Το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις εγκύους, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στον γενικό πληθυσμό, όπως δείχνει μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.
Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), «θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για τη δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και τη σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους».
Τονίζει ακόμη: «Ξέρουμε πλέον όλοι μας, δυστυχώς, τους κινδύνους από τη νόσο Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν».
Ο κ. Μόσιαλος αναλύει ότι «μια πρόσφατη δημοσίευση από το Ισραήλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", δίνει νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Ιουνίου 2021.
Ο στόχος της μελέτης παρατήρησης ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων, ηλικίας 16 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό SARS-CoV-2. Οι εμβολιασμένες έγκυες συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες, που είχαν τα ίδια ακριβώς δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.
Συνολικά, 10.861 εμβολιασμένες έγκυες αντιστοιχήθηκαν με 10.861 μη εμβολιασμένες έγκυες και διερευνήθηκε αν η μόλυνση με κορωνοϊό προκάλεσε συμπτωματική νόσο Covid-19, νοσηλεία και σοβαρή ασθένεια. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 77 ημερών, υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από επτά έως 56 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν:
- 96% έναντι της τεκμηριωμένης λοίμωξης
- 97% έναντι της λοίμωξης με τεκμηριωμένα συμπτώματα και
- 89% έναντι της νοσηλείας που σχετίζεται με Covid-19.
Μόνο ένα περιστατικό σοβαρής ασθένειας παρατηρήθηκε στη μη εμβολιασμένη ομάδα και δεν παρατηρήθηκε θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, εκτιμήθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες για τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο Ισραήλ για το διάστημα της μελέτης. Η αποτελεσματικότητα είναι δηλαδή παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό.
Θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για την δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και την σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους.
Τέλος να πω αυτό κάτι ακόμα εδώ.
Ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν».