Η αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση της πίεσης ή της δύναμης του αίματος μέσα στις αρτηρίες.
Κάθε φορά που χτυπά η καρδιά, αντλεί αίμα στις αρτηρίες που το μεταφέρουν σε ολόκληρο το σώμα.
Αυτό συμβαίνει 60 έως 100 φορές το λεπτό, 24 ώρες την ημέρα. Οι αρτηρίες παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα ώστε να μπορεί να λειτουργεί.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει δύο τιμές:
- Συστολική πίεση (ο πάνω/πρώτος αριθμός): Είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά χτυπά και στέλνει αίμα στις αρτηρίες.
- Διαστολική πίεση (ο κάτω/δεύτερος αριθμός): Είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ανάμεσα στους παλμούς.
Ποια είναι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση
Οπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στον ιστότοπό της:
Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική.
Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.
Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.
Πότε η πίεση είναι επικίνδυνα υψηλή;
Σύμφωνα με το clevelandclinic αν η μεγάλη πίεση φτάσει ή ξεπεράσει το 180 ή η μικρή το 120, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια ή να πάτε στο νοσοκομείο. Αυτό λέγεται υπερτασική κρίση.
Κατά τη διάρκεια μιας υπερτασικής κρίσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε:
- Δύσπνοια
- Πόνο στο στήθος
- Δυσκολία στην όραση ή την ομιλία
- Πόνο στην πλάτη
- Αδυναμία ή μούδιασμα
Πότε η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή
Μια μέτρηση κάτω από 90/60 χιλιοστά στήλης υδραργύρου θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή μπορεί να είναι μια φυσιολογική ένδειξη για ορισμένα άτομα που έχουν πάντα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Για άλλα άτομα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η Ελληνική καρδιολογική Εταιρεία γράφει σχετικά στον ιστότοπό της:
«Είναι σπάνια και συνήθως καλοήθης κατάσταση, η οποία συναντάται σε νεαρά άτομα όπου η αρτηριακή πίεση αναφέρεται 90/70 ή ακόμα 80/60 mmHg, ενώ νιώθουν απόλυτα υγιή. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πραγματικά τόσο χαμηλή, κυρίως σε ηλικιωμένους, το άτομο νιώθει ζάλη, κεφαλαλγία κάθε φορά που σηκώνεται σε όρθια θέση, ενώ υπάρχει συνεχές αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Αυτή η κατάσταση καλείται ορθοστατική υπόταση και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος αλλά συναντάται και σε άτομα που λαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης».
Ποιος αριθμός της αρτηριακής πίεσης είναι πιο σημαντικός;
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τον πάνω είτε τον κάτω αριθμό για να διαγνώσει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, συνήθως δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον πάνω αριθμό (συστολική πίεση) ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών.