Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ΠΟΥ και ECDC, η αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό διάστημα ακόμη.
Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία».
Άλλωστε ο λοιμωξιολόγος έχει τονίσει και στο παρελθόν πως θα πρέπει να ζούμε με τον ιό, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο. Παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν κάνει στο παρελθόν και ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου υγείας.
Η ανοσία στον κορωνοϊό παραμένει χαμηλή
Μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Πέμπτη, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «βέβαιο το δεύτερο κύμα». Όπως είπε, η ανοσία στις χώρες όπου επιβλήθηκε το lockdown είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ακόμη.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως χρειάζεται ακόμη η προσοχή όλων για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές των συνανθρώπων μας.
Με αεροσταγονίδια μεταδίδεται κυρίως το κορωνοϊός
Ο ιός μεταδίδεται κατά βάση μέσω αεροσταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αποφυγή κομβικών σημείων, τα οποία ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλεσε «εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό». Περίπου το 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, της αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων και η επίσκεψη σε μέρη με πολυκοσμία και ιδιαίτερα κλειστούς χώρους.
«Ελπίζω να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα και όχι σε μια εντελώς νέα κανονικότητα όπως εκτιμούν οι νοτιοκορεάτες συνάδελφοί μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού
Ερευνητές από όλο τον κόσμο σημειώνουν πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα λάβει τέλος πριν η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού αποκτήσει αντισώματα. Σε αυτή τη διαπίστωση θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις παρατηρήσεις ερευνητών για την αποτελεσματικότητα της ανοσίας που αναπτύσσουν άνθρωποι που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό και σε τι βαθμό αυτή θα διαρκεί, ώστε να παρέχει προστασία έναντι της ασθένειας.
Σύμφωνα με αναφορά Αμερικανών ερευνητών στις 30 Απριλίου, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τρία. Ένα αισιόδοξο, ένα διαχειρίσιμο και ένα που ακούγεται αρκετά απειλητικό, καθώς προβλέπει έξαρση μεγαλύτερη από αυτή που ήδη βιώσαμε τον Απρίλη. Το Κέντρο Έρευνας και Διαχείρισης Μολυσματικών Νοσημάτων δημοσίευσε έτσι τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο από σήμερα και για διάστημα 18 ως 24 μηνών.