Η Καλαμπάκα, με τα επιβλητικά Μετέωρα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου, έχει πανέμορφα ορεινά χωριά και ενδιαφέρουσες στάσεις για φαγητό. Ένα πλούσιο οδοιπορικό σε ένα τόπο με φυσική ομορφιά.
Η Καλαμπάκα είναι ευρέως γνωστή λόγω των Μετεώρων, ένα σύμπλεγμα μοναστηριών σκαρφαλωμένα πάνω σε μαύρος, πανύψηλους βράχους, που όσες φορές και να τα αντικρίσεις σε πιάνει κυριολεκτικά δέος με τα απίθανα δημιουργήματα της φύσης, και πρόκειται για έναν προορισμό που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου.
Τόσο οι επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα, όσο και των Τρικάλων στο πρόγραμμα τους αφιερώνουν χρόνο για να δουν από κοντά τα επιβλητικά Μετέωρα, ενώ οι λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια πλούσια γκάμα αθλημάτων, όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και αναρρίχηση.
Φτάνοντας στην Καλαμπάκα ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Καστράκι που βρίσκονται τα ιστορικά μοναστήρια -από τα 30 συνολικά πλέον μόνο τα 6 είναι επισκέψιμα. Από τις μονές που είναι επισκέψιμες και έχουν μεγάλη ιστορία είναι η Ιερά Μονή του Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή Ρουσσάνου. Η πρώτη είναι ανδρικό μοναστήρι που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και το δεύτερο γυναικείο -μάλιστα οι καλόγριες κάνουν ξεναγήσεις μέσα στις εκκλησίες μιλώντας για την ιστορία της μονής και των αγιογραφιών που είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Οδοιπορικό στα ορεινά χωριά
Η ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας κρύβει πολλές ομορφιές και αρκετά χωριά στα ορεινά του νομού Τρικάλων παραμένουν ανεξερεύνητα διατηρώντας, ωστόσο, τη γραφικότητα τους με την καθημερινότητα να κυλά με τους ρυθμούς των λιγοστών κατοίκων.
Στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας, θα δείτε από κοντά την αυθεντική ζωή των κατοίκων που ζουν μακριά από τον τουρισμό, ασχολούνται με τις καλλιέργειες των χωραφιών, θα απολαύσετε μια μαγική φύση -ειδικά από την άνοιξη μέχρι αρχές φθινοπώρου -, και θα απολαύσετε την τοπική κουζίνα στα καλύτερα της -με αυθεντικές γεύσεις και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Να αναφέρουμε πως στο χωριό Τρυγώνα λειτουργεί ξενοδοχείο και μπορείτε να το έχετε ως αφετηρία έτσι ώστε να εξερευνήσετε τα ορεινά χωριά, να πάτε εκδρομή στο Μέτσοβο και στα Γρεβενά, ενώ δύο ώρες απέχει η Βάλια Κάλντα με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που γοητεύει τους επισκέπτες.
Γραφικά χωριά, τρεχούμενα νερά και στάση για φαγητό
Τρυγώνα, Πεύκη, Παναγία, Κορυδαλλός, Ανάληψη είναι μερικά από τα ορεινά χωριά, υπάγονται στο δήμο Τρικάλων, και βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο- μάλιστα σε κάποια από τα χωριά φαίνεται ο δρόμος της Εθνικής που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.
Παίρνοντας το δρόμο που δείχνουν οι πινακίδες με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και Μέτσοβο θα σας αποκαλυφθεί μια υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση, ενώ όσο ανεβαίνετε στο δρόμο θα συναντάτε μικρά χωριά. Άλλα είναι πάνω στο δρόμο κι άλλα σκαρφαλωμένα και διασκορπισμένα μέσα στα βουνά. Σε κάποια σημεία της διαδρομής, κοντά στην Καλαμπάκα, δηλαδή πριν αρχίσετε να απομακρύνεστε για τα χωριά υπάρχουν υπαίθρια μαγαζάκια τοπικών παραγωγών που έχουν φρούτα και λαχανικά ανάλογα την εποχή και είναι κατευθείαν από τα χωράφια τους.
Η Τρυγώνα είναι ένα από τα χωριά που θα συναντήσετε, απέχει περίπου 20 λεπτά από την Καλαμπάκα, και η πρώτη αναφορά γίνεται επί Τουρκοκρατίας, στα 1534, ενώ ο οικισμός είχε γίνει γνωστός ως τσιφλίκι του Αλή Πασσά.
Το χωριό βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 790 μέτρων, έχει πηγές με τρεχούμενο νερό, και πλέον είναι γνωστό για τις πέστροφες. Περπατήστε μέσα στα σοκάκια του χωριού, δείτε τα σπίτια που τα περισσότερα έχουν τσίγκο για να προστατεύονται από το χιόνι και κάνετε στάση για πέστροφα στο οικογενειακό ταβερνάκι «Βίγλα» -δοκιμάστε πέστροφα καπνιστή ή τηγανιτή, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές και πεντανόστιμο λουκάνικο με πράσο έχοντας θέα το βουνό της Πίνδου.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο οικισμός Ανάληψη με δύο μόλις μόνιμους κατοίκους, ωστόσο αξίζει να κάνετε μια στάση στην εξοχική ταβέρνα «Ανάληψη» για να απολαύσετε από παραδοσιακές χειροποίητες πίτες, ομελέτα με φρέσκα αυγά μέχρι μαγειρευτά φαγητά ημέρας, όπως γίγαντες, σούπες, χοιρινό με πράσο -από τα πιο δημοφιλή πιάτα της περιοχής -μοσχαράκι κοκκινιστό. Μέσα στο μαγαζί θα βρείτε να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα τοπικών παραγωγών, όπως μέλι, καρύδια, τσάι βουνού, ρίγανη, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και όσπρια.
Πάνω στο δρόμο της Ανάληψης υπάρχουν πηγές με τρεχούμενο νερό που οι ντόπιοι το προτιμούν -γενικότερα σε αυτά τα ορεινά χωριά θα βρείτε πηγές για αυτό καλό είναι να έχετε τα μπουκάλια σας να γεμίσετε ώστε να απολαύσετε κρυστάλλινο δροσερό νερό.
Από τα ορεινότερα χωριά είναι η Πεύκη, χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, περιτρυγυρισμένη από πεύκα -εξού και το όνομα - που για να φτάσετε θα ακολουθήσετε τις πινακίδες -δεν βρίσκετε πάνω στο δρόμο πρέπει να κάνετε μόνο μια μικρή παράκαμψη με τη θέα να σας αποζημιώνει με το παραπάνω. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό - από τα γεγονότα που το σημάδεψαν είναι είναι οι δύο πυρπολήσεις από τους Γερμανούς, το 1943 και στις 17 Ιουλίου του 1944. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά πήραν όμηρους όλους τους άνδρες, άνω των 15 ετών, οδηγώντας τους στη Γερμανία, ενώ είχαν συγκεντρώσει τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πάνω στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να τα κάψουν. Ως εκ θαύματος, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, ανεστάλη το κάψιμο και έτσι σώθηκαν. Μπαίνοντας στο χωριό, οι κάτοικοι έκτισαν το 1989, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Στο γραφικό χωριό μπορείτε να κάνετε μια στάση στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, που το καλοκαίρι χαρίζει μια απίστευτη δροσιά στους επισκέπτες του τόπου, και τα τρεχούμενα νερά, να δείτε τα υπόλοιπα χωριά που βρίσκονται σκαρφαλωμένα μέσα στα βουνά και μοιάζουν απροσπέλαστα, αλλά και να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που κρατάει ζωντανή τη παράδοση του τόπου μαθαίνοντας στους νεότερους τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιας άλλης εποχής. Πραγματικά αξίζει το χρόνο σας για να δείτε αυτό το κόσμημα του χωριού.
Από τα μεγαλύτερα, σε πληθυσμό, χωριά είναι η Παναγία που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι κυκλωμένη από γιγάντιες ορεινές διακλαδώσεις της Πίνδου, που την προστατεύουν από τους ανέμους και τις απότομες καιρικές αλλαγές. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια βόλτα μέσα στο χωριό, να δοκιμάσετε νόστιμα ψητά κρέατα και να απολαύσετε στο φούρνο νόστιμες πίτες με χειροποίητο φύλλο.
Αφού φτάσατε μέχρι τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας αξίζει να επισκεφτείτε και τον οικισμό του Κορυδαλλού με την πλούσια βλάστηση, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα έχει λιγοστούς κατοίκους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο.
Πάνω στο δρόμο, της Εθνικής, κάντε στάση στο «Πέτρινο» για να απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο με χορταστικό, μερακλίδικο μεζέ και πεντανόστιμο λουκάνικο με πράσο.