Σε έρευνα λοιμωξιολόγων από τη Βοστώνη, αναφορικά με την επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από συναδέλφους στην Βοστώνη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μπορούν να επαναμολυνθούν» είπε ο λοιμωξιολόγος κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού της Πέμπτης.
Όπως είπε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, 9 πιθήκους, τους οποίους και μόλυναν με τον κορωνοϊό. Ένα μήνα αφότου αυτοί ανέπτυξαν συμπτώματα της Covid-19, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα ζώα σε μια ακόμη δόση του κορωνοϊού.
Δεν αρρωσταίνουμε ξανά από τον κορωνοϊό
Σωτήρης Τσιόδρας: «Βέβαιο το δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα του ιού στη μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους, όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που τόνισε πως αυτό το εύρημα υποδηλώνει πως δεν αρρωσταίνουμε ξανά από τον κορωνοϊό, η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά.
«Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξανά ασθενούμε από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος, που μπορεί να διαφέρει από ιό σε ιό. Δηλαδή αφού τον περάσαμε τον ιό δεν αρρωσταίνουμε ξανά, η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
Πρόσφατη έρευνα από γιατρούς στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να πλήξει τα T λεμφοκύτταρα, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να πολεμήσει τον ιό. Η επισήμανση αυτή έγινε πριν από έναν μήνα από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, όπου υπήρχαν υπόνοιες για επαναμόλυνση ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ανέρρωσαν από αυτόν.
«Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στο μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων, ο λοιμωξιολόγος είχε σημειώσει την Τρίτη πως 8 από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, κάτι που δίνει ελπίδες για ευρεία παραγωγή τους στα τέλη του χρόνου.