Μια εργαστηριακή δοκιμή που μπορεί να δώσει φαρμακευτική θεραπεία ενάντια στον κορωνοϊό, παρουσίασαν Ολλανδοί επιστήμονες.
Στην εργαστηριακή έρευνα αυτή αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που έκανε λόγο για αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη της νόσου.
Πρόκειται για μια ακόμη πολλά υποσχόμενη πιθανή θεραπεία, που προστίθεται στις δοκιμές επιστημόνων με χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς Covid-19, παράλληλα με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη χρήση χλωροκύνης και ρεμδεσιβίρης.
Το εργαστηριακό αντίσωμα που διαλύει τον κορωνοϊό
Επιστήμονες δημιούργησαν μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούν να νικήσουν το νέο κορωνοϊό, στα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα της θα μπορούσε να είναι ενθαρρυντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα, 10 ήδη γνωστά φάρμακα φαίνεται να επιδρούν αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό.
Φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg που μεταδίδει τα ευρήματα της έρευνας το πειραματικό αντίσωμα, μια πρωτεΐνη, εξουδετέρωσε τον κορωνοϊού σε κυτταρική καλλιέργεια.
Παρότι είναι πολύ νωρίς για την διαμόρφωση ενός φαρμάκου, πριν το αντίσωμα δοκιμαστεί σε ζώα και στον άνθρωπο, φαίνεται πως η ανακάλυψη αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Covid-19, νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός. Άλλωστε στη διαδικασία κλινικής δοκιμής βρίσκεται σειρά νέων φαρμάκων για τον ίδιο σκοπό.
Το εργαστηριακό αντίσωμα καταστρέφει το… στέμμα του κορωνοϊού
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, που πραγματοποίησαν αυτές τις πρώτες δοκιμές, σημειώνουν πως πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για τον τρόπο που το συγκεκριμένο αντίσωμα «νικά» τον κορωνοϊό.
Φαίνεται πως το αντίσωμα με την κωδική ονομασία 47D11 στοχεύει μια πρωτεΐνη του ιού, η οποία και του δίνει το κορωνοειδές σχήμα, με το οποίο κατορθώνει να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται σε εργαστήριο, οι οποίες και προσομοιάζουν με εκείνες που επιστρατεύει ο οργανισμός στην αντιμετώπιση βακτήριων και ιών. Τέτοιες θεραπείες αντισωμάτων έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση του Έμπολα.