Οι υποψίες για συγκάλυψη της πανδημίας από την Κίνα φουντώνουν μετά την αποκάλυψη ότι το Πεκίνο κατέθεσε αίτηση για να εξασφαλίσει την πατέντα για ένα από τα φάρμακα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες για την καταπολέμηση της Covid-19, μόλις ένα 24ωρο αφότου επιβεβαίωσε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!
Η αποκάλυψη ότι η Κίνα κινήθηκε τόσο γρήγορα εντείνει τις ανησυχίες ότι οι γνώσεις της για τον φονικό κορωνοϊό ήταν πολύ πιο προχωρημένες, απ’ ό,τι άφηνε να φανεί δημοσίως, όπως αναφέρει η Daily Mail. Προ ημερών μάλιστα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι το Πεκίνο ίσως να γνώριζε από τον Νοέμβριο για κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά καθυστέρησε επίτηδες να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα.
Προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο, Τομ Τούγκενχατ ένωσε τη φωνή του με εκείνους που ζητούν πλήρη, διάφανη έρευνα για το ρόλο της Κίνας. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά που αγνοούμε για το πώς προέκυψε η νόσος αυτή και τις αντιδράσεις. Πρέπει όλοι να αντλήσουμε διδάγματα απ’ αυτή την πανδημία, ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορεί να αντιδράσει καλύτερα στο μέλλον», τόνισε.
Νέες υποψίες κατά της κινεζικής ηγεσίας
Η ηγεσία του ΚΚ της Κίνας αντιμετωπίζει κατηγορίες -μεταξύ άλλων και από τον Ντόναλντ Τραμπ - ότι απέκρυψε στοιχεία, εμπόδισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, φίμωσε γιατρούς που προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τον πλανήτη για την πανδημία και καθυστέρησε να παραδεχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ειδικά αυτό το τελευταίο, το παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, έδειξαν σύμφωνα πάντα με τη Daily Mail ότι η κινεζική ηγεσία άργησε επί έξι μέρες να ειδοποιήσει την κοινή γνώμη, ακόμη κι όταν γνώριζαν ότι αντιμετώπιζαν μια επιδημία.
Τι λέει η αμερικανική εταιρεία που είχε αναπτύξει το Remdesivir
Στις 21 Ιανουαρίου κατατέθηκε στην Κίνα αίτηση για την πατέντα της εμπορικής χρήσης της ρεμδεσιβίρης – ενός φαρμάκου που είχε αναπτύξει κατά του Ebola η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gielad. Την αίτηση κατέθεσαν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών για πιθανή διαρροή του νέου κορωνοϊού από τα εργαστήριά του, μαζί με το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ιατρικής της χώρας.
Η Gilead, που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, λέει ότι είχε καταθέσει δική της αίτηση για την πατέντα της χρήσης παγκοσμίως της ρεμδεσιβίρης (Remdesivir) κατά κορωνοϊών πριν από τέσσερα χρόνια. Διάφορες χώρες, εταιρείες και ομάδες επιστημόνων ανά την υφήλιο δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού κι οι νικητές, πέρα από τα ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη, θα εξασφαλίσουν και μια τεράστια θετική φήμη, που θα ενίσχυε στην περίπτωση της Κίνας το αφήγημά της ότι αξίζει εγκωμίων κι όχι κατηγοριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Η Gilead λέει ότι γνώριζε για την κίνηση στην Κίνα, αλλά δεν μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του αρμόδιου για τις πατέντες γραφείου στη χώρα, ούτε να προβεί σε σχόλια, αφού οι ακριβείς λεπτομέρειες της αίτησης θα δημοσιευτούν του χρόνου.