Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας από τους τύπους καρκίνου που συνήθως λαμβάνουν λιγότερη προσοχή από άλλες μορφές της νόσου.
Ένας από τους παράγοντες κινδύνου είναι η παλινδρόμηση, μια κοινή πεπτική κατάσταση για πολλούς ανθρώπους.
Η παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται συχνά με συνεχή φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν είναι πάντα αθώα, όπως ανακάλυψε ο Georges Michel Sobrinho, 82 ετών. Ο κάτοικος της Μπραζίλια υπέφερε από καούρα και στομαχική οξύτητα για σχεδόν τη μισή του ζωή. «Έπαιρνα φάρμακα όλη μου τη ζωή για να αντιμετωπίσω την παλινδρόμηση και την καούρα», εξομολογείται ο συνταξιούχος δημοσιογράφος.
Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εμφανίστηκαν στις αρχές του 2024. «Άρχισα να νιώθω ότι όταν κατάπινα, το φαγητό δεν κατέβαινε σωστά. Κάτι ήταν λάθος» περιγράφει.
Τι είναι η παλινδρόμηση
- Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πεπτική κατάσταση όπου το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει ακούσια και επανειλημμένα στον οισοφάγο.
- Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: καούρα, κάψιμο στο στήθος (που μπορεί να μοιάζει με έντονο πόνο), ναυτία, στομαχικό πόνο, αναγωγή και πνιγμό.
- Το πρόβλημα οφείλεται σε αποτυχία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, της φυσικής βαλβίδας που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο και αποτρέπει αυτή την επιστροφή.
Η διάγνωση του Georges με καρκίνο
Ο Georges επισκέφθηκε πολλούς γιατρούς στην Μπραζίλια, με όλους να τον συμβούλευαν να συνεχίσει τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής οξέος στο στομάχι. Ωστόσο, καμία από τις θεραπείες δεν οδηγούσε σε υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε
Δεν είναι απλό: Τι κάνει το τοστ στο σάκχαρό σας
Σε μια επίσκεψη σε καρδιολόγο, όμως, ο γιατρός τον ρώτησε για τα κόπρανά του, με τον Georges να του εξηγεί ότι ήταν σκούρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είχε κάποιου είδους αιμορραγία. Έτσι, ο Georges υποβλήθηκε σε ενδοσκόπηση και η εξέταση αποκάλυψε έναν όγκο 5 εκατοστών στον οισοφάγο. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με PET scan - μια εξέταση απεικόνισης που επιτρέπει την ανίχνευση περιοχών με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Από εκεί ξεκίνησε η θεραπεία.
Ο Georges υποβλήθηκε σε 25 συνεδρίες ακτινοθεραπείας και πέντε χημειοθεραπείας. Ο όγκος μειώθηκε, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση. Το πρόβλημα ωστόσο στην περίπτωσή του ήταν η ηλικία του και, όπως αποκάλυψε, πολλοί χειρουργοί τού ξεκαθάρισαν ότι η επέμβαση θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Τελικά ταξίδεψε στο Σάο Πάολο, όπου υποβλήθηκε σε οκτάωρη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ.
Η παλινδρόμηση δεν είναι πάντα αθώα
Ο χειρουργός Flávio Takeda, που χειρούργησε τον Georges, υποστηρίζει: «Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει στον χειρουργό να χειρουργεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο. Είναι μια πολύ ευεργετική προσέγγιση, ειδικά σε περιπτώσεις προχωρημένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος».
Όπως τονίζει ο ίδιος, περίπου το 20% των καρκίνων του οισοφάγου προκαλούνται από παλινδρόμηση. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι ο λεγόμενος οισοφάγος Barrett - μια κατάσταση όπου ο ιστός του οισοφάγου αντικαθίσταται σταδιακά από κύτταρα παρόμοια με εκείνα του στομάχου.
Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας που μεταφέρει τροφή από το στόμα στο στομάχι. Στη βάση του, ο σφιγκτήρας λειτουργεί σαν πόρτα που πρέπει να κλείνει αφού περάσει το φαγητό.
Κακές διατροφικές συνήθειες, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρεμβαίνουν σε αυτόν τον μηχανισμό, επιτρέποντας στο γαστρικό οξύ να ανέβει και να προσβάλει το τοίχωμα του οισοφάγου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής προσβολή προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις.
«Δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλοι όσοι υποφέρουν από παλινδρόμηση, αλλά είναι ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας» εξήγησε, τέλος, ο Takeda.