Το μάσημα τσίχλας απελευθερώνει εκατοντάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κατευθείαν στο στόμα των ανθρώπων, ανέφεραν την Τρίτη ερευνητές.
«Δεν θέλω να ανησυχήσω τους ανθρώπους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντζάι Μοχάντι, ο επικεφαλής ερευνητής πίσω από τη νέα μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν άμεσα ότι τα μικροπλαστικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τόνισε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η πιλοτική έρευνα επιδίωξε να αναδείξει έναν ακόμη τρόπο -που έχει μελετηθεί ελάχιστα -με τον οποίο αυτά τα σχεδόν αόρατα κομμάτια πλαστικού εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της τσίχλας.
Πώς έγινε η έρευνα για το μάσημα της τσίχλας και τα μικροπλαστικά
Το ScienceAlert εξηγεί πώς έγινε η έρευνα. Όπως αναφέρει μία υποψήφια διδάκτορας στο UCLA, η Λίσα Λόου, μάσησε επτά τσίχλες από 10 διαφορετικές μάρκες, προτού οι ερευνητές προχωρήσουν σε χημική ανάλυση του σάλιου της.
Βρήκαν ότι ένα γραμμάριο τσίχλας απελευθέρωσε κατά μέσο όρο 100 μικροπλαστικά θραύσματα, ενώ μερικές τσίχλες απέβαλαν περισσότερα από 600. Το μέσο βάρος μιας τσίχλας είναι περίπου 1,5 γραμμάριο. Άνθρωποι που μασούν περίπου 180 κομμάτια τσίχλας το χρόνο θα μπορούσαν να καταπίνουν περίπου 30.000 μικροπλαστικά, είπαν οι ερευνητές.
Αυτό ωχριά σε σύγκριση με πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι καταπίνουν μικροπλαστικά, τόνισε ο Μοχάντι. Για παράδειγμα, άλλοι ερευνητές υπολόγισαν πέρυσι ότι ένα λίτρο νερού σε ένα πλαστικό μπουκάλι περιείχε κατά μέσο όρο 240.000 μικροπλαστικά.
Η πιο συνηθισμένη τσίχλα που πωλείται στα σούπερ μάρκετ είναι η λεγόμενη συνθετική τσίχλα, η οποία περιέχει πολυμερή με βάση το πετρέλαιο για να αποκτήσει αυτήν μαλακή και ελαστική στο μάσημα υφή, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, στη συσκευασία δεν αναφέρονται πλαστικά στα συστατικά· αναγράφεται απλώς ο όρος «με βάση την τσίχλα» ή «gum-based». «Κανείς δεν θα σου πει τα συστατικά», είπε ο Μοχάντι.
Οι ερευνητές εξέτασαν πέντε μάρκες συνθετικής τσίχλας και πέντε φυσικές τσίχλες, οι οποίες χρησιμοποιούν πολυμερή φυτικής προέλευσης, όπως χυμό δέντρων. «Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ανακαλύψαμε ότι τα μικροπλαστικά ήταν άφθονα και στις δύο», είπε η Λόου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Λόου προειδοποίησε επίσης για την ρύπανση που προκαλούν όσοι φτύνουν την τσίχλα τους στο πεζοδρόμιο.
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Τζόνουνς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι εξεπλάγη που οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένα πλαστικά που δεν είναι γνωστό να περιέχονται στις τσίχλες, υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να προήλθαν από άλλη πηγή μέσα στο εργαστήριο.
Από την πλευρά της η Εθνική Ένωση Ζαχαρωδών Προϊόντων των ΗΠΑ η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές τσίχλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχτηκαν ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». «Η τσίχλα είναι ασφαλής να την απολαμβάνουμε όπως ήταν για περισσότερα από 100 χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα συστατικά εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.