Ηλίας Μόσιαλος: Η μετάδοση του κορωνοϊού είναι λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους - iefimerida.gr

Ηλίας Μόσιαλος: Η μετάδοση του κορωνοϊού είναι λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους

Κόσμος το Σαββατοκύριακο στην παραλία της Γλυφάδας
Κόσμος το Σαββατοκύριακο στην παραλία της Γλυφάδας / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο παράδοξο της διασποράς του κορωνοϊού, ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Τα ευρήματα που παρουσιάζει ο κ. Μόσιαλος ανακοινώθηκαν σε έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας και περισυνέλεξε δεδομένα για δευτερογενείς λοιμώξεις κορωνοϊού. Στόχος της ήταν να εντοπίσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Σε αυτή φαίνεται πως κλειστοί χώροι συμβάλλουν στην δευτερογενή λοίμωξη κορωνοϊού και προωθούν περιστατικά υπερμετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημειώνουν πως περιστατικά συνωστισμού σε σαλέ για χειμερινό σκι στη Γαλλία και συγκεντρώσεις σε ναού και νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Οι ερευνητές σημειώνουν επιπλέον πως στην Κίνα, όπου η συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους απαγορεύτηκαν άμεσα, σημειώθηκε ραγδαία μείωση περιστατικών κορωνοϊού.

Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», ανέφερε για τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η ανάρτηση Μόσιαλου για την μετάδοση του κορωνοϊού

Στις πληροφορίες αυτές αναφέρεται και ο κ. Μόσιαλος, που με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει την διαφοροποίηση στη μετάδοση του κορωνοϊού, όταν πολίτες συνωστίζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει στον πίνακα που ανάρτησε στο Facebook, ο καθηγητής, «μετά από ανίχνευση επαφών 110 ατόμων με κορωνοϊό, έγινε καταγραφή του πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή: διαχωρίζεται εάν η κύρια περίπτωση είχε συναντήσει άτομα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αναφέρεται επίσης η κατανομή των δευτερογενών λοιμώξεων».

Ο πίνακας που ανάρτησε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος για την μετάδοση του κορωνοϊού
Ο πίνακας που ανάρτησε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος για την μετάδοση του κορωνοϊού

Τι δείχνει η ανίχνευση επαφών κορωνοϊού

Σε περιπτώσεις όπου οι διαγνωσμένοι με κορωνοϊό ήρθαν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, μόνο 6 από τους 22 ασθενείς Covid-19 den μετέδωσαν τον ιό. Αντίθετα, από τις 88 περιπτώσεις θετικών στον κορωνοϊό, που συγχρωτίστηκαν με πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, οι 77 δεν μετέδωσαν τον ιό.

Μιλώντας οι ειδικοί για τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού τις περασμένες ημέρες, είχαν αναφερθεί στον «παράγοντα διασποράς k», που δείχνει πόσο η Covid-19 και κάθε άλλη επιδημία τείνει να βασίζει την εξάπλωση της όχι σε μια ευρεία διασπορά στον πληθυσμό, αλλά σε λίγες εστίες υπερ-μετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης k, τόσο αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού προέρχεται από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι την μεταδίδουν στους υπόλοιπους.

Το παράδοξο της διασποράς του κορωνοϊού

Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως από τα παραπάνω προκύπτει ένα παράδοξο στη διασπορά του κορωνοϊού. Οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους, παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε αυτούς.

Δεν είναι οι πρώτοι φορά που οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι εστίες υπερ-μετάδοσης της Covid-19 είναι πιθανότερο να συμβούν σε κλειστούς χώρους. «Σαφώς υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος σε κλειστούς χώρους από ό,τι έξω», σύμφωνα με τον Κρίστιαν Αλτχάους του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Κινέζοι ερευνητές, που μελέτησαν την εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός της Oυχάν και της επαρχίας Χουμπέι (του επίκεντρου της πανδημίας), εντόπισαν 318 εστίες με τουλάχιστον τρία κρούσματα, από τις οποίες μόνο μία είχε ξεκινήσει σε ανοικτό χώρο. Μια ιαπωνική έρευνα συμπέρανε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερος σε κλειστούς χώρους από ό,τι σε ανοικτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ