ότι οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση κατά 50% σε κάθε φλεγμονώδη δείκτη στο σώμα του.
Κατάφερε επίσης να γίνει ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες ημέρες διαβίωσης κάτω από το νερό, ξεπερνώντας το παλιό ρεκόρ των 73 ημερών.
Πριν από έναν μήνα, ο δρ Dituri εμφανίστηκε στην εκπομπή America Medicine Today και μοιράστηκε τη γνώμη του για τη ζωή κάτω από το νερό.
Έγραψε ως λεζάντα στο κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram: «Πώς μας ήρθε η ιδέα να ζήσουμε κάτω από το νερό για 100 ημέρες; Η απάντηση βρίσκεται στην περιέργειά μας και στις ατελείωτες δυνατότητες που κρύβει ο ωκεανός».
«Υπάρχουν τόσα πολλά να εξερευνήσουμε και τόσα πολλά που παραμένουν άγνωστα. Παραδόξως, μια μερική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ ανακαλύφθηκε στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών, και δεν είχαμε ιδέα ότι ήταν εκεί», ανέφερε.
Και κατέληξε: «Το ταξίδι μας καθοδηγείται από την αναζήτηση της γνώσης και την ελπίδα ότι τα βάθη των ωκεανών μπορεί να κρύβουν λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας».