Το ψωμί για τοστ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος πολλών νοικοκυριών: είναι πρακτικό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και πολλές χρήσεις.
Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές κλασικό προϊόν έχει διατροφικά μειονεκτήματα. Οι φέτες του μπορεί να είναι νόστιμες και μαλακές, αλλά η διατροφική τους αξία είναι μάλλον προβληματική. Ένα τυπικό ψωμί για τοστ με βούτυρο περιέχει πολλή ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και ελάχιστες φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός υγείας DiabetesDE προειδοποιεί: Η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων και τροφίμων φτωχών σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί για τοστ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμη και το τοστ ολικής άλεσης προσφέρει μόνο ελαφρώς καλύτερες τιμές.
Σε μια σύγκριση των τριών τύπων ψωμιού ανά 100 γραμμάρια με βάση τα θερμιδικά, λιπαρά και φυτικές ίνες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
- Τοστ με βούτυρο: 270 θερμίδες, 4 γρ. λίπος, 3 γρ. φυτικές ίνες
- Τοστ ολικής άλεσης: 250 θερμίδες, 5 γρ. λίπος, 7 γρ. φυτικές ίνες
- Ψωμί ολικής άλεσης: 200 θερμίδες, 2 γρ. λίπος, 9 γρ. φυτικές ίνες
Γιατί το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο χορταστικό
Οι φυτικές ίνες στο ψωμί ολικής άλεσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αίσθημα κορεσμού. Για να επιτευχθεί η ίδια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως με δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, θα έπρεπε να καταναλωθούν πολύ περισσότερες φέτες τοστ - κάτι που συχνά συνοδεύεται από αυξημένη κατανάλωση επικαλύψεων όπως τυρί, αλλαντικά ή μαρμελάδα.
Κίνδυνοι για την υγεία από το φρυγάνισμα και τη μούχλα
Ένα ακόμη μειονέκτημα: Το φρυγάνισμα του ψωμιού για τοστ. Όσοι το προτιμούν πολύ τραγανό, εκτίθενται σε πιθανούς κινδύνους καθώς όταν ψήνεται πολύ δημιουργούνται επιβλαβείς ουσίες όπως ακρυλαμίδιο και ο εστέρας λιπαρών οξέων 3-MCPD, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του εντέρου. Οι ειδικοί συνιστούν επομένως να απολαμβάνετε το τοστ μόνο όταν έχει χρυσαφί χρώμα και να διατηρείτε θερμοκρασίες κάτω των 180 βαθμών.
Επιπλέον, αν και το ψωμί για τοστ μπορεί να διατηρείται περισσότερο λόγω συντηρητικών, και εδώ υπάρχουν όρια. Αν εμφανιστεί πράσινη μούχλα, θα πρέπει να απορριφθεί ολόκληρη η συσκευασία, καθώς αόρατα σπόρια μυκήτων μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.
Συμπέρασμα: Καλύτερα να το απολαμβάνετε λιγότερο συχνά
Το ψωμί για τοστ είναι πρακτικό, αλλά από άποψη υγείας δεν είναι ιδανικό. Το ψωμί ολικής άλεσης προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χορταίνει καλύτερα και μειώνει τους κινδύνους για την υγεία. Αν παρόλα αυτά σας αρέσει, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο και να το φρυγανίζετε ελαφρά.