Οι ρυθμοί ζωής είναι δύσκολοι, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ακολουθούν ένα κακό πρόγραμμα διατροφής. Μια δημοσιογράφος όμως, περιέγραψε στο Insider πόσο άλλαξε η ζωή της όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τημεσογειακή διατροφή.
Όπως γράφει η δημοσιογράφος Τζένιφερ Μπάρτον, μέχρι πρότινος η διατροφή της αποτελούνταν κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και ζάχαρη ενώ η κατανάλωση λαχανικών ήταν πολύ χαμηλά στην λίστα της. Αλλά τον Ιούλιο του 2019, αποφάσισε να κάνει μια ριζική αλλαγή, κόβοντας το κρέας (εκτός από τα ψάρια) και υιοθετώντας μια μεσογειακή διατροφή γεμάτη με πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λιπαρά και περιστασιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ποια ήταν όμως τα 12 πράγματα που την εξέπληξαν περισσότερο από την έναρξη της μεσογειακής διατροφής;
«Η ποικιλία είναι τεράστια, οπότε δεν ένιωσα περιορισμένη»
«Ποτέ δεν πίστευα», γράφει η δημοσιογράφος, «ότι θα ήμουν ο τύπος του ανθρώπου που θα έβρισκα συναρπαστικά τα λαχανικά, αλλά τώρα το καταλαβαίνω. Είμαι γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμένη που ετοιμάζω και τρώω τα γεύματά μου, με τρόπο που δεν ήμουν ποτέ πριν ξεκινήσω την μεσογειακή διατροφή».
Και συνεχίζει: «Η αλλαγή αυτή ήταν πολύ πιο εύκολη από ό,τι περίμενα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα βαρετό και περιοριστικό – ποτέ δεν ένιωσα στέρηση. Ανακάλυψα επίσης, όλους αυτούς τους καταπληκτικούς και νόστιμους συνδυασμούς γεύσεων που δεν ήξερα ποτέ. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή είμαι ξετρελαμένη με τα παντζάρια με φέτα, σπανάκι και κινόα.
Είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και δεν ήμουν ποτέ πιο πρόθυμη μαθήτρια, καθώς πειραματίζομαι με διάφορα βότανα και μπαχαρικά σε ψάρια και λαχανικά για να δω ποια ταιριάζουν καλύτερα. Τα γεύματά μου, επίσης, είναι πολύ πιο ισορροπημένα, οπότε δεν χρειάζεται να τρώω συνέχεια σνακ, όπως συνήθιζα».
«Δεν μου λείπει καθόλου το κόκκινο κρέας»
Τι γίνεται όμως με το κρέας; «Μου άρεσαν πολύ οι μπριζόλες, τα cheeseburger και το μπέικον. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα δυσκολευόμουν πολύ χωρίς αυτά, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν μου λείπουν καθόλου. Συνειδητοποίησα επίσης πως το σώμα μου δεν φτιάχτηκε για το κόκκινο κρέας και πως το φούσκωμα στο στομάχι, δεν είναι ανάγκη να συνοδεύει κάθε γεύμα. Αυτό ήταν ένα από τα στιγμιαία οφέλη που παρατήρησα όταν άρχισα να ακολουθώ μια μεσογειακή διατροφή» λέει η Τζένιφερ Μπάρτον.
Και συνεχίζει: «Έπρεπε όμως να αυξήσω την πρόληψη οσπρίων, όπως φακές και ρεβίθια, εκτός από το ψάρι και τα αυγά μέσα στην εβδομάδα, για να διασφαλίσω ότι παίρνω αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μου».
«Είναι εύκολο να παραγγείλεις ή να φτιάξεις φαγητό στο σπίτι σου»
Είναι αλήθεια ότι η προετοιμασία ενός πιάτου, ακόμη και μιας σαλάτας, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από το άνοιγμα μιας σακούλας έτοιμης σαλάτας. Αλλά υπάρχουν μερικά υπέροχα και εύκολα γεύματα στην μεσογειακή διατροφή.
Τι ακριβώς έκανε η Τζένιφερ; «Μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη, οπότε το delivery είναι ουσιαστικά μέρος του DNA μου, αλλά υπάρχουν αρκετά πιάτα που μπορεί να παραγγείλει κανείς εκτός από την πίτσα ή τα burgers. Επίσης, υπάρχουν ακόμη και προμαγειρεμένα πιάτα, όπως κινόα ή καστανό ρύζι, τα οποία φτιάχνουν ένα υγιεινό γεύμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά».
Είναι όμως ακριβά
Μπορεί να υπάρχουν πλέον πολλά ντελικατέσεν που πωλούν προϊόντα συμβατά με την μεσογειακή διατροφή, τα οποία μπορούν να είναι πολύ νόστιμα, αλλά είναι επίσης ακριβά.
«Ανακάλυψα πολλούς νέους τρόπους για να κάνω τα λαχανικά συναρπαστικά»
«Ποτέ δεν είχα καταλάβει πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι ένα πιάτο με πολύχρωμα πράγματα, αλλά τώρα το καταλαβαίνω. Κάθε γεύμα που κάνω είναι σαν το ουράνιο τόξο. Ένας από τους λόγους που δεν εκτίμησα ποτέ την δυναμική των λαχανικών είναι ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ευέλικτα είναι. Τα έτρωγα κυρίως ωμά, ψιλοκομμένα ή ψητά. Αλλά τώρα, πλέον, κάνω πολλά συναρπαστικά πράγματα με τα λαχανικά – πουρέ, ψήσιμο στη σχάρα, πολτό, μέσα σε σούπες, γεμιστά, στον ατμό» τονίζει η δημοσιογράφος.
Και δεν σταμάτησε εκεί: «Αντί να φτιάχνω μόνο πουρέ πατάτας, τώρα κάνω πολτό τα φασόλια. Επίσης πολτοποιώ τα παντζάρια, όταν θέλω μια εναλλακτική για το χούμους. Και οι πράσινες πιπεριές – οι οποίες δεν μου αρέσουν καθόλου ωμές, έχει γίνει η κορυφαία επιλογή μου για γέμιση ομελέτας».
Δεν υπάρχει μόνο μία μεσογειακή διατροφή
Η παρανόηση για την μεσογειακή διατροφή: «Νομίζω ότι μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που είχα σχετικά με την μεσογειακή διατροφή πριν ξεκινήσω να την ακολουθώ, ήταν πως είναι αρκετά περιορισμένη. Δεν είχα εκτιμήσει την τεράστια γεωγραφική ποικιλία των διαθέσιμων φαγητών. Αλλά η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι ελληνική ή και ιταλικά, αλλά και τουρκική, λιβανέζικη και μαροκινή. Έχω μάθει για τόσα πολλά νέα συστατικά και βότανα, τα οποία πραγματικά με βοήθησαν να επεκτείνω το ρεπερτόριο μαγειρικής μου και να προσθέσω τόνους γεύσης στα πιάτα μου, χωρίς υπερβολικό αλάτι».
Μπορεί να βαρεθείς να τρως ψάρι
Εάν ακολουθείς μια μεσογειακή διατροφή, τότε στο πρόγραμμά σου περιλαμβάνονται πουλερικών ή ψαριών την εβδομάδα, καθώς μαζί με τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε κάποια πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Αλλά σίγουρα μετά από κάποιο καιρό, μπορεί να το βαρεθείτε λίγο το ψάρι.
«Τα παιδιά μου και ο άντρας μου λάτρεψαν επίσης την μεσογειακή διατροφή»
«Ένα από τα μεγαλύτερα μπόνους αυτής της διατροφής είναι το πόσο την έχει απολαύσει η οικογένειά μου» λέει η Τζένιφερ και συνεχίζει: «Ο σύζυγός μου, που λάτρευε το κρέας, δεν παραπονέθηκε όταν του έδωσα ένα βράδυ να φάει ψητά πορτομπέλο και πουρέ. Στην πραγματικότητα, του άρεσε. Επίσης, τα παιδιά μου – ηλικίας 10 και κάτω – γνωρίζουν ήδη καλύτερα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως από ό,τι εγώ στα 20 μου και έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Είναι επίσης πολύ ενθουσιασμένα που ετοιμάζουν τα πιάτα μαζί μου, οπότε ωφελούνται μαθαίνοντας τα πάντα για την διαδικασία μαγειρέματος και από πού προέρχονται αυτά τα τρόφιμα».
Το ελαιόλαδο είναι τώρα το αγαπημένο μου συστατικό
«Βαριές σάλτσες, μαγιονέζα, αλάτι και πολλά τεχνητά συστατικά, αποτελούσαν προϋπόθεση για μένα εάν επρόκειτο να φάω μαρούλι ή σπανάκι. Τώρα όμως, έχω πάθει εμμονή με το ελαιόλαδο και μου αρέσει να φτιάχνω διαφορετικά είδη dressing με αυτό – ρίχνοντας λίγο ξύδι μήλου, προσθέτοντας μια κουταλιά μουστάρδας ή συνδυάζοντάς το με φύλλα φασκόμηλου. Έχω ακόμη και με σκόρδο ή τσίλι που είναι καταπληκτικό για πάνω από τα αυγά ή τα ψητά λαχανικά» αναφέρει η Τζένιφερ με ενθουσιασμό.
«Το δέρμα μου βελτιώθηκε από τότε που ξεκίνησα την μεσογειακή διατροφ»
Εκτός όμως από την διατροφή, άλλαξε και η εξωτερική της εμφάνιση. «Το δέρμα μου ήταν θολό, με εξανθήματα. Είχα ακμή και ξηρότητα, έναν αντιαισθητικό συνδυασμό που με έκανε πάντα να κρύβομαι στις φωτογραφίες. Η μεσογειακή διατροφή όμως, που είναι γεμάτη από αντιφλεγμονώδη στοιχεία – πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια, πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ελαιόλαδο – με βοήθησε πολύ. Το δέρμα μου έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Έχει ηρεμήσει και πολλές φορές, δείχνει πραγματικά λαμπερό» λέει η δημοσιογράφος.
«Με βοήθησε να ανακαλύψω την αγάπη για την μαγειρική»
Εν κατακλείδι: «Ο κύριος λόγος που λατρεύω την μεσογειακή διατροφή είναι πως με κάνει να νιώθω καλά, εσωτερικά και εξωτερικά. Έχω μια πιο υγιή σχέση πλέον με το φαγητό. Μου αρέσει να ξέρω τι τρώω εγώ και η οικογένειά μου και μου αρέσει να μαγειρεύω με τρόπο που δεν έκανα ποτέ πριν.
Ως κάποια που δεν έμαθε ποτέ να μαγειρεύει μεγαλώνοντας, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι το να κόβω λαχανικά ή να βάζω μυρωδικά σε ένα τηγάνι, θα μπορούσε να είναι μία από τις δραστηριότητες που θα απολάμβανα με την οικογένειά μου».
Ολοκληρώνοντας η Τζένιφερ Μπάρτον, εξηγεί γιατί λατρεύει την μεσογειακή διατροφή: «Κάνοντας αυτή την αλλαγή στον τρόπο ζωής, όχι μόνο επέκτεινα το ρεπερτόριό μου σε συστατικά και πιάτα, αλλά με βοήθησε να ανακαλύψω τις απλές απολαύσεις που μπορεί να φέρει το μαγείρεμα και το φαγητό».
Φωτογραφίες: Shutterstock