Ένα πειραματικό φάρμακο για την αρθρίτιδα έλαβε ένας άνδρας από το Μάντσεστερ της Βρετανίας, σε μια κλινική δοκιμή για την θεραπεία των σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού.
Ο 41χρονος Φαράν Χαμίντ νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο Manchester Royal Infirmary και έλαβε μια δόση του otilimab, ένα φάρμακο που βρίσκεται υπό διερεύνηση ως πιθανή θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα – με την ελπίδα πως αυτό το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις επιδράσεις του κορωνοϊού.
Ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό συμμετέχουν
Ο Χαμίντ αποτελεί μέρος της μελέτης « Otilimab in Severe Covid-19 Related Disease (Oscar)» η οποία στοχεύει να προσδιορίσει εάν το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει την σοβαρή πνευμονοπάθεια που προκαλείται από τον ιό. Η συγκεκριμένη έρευνα στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ διευθύνεται από τον Δρ. Άντι Μάρτιν, που δήλωσε: «Οι ασθενείς που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μελέτη είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές πνευμονικές δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού και λαμβάνουν θεραπεία με οξυγόνο ή βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Διεξάγουμε αυτή την μελέτη για να δούμε εάν το otilimab – το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση ως πιθανή θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα – θα μπορούσε επίσης, να μειώσει την επίδραση του κορωνοϊού στους πνεύμονες, μειώνοντας την επίδραση του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα».
Η μελέτη αυτή χρηματοδοτείται από τον φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και στοχεύει στην συμμετοχή 800 ασθενών παγκοσμίων. Οι δοκιμές βρίσκονται επίσης, υπό εξέλιξη στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εκείνοι που συμμετέχουν θα κατανέμονται σε δύο ομάδες τυχαία, με τις μισές να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση του otilimab, ενώ άλλοι λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία με εικονικό φάρμακο.
Ποιος είναι ο στόχος
Ο Δρ Τιμ Φέλτον, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κλινικό προϊστάμενος για όλες τις μελέτες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στο Manchester University NHS Foundation Trust, δήλωσε «Το κύριο τελικό σημείο αυτής της μελέτης είναι πως οι συμμετέχοντες είναι ζωντανοί και απαλλαγμένοι από πνευμονική ανεπάρκεια μετά από 28 ημέρες – οπότε αυτή η έρευνα είναι δυνητικά σωτήρια».
Ο Κρίστοφερ Κόρσικο, ανώτερος αντιπρόεδρος της ανάπτυξης στην GSK, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης διερεύνησης πιθανών θεραπευτικών επιλογών για ασθενείς με κορωνοϊό. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάζουν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος – μερικές φορές αναφέρεται ως καταιγίδα κυτοκίνης – που οδηγεί σε νοσηλεία ή και θάνατο. Πιστεύουμε ότι το otilimab μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή τον κατευνασμό αυτών των συμπτωμάτων».