Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και η ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών αλλά και των εγκύων επισημάνθηκε από ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα Covid-19 Update, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι ακόμη και όσοι νόσησαν ήπια μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους και γι' αυτό προτάθηκε η δημιουργία post-Covid ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και πρόσθεσε ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Σημείωσε, επίσης, ότι παράλληλα με τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε θεραπευτικά σχήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.
Μεταλλίδης: Να οργανωθούν post-Covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης, σημείωσε πως, παρότι είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο φόβος της εισαγωγής στα νοσοκομεία οδηγεί τους ασθενείς σε καθυστερημένη προσέλευση. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν post-Covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων, καθώς άνθρωποι που νόσησαν στη συνέχεια εμφανίζουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση για μεγάλο διάστημα, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν τις παρενέργειες των εμβολίων στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση νοσηλειών στα παιδιά που θα πάθουν Covid-19 και υπογράμμισε ότι το 1%-2% των παιδιών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και γι' αυτό θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Σημείωσε, επίσης, ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση νόσησης και ελάχιστη μετά το εμβόλιο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η νόσηση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.
Ροηλίδης: Εγκυμοσύνη και θηλασμός δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό
Ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, είπε ότι η νόσηση των παιδιών δεν είναι πάντα ήπια και ότι υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
Όσον αφορά την 3η δόση του εμβολίου, είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική και ότι συνιστάται μόνο σε ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς, που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία μετά τη δεύτερη δόση ή αναπτύσσουν αργά την ανοσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό και σημείωσε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε περίπου 150.000 εγκύους στις ΗΠΑ, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα ούτε οι ίδιες ούτε τα παιδιά που γέννησαν.
Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι με τον εμβολιασμό των εγκύων περνούν τα αντισώματα και στα νεογέννητα και έτσι προστατεύονται, ενώ ο κ. Μεταλλίδης επισήμανε ότι για τις εγκύους συνιστώνται τα mRNA εμβόλια, τα οποία δεν σχετίζονται με θρομβώσεις.
Οι έγκυοι, όπως ανέφερε ο κ. Μεταλλίδης, έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης και σε περίπτωση που θα χρειαστεί, αν διασωληνωθούν, θα πρέπει να τους πάρουν το έμβρυο.