«Μέχρι να μας χωρίσει η άνοια»: Μελέτη διαπιστώνει μεγαλύτερη γνωστική πτώση στους παντρεμένους - iefimerida.gr

«Μέχρι να μας χωρίσει η άνοια»: Μελέτη διαπιστώνει μεγαλύτερη γνωστική πτώση στους παντρεμένους

Ηλικιωμένο ζευγάρι
Ηλικιωμένο ζευγάρι /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O γάμος τελικά κάνει καλό ή κακό; Στο θέμα της άνοιας μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μάλλον δεν λειτουργεί και τόσο θετικά...

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia υποδηλώνει ότι οι παντρεμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους ανύπαντρους και τους διαζευγμένους.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ παρακολούθησαν περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 50 έως 104 ετών, για διάστημα έως και 18 ετών. Κάθε συμμετέχων -είτε ήταν παντρεμένος, χήρος, διαζευγμένος ή δεν είχε παντρευτεί ποτέ- ξεκίνησε τη μελέτη χωρίς άνοια, αν και ορισμένοι παρουσίαζαν ήπια γνωστική εξασθένηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η έρευνα για την άνοια

Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στη μελέτη από 42 διαφορετικά Ερευνητικά Κέντρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Medical Xpress, και υποβάλλονταν σε ετήσιες νευροψυχολογικές αξιολογήσεις και κλινικές εξετάσεις.

Το πιο κρίσιμο εύρημα της ερευνητικής ομάδας ήταν ότι ποσοστό 21,9% τόσο των παντρεμένων όσο και των χήρων συμμετεχόντων ανέπτυξαν άνοια, Αλτσχάιμερ ή άνοια με σωμάτια Lewy κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ μόνο το 12,8% των διαζευγμένων και το 12,4% των ατόμων που δεν είχαν ποτέ παντρευτεί εμφάνισαν την ίδια πορεία.

Ηλικιωμένο ζευγάρι
Ηλικιωμένο ζευγάρι / Φωτογραφία: Unsplash

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα ευρήματα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, οι επιλογές στον τρόπο ζωής και άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εκείνους που έμειναν χήροι κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους παρέμειναν παντρεμένοι σε όλη τη διάρκεια.

Αντίστοιχα, ακόμη και για συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη με ήπια γνωστική εξασθένηση, η ομάδα των ανύπαντρων είχε ξανά μικρότερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε κλινικά διαγνωσμένη άνοια.

Επιπλέον, οι άγαμοι άνδρες εμφάνισαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από όλες τις ομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί οι ανύπαντροι έχουν λιγότερες πιθανότητες για άνοια;

Στο γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, η μελέτη δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Υπήρξαν διάφορες θεωρίες, μεταξύ αυτών ότι τα άτομα χωρίς σύζυγο διατηρούν πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με φίλους και την κοινότητά τους, καθώς και ότι αναγκάζονται να είναι πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα, και, γενικά, υιοθετούν πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή τους.

Γυναίκα με άνοια
Γυναίκα με άνοια / Φωτογραφία: Unsplash

«Οι παντρεμένοι τείνουν να έχουν λιγότερη κοινωνική διάδραση και συμμετέχουν σε λιγότερες και χαμηλότερης ποιότητας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε σχέση με τους ανύπαντρους. Αυτές οι θετικές πτυχές της κοινωνικότητας ενδέχεται να λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες έναντι της άνοιας με την πάροδο του χρόνου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφοντας στο Psychology Today, η Dr Bella DePaulo, ειδικός σε θέματα που αφορούν τους single και συγγραφέας του βιβλίου Single at Heart, σημειώνει ότι οι ανύπαντροι «ενδέχεται να έχουν ψυχολογικά πιο πλούσιες ζωές, με ποικιλία από ενδιαφέρουσες και μοναδικές εμπειρίες». «Το να ζει κανείς μια τέτοια ζωή μπορεί πράγματι να βοηθά στο να διατηρείται διανοητικά οξυδερκής», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άνοια Υγεία παντρεμένοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ