Γιατροί του συστήματος Υγείας της Γαλλίας πραγματοποίησαν δοκιμαστική θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς Covid-19, νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός με ένα νέο φάρμακο, τα αποτελέσματα του οποίου μοιάζουν ελπιδοφόρα.
Συγκεκριμένα, η θεραπευτική αγωγή εφαρμόστηκε σε 129 ασθενείς που νοσηλεύονται και εμφανίζουν μέτρια ως και σοβαρά συμπτώματα. Ανάμεσά τους 65, έλαβαν αγωγή που περιελάμβανε το φάρμακο tocilizumab, το οποίο φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά την υγεία τους. Το φάρμακο ανακοινώνεται παράλληλα με τα ευρήματα Αμερικανών ιατρών για την φαμοτιδίνη, που φαίνεται να δίνει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετείχαν στην δοκιμαστική θεραπευτική αγωγή από το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων του Παρισιού (APHP) το φάρμακο αυτό φαίνεται να «βελτιώνει σημαντικά την υγεία ασθενών με πνευμονία Covid. Καθώς η γενική χρήση εμβολίου χρειάζεται χρόνο, οι επιστήμονες αναζητούν θεραπευτικά σχήματα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στόχος η αποφυγή της «καταιγίδας κυτοκίνης» σε ασθενείς με κορωνοϊό
Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της γαλλικής BMFtv, το φάρμακο αυτό αποτελεί μια μέθοδο ανοσοκαταστολής που χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο στόχος της δοκιμής ήταν να διαπιστώσουν οι γιατροί κατά πόσο ένα φάρμακο σαν αυτό θα μπορούσε να προλάβει τις «καταιγίδες κυτοκίνης».
Το φαινόμενο αυτό προκαλείται στον οργανισμό όταν μια από τις διακριτές πρωτεΐνες, η κυτοκίνη, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιον ιό, εν προκειμένω τον κορωνοϊό. Οι κυτοκίνες παρέχουν μηνύματα για να ρυθμίσουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής αύξησης και λειτουργίες κατά τη διάρκεια τόσο της φλεγμονής, όσο και ειδικών ανοσολογικών αντιδράσεων.
Επιπλοκές του κορωνοϊού σε υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα
Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί φαίνεται πως υπερλειτουργούν σε παρόμοιες περιπτώσεις, παράγοντας μεγάλες ποσότητες κυτοκίνης -που αποκαλούνται σοκ ή καταιγίδες κυτοκίνης - επιδεινώνοντας τελικά την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Ίσως αυτή η θεραπευτική αγωγή, εφόσον επαληθευτεί, να εξηγεί και τους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων, οι οποίοι χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα.
Οι Γάλλοι γιατροί υποστηρίζουν πως αναλύοντας τον αριθμό των ασθενών κορωνοϊού που χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, αλλά και όσους πέθαναν από τον Covid-19, έπειτα από 14 ημέρες, φαίνεται πως εκείνοι που έλαβαν την θεραπευτική αγωγή αυτή, παρουσίασαν πολύ πιο θετικά αποτελέσματα.