Από τον περασμένο Δεκέμβριο που έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός και παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες ερευνητών ανά την υφήλιο υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία που αγνοούμε για την Covid-19 και τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας.
Κρίσιμα ερωτήματα όπως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και το πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός, παραμένουν μετέωρα, σημειώνει το BBC σε ρεπορτάζ του. Και παραθέτει τα σημαντικότερα:
Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί
Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα όλων είναι πόσα ακριβώς άτομα έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν ένα μικρό μόνον μέρος του συνολικού αριθμού των μολύνσεων. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί. Γι’ αυτό και κρίνεται ύψιστης σημασίας η ανάπτυξη ενός τεστ αντισωμάτων που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν αν κάποιος είχε κολλήσει τον κορωνοϊό, αφού μόνον τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο πολύ και πόσο εύκολα διασπείρεται.
Πόσο φονικός είναι στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός
Μέχρις ότου μάθουμε πόσα πραγματικά ήταν τα κρούσματα δεν θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αληθινό ποσοστό θνησιμότητας. Προς το παρόν εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο χάνει τη μάχη το 1% όσων μολύνονται από τον ιό, αλλά αν υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο.
Ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού
Τα παιδιά που μολύνονται από τον κορωνοϊό εμφανίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό ήπια συμπτώματα και το ποσοστό θανάτων στα παιδιά είναι πολύ μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά κανονικά ανήκουν σ’ εκείνους που διασπείρουν περισσότερο τους ιούς εν μέρει επειδή συγχρωτίζονται με πολλά άτομα, συχνά σε παιδικές χαρές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό συνέβαλαν στην εξάπλωσή του.
Το πραγματικό εύρος των συμπτωμάτων
Τα βασικά συμπτώματα όσων νοσούν από την Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, είναι πονόλαιμος, πυρετός και ξηρός βήχας. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται πονοκέφαλοι και διάρροιες, ακόμη και απώλεια της όσφρησης σε ορισμένους ασθενείς.
Αλλά το σημαντικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, όπως το φτάρνισμα και η καταρροή ταλαιπωρούν κάποιους ασθενείς της Covid-19. Μελέτες αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό κι ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μολύνουν άλλους εν αγνοία τους.
Η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού
Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Ουχάν της Κίνας, όταν αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα σε μια υπαίθρια αγορά. Ο Sars-CoV-2, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, συνδέεται στενά με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες, αλλά πιστεύεται ότι πέρασε από νυχτερίδες σε κάποια ενδιάμεσο, άγνωστο ζωικό είδος και από εκεί στους ανθρώπους. Αυτός ο «εκλιπών κρίκος» παραμένει άγνωστος Χ μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή περαιτέρω μολύνσεων, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.
Θα μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού το καλοκαίρι;
Η γρίπη και τα κρυολογήματα είναι συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες παρά το καλοκαίρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθμό η άνοδος της θερμοκρασίας θα φρενάρει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένει ασαφές αν η Covid-19 θα είναι εποχικό φαινόμενο, θεωρούν πάντως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πιθανώς μικρότερο σε σχέση με τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Εφόσον μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει κίνδυνος νέας αύξησής τους το χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς με τους συνηθισμένους χειμερινούς ιούς.
Γιατί τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρότερα σε κάποιους ασθενείς
Από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με Covid-19 οι περισσότεροι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά ένα ποσοστό γύρω στο 20% νοσούν βαρύτερα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φαίνεται ότι παίζει ρόλο η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και ίσως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες. Η πλήρης κατανόηση του φαινομένου μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε να μη χρειάζονται ασθενείς νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Μπορεί να κολλήσει κάποιος ξανά τον κορωνοϊό;
Εικασίες έχουν διατυπωθεί πολλές, αλλά οι αποδείξεις είναι μέχρι στιγμής πενιχρές όσον αφορά στη διάρκεια της ανοσίας στο νέο κορωνοϊό. Οι ασθενείς που ανέρρωσαν πρέπει να έχουν αναπτύξει ανοσία, αλλά επειδή το διάστημα από την πρώτη εμφάνιση της Covid-19 είναι σχετικά μικρό, δεν υπάρχουν επαρκή, μακροπρόθεσμα στοιχεία. Δεν αποκλείεται οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν για ασθενείς που ξαναμολύνθηκαν, να οφείλονται σε εξετάσεις που λανθασμένα τους εμφάνισαν απαλλαγμένους από τον κορωνοϊό.
Θα μεταλλαχθεί ο κορωνοϊός;
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες αλλοιώσεις στο γενετικό τους κώδικα δεν κάνουν κάποια σημαντική διαφορά. Κατά κανόνα αναμένεται οι ιοί να εξελίσσονται μακροπρόθεσμα σε λιγότερο θανατηφόρους, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν μήπως σε περίπτωση που μεταλλαχθεί ο κορωνοϊός πάψει να τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ένα στοχευμένο εμβόλιο.