Οι Κορυσχάδες είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας. Αποτελείται από πέτρινα, καλοδιατηρημένα σπίτια με άθικτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα σοκάκια και μια παραδοσιακή ταυτότητα που διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Κορύς» (= κράνος) και πιστεύεται ότι στην τοποθεσία τα «Καμίνια» κατασκευάζονταν όπλα στην αρχαιότητα. Πολλά επίσης σημαντικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας έλαβαν χώρα σε αυτόν τον τόπο.
Οι Κορυσχάδες συνδέθηκαν με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης επειδή σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις τότε εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα.
Σε αυτό το ιστορικό και παραδοσιακό λοιπόν χωριό, που απέχει μόλις 4χλμ. από το κοσμοπολίτικο Καρπενήσι, υπάρχουν δύο παράλληλες πραγματικότητες: ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των ντόπιων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής των επισκεπτών. Και αυτό είναι ίσως το γεγονός που το κάνουν μοναδικό.
Μέχρι λοιπόν να μας επιτρέψει ο κορωνοϊός να το επισκεφτούμε, μεταφερόμαστε στις Κορυσχάδες νοερά και χαλαρώνουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα πέτρινα αρχοντικά και τον καθαρό αέρα, που υπάρχει άφθονος στο υψόμετρο των 960 μέτρων όπου φωλιάζει το χωριό.
Περιπλανώμενοι στις Κορυσχάδες
Η «βόλτα» μας στις Κορυσχάδες ξεκινάει από την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, να μας υποδέχεται. Τριγύρω υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφενεία που αναπτύσσονται αμφιθεατρικά, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, εκεί όπου και πραγματοποιήθηκε το 1944 η Α Εθνοσυνέλευση. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τοιχογραφίες των ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821.
Eλατα και πλατάνια, παγωμένα νερά και μεγαλοπρεπή βουνά συνθέτουν το σκηνικό. Εκτός από ολοήμερη βόλτα, το χωριό προσφέρεται επίσης για ιππασία, αναρρίχηση και λοιπά περιπετειώδη στο Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας ενώ το Φαράγγι Πανταβρέχει, με τις ξακουστές πεζοπορικές του διαδρομές, βρίσκεται 38 χιλιόμετρα μακριά από τους Κορυσχάδες.
Ενα αληθινό αξιοθέατο που αξίζει επίσης να αναφερθεί είναι η Μονή Προύσου που απέχει 26χλμ. από τις Κορυσχάδες και προκαλεί δέος από το πρώτο κιόλας λεπτό που βρίσκεται κανείς εκεί. Κι αυτό επειδή, τα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα ενώνονται σε εκείνο το σπίτι και κυκλώνουν τη Μονή Προυσού κάνοντας το σημείο ακόμη πιο επιβλητικό.
Η ιστορική Μονή Προυσού είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο και στέκει εκεί εδώ και αιώνες εκεί προκαλώντας το θαυμασμό. Η Μονή Προυσού είναι χτισμένη τον 12ο αιώνα και φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες αλλά και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
Δείτε ακόμη περισσότερες φωτογραφίες από τις Κορυσχάδες:
Ενα χωριό της Ευρυτανίας με φυσική ομορφιά αναλλοίωτη στο χρόνο. Η ιστορία του παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το Μουσείο στο χώρο του σχολείου.