Τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και μπιτς μπαρ, έχει προκαλέσει ανησυχία για τυχόν δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Οι ειδικοί τονίζουν τα τελευταία 24ωρα πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά και πως παρακολουθείται στενά, με τον Ηλία Μόσιαλο να τονίζει για άλλη μία φορά πως δεν μπορεί να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής ανέφερε πως η άνοδος των κρουσμάτων ήταν κάτι το αναμενόμενο με βάση τις εικόνες των τελευταίων εβδομάδων, ενώ επεσήμανε πως περιμένει αύξηση και με το άνοιγμα του τουρισμού. Ωστόσο, για τα 97 κρούσματα των τελευταίων ημερών, αλλά και τον συνολικό αριθμό, είπε χαρακτηριστικά: «πάλι καλά που έχουμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα αποκλιμάκωσης με την ευλάβεια που τα εφάρμοσαν οι Σκανδιναβοί και οι Αυστριακοί».
Μόσιαλος: Δεν είναι υποχρεωτικό ένα lockdown ακόμη και με 50 κρούσματα
Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως όλοι (πολιτικοί, πολίτες, επιστήμονες) «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και εννοώ όλοι. Δεν πρέπει να δοθεί αίσθηση χαλάρωσης κυρίως από δημόσια πρόσωπα».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και από την άλλη να περιμένουμε τον αριθμό κρουσμάτων που είχαμε την περίοδο του lockdown. Τα περισσότερα κρούσματα είναι αναμενόμενα αλλά το ερώτημα είναι η ποιοτική και δημογραφική δομή αυτών των κρουσμάτων», συμπλήρωσε. Οσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, ο κ. Μόσιαλος απάντησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρξει lockdown, εκτός κι αν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες.
«Αν έχουμε 50 κρούσματα σε μια μέρα δεν πρέπει αναγκαστικά να ανησυχήσουμε. Αν όμως έχουμε 50 κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες, εκεί πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ. Δεν είμαστε πάντως ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα για να κάνουμε τοπικά lockdown», ήταν τα λόγια του. «Είναι διαφορετικό να έχεις κρούσματα σε νέους, διαφορετικό αν έχεις επέκταση της λοίμωξης σε ένα νοσοκομείο ή σ ένα οίκο ευγηρίας, σε στρατόπεδα ή σε φυλακές», συνέχισε.
Μόσιαλος: Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω τουρισμού
Επίσης, αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, είπε πως το αναμενόμενο είναι να αυξηθούν τα κρούσματα γιατί «στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο επιπολασμό της νόσου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ενα στοιχείο που επίσης κρίνει πως είναι σημαντικό να έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, είναι μία «μέτρηση για το πόσοι πολίτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό». «Σε χώρες που πέρασαν μεγαλύτερες εντάσεις από τον κορωνοϊό συγκριτικά με εμάς, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχει μετρηθεί ότι προσβλήθηκε το 5% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 1% στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Δανία και στη Νορβηγία. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε αστικά κέντρα. 11% στη Μαδρίτη, 10% στη Στοκχόλμη και στην Γενεύη, 17% στο Λονδίνο. Σε επίπεδο χώρας, κυρίως στην Ευρώπη, με λίγες εξαιρέσεις, αυτά τα ποσοστά μας λένε ότι πολλοί λίγοι κόλλησαν τον ιό, λόγω του lockdown και είναι δύσκολο να δούμε μεγάλη έξαρση από τον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», είπε ο κ. Μόσιαλος.
Κοντοζαμάνης: Μας ανησυχεί η χαλάρωση
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην χαλαρότητα που δείχνει μερίδα του κόσμου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε με τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων.
«Είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου ν αντιμετωπίσουμε δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Βλέπουμε τη χαλάρωση, μας ανησυχεί, αλλά δεν πρέπει να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο. Εχουμε εμπειρία, γνώση και σχέδιο. Τώρα θα φανεί το ποσό πετυχημένα διαχειριζόμαστε την κατάσταση ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες. Είναι πολύ εύκολο να κλείνεις τη χώρα αλλά είναι πολύ δύσκολο να την ξανανοίγεις και να επανέρχεσαι σε ρυθμούς κανονικότητας. Οι συνήθειες που αποκτήσαμε στη διάρκεια του lockdown πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής», είπε μεταξύ άλλων.