Σε μια πλαγιά στα ανατολικά Τζουμέρκα και σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Αρτα βρίσκεται ένα χωριό πνιγμένο στη φύση, τα Θεοδώριανα.
Χτισμένα στα 950 μέτρα υψόμετρο προσφέρουν μοναδική θέα, πλούσια φύση και σπάνιες εικόνες. Γι' αυτό και επιλέγουμε να ταξιδέψουμε στα Θεοδωριανά νοερά, μέσα από εικόνες, μέχρι να μας επιστρέψει ο κορωνοϊός να το επισκεφτούμε.
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου, η ονομασία του οποίου το πιθανότερο οφείλεται στην αρχαία αθαμανική πόλη της Θεοδωρίας, της οποίας η ακριβής τοποθεσία όπου ήταν χτισμένη παραμένει ακόμα άγνωστη.
Θεοδωριανά, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα
Γεμάτα πηγές τα Θεοδώριανα και η γύρω περιοχή, το νερό αναβλύζει σχεδόν από παντού και τρέχει, γενναιόδωρα, σε νερόμυλους και νεροτριβιές. Γι' αυτό άλλωστε το χωριό χαρακτηρίζεται και «πρωτεύουσα του νερού». Υδάτινο είναι και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής: οι διπλοί καταρράκτες Σούδα του ποταμού Άσπρη Γκούρα, με το νερό να γκρεμίζεται, σε δύο σημεία.
Το σκηνικό εκεί είναι μαγευτικό και μπορεί να δει κανείς τρεχούμενο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας.
Για να φτάσει κανείς στους εντυπωσιακούς καταρράκτες κάνει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 20 λεπτών, αλλά το θέαμα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Τα παγωμένα νερά του «Γκούρα» γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δυο, σχηματίζοντας δυο υπέροχους καταρράκτες.
Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που αναδεικνύει το μεγαλείο της φύσης με έναν μοναδικό τρόπο. Εκτός όμως από αυτούς τους καταρράκτες στα Θεοδώριανα βρίσκει κανείς κι άλλους αρκετά εντυπωσιακούς ενώ υπάρχουν αρκετές πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της φύσης.
Αξίζει επίσης να δει κανείς τον πέτρινο νερόμυλο του 1918 στη θέση Σμίξη, εκεί όπου ενώνεται ο ποταμός Άσπρη Γκούρα με τον ποταμό Μουζάκι. Από εκεί ξεκινάει και η πεζοπορία στο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, μήκος 3 χλμ.
Η εκκλησία του Αϊ – Γιώργη
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου -ρυθμού βασιλικής, χτισμένη το 1880 από Πραμαντιώτες μαστόρους.
Λέγεται ότι στοίχισε την εποχή εκείνη 30.000 γρόσια ενώ στη θέση της προϋπήρχε μια παλαιότερη εκκλησία, η οποία χτίστηκε, σύμφωνα με τη γραπτή μαρτυρία που είναι σκαλισμένη στη πέτρα πάνω από την πόρτα του γυναικωνίτη το 1777.
Μοναδική εμπειρία ο Δεκαπενταύγουστος
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι έτσι κι αλλιώς η μεγαλύτερη γιορτή για τους Ηπειρώτες με τους πιστούς να συρρέουν κάθε χρόνο για να γιορτάσουν στις εκκλησιές της, τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.
Στα Θεοδωριανά λοιπόν βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός είναι διήμερος και τα έθιμα αναβιώνουν με τον παραδοσιακό χορό «διπλοκάγκελο», που θεωρείται ένας από τους πιο ιδιαίτερους χορούς, αλλά και με τη λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι στο χωριό.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο για τα Θεοδωριανά από το Epirustravel.eu:
Ένα από τα ποιο όμορφα χωριά της Ηπείρου με πολλά αξιοθέατα τριγύρω.
Μια βόλτα στα Θεοδωριανά μέσα από εικόνες:
Τα Θεοδώριανα κατέχουν ένα θείο δώρο, που ίσως αποτελεί πρωτιά στην Ελλάδα, το νερό. Οι τουριστικοί χάρτες το αναφέρουν σαν το χωριό με τo περισσότερo νερό στην Ελλάδα...
Φωτογραφίες: Shutterstock