Καθαρά Δευτέρα: Μονοήμερη εκδρομή με στέκια για θαλασσινά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη - iefimerida.gr

Καθαρά Δευτέρα: Μονοήμερη εκδρομή με στέκια για θαλασσινά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη

Μονοήμερες αποδράσεις
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Μονοήμερες εκδρομές που συνδυάζουν βόλτες εκτός πόλης με στάσεις για φαγητό είναι ότι καλύτερο για να αποδράσουμε (και) την Καθαρά Δευτέρα.

Μονοήμερες αποδράσεις για την Καθαρά Δευτέρα μια ανάσα από την Αθήνα για να συνδυάσετε όμορφα μέρη και στάσεις για φαγητό. Μπορεί οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να είναι σε υψηλό επίπεδο, με πολλούς προορισμούς να είναι στο «κόκκινο» από τον αριθμό των επισκεπτών, ωστόσο υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που επιλέγουν να αποδράσουν μόνο για μερικές ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονοήμερες αποδράσεις για τα κούλουμα -Γραφικά τοπία και στάσεις για φαγητό σε ψαροταβέρνες

Αν δεν έχετε στο πρόγραμμα σας να αποδράσετε το τριήμερο, μπορείτε να επιλέξετε προορισμό κοντά στην Αθήνα, για το πέταγμα του χαρταετού συνδυάζοντας μια όμορφη βόλτα και στάση για φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής.

Συγκεντρώσαμε αγαπημένους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση, εκτός Αθηνών, για να απολαύσετε το πέταγμα του χαρταετού και τα νηστίσιμα εδέσματα του σαρακοστιανού τραπεζιού κάνοντας μια εκδρομή στην περιφέρεια.

Γαλαξίδι: Αλευρομουτζουρώματα και θαλασσινοί μεζέδες

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, το γραφικό Γαλαξίδι που βρίσκεται κάτω από τον Παρνασσό σε ένα προφυλαγμένο κόλπο με μεγάλη ναυτική ιστορία. Ο τόπος είχε γνωρίσει δόξες στο παρελθόν, με τους κατοίκους να ασχολούνται με τη θάλασσα και το εμπόριο, και την αρχοντιά του θα τη γνωρίσετε περπατώντας μέσα στα καντούνια χαζεύοντας τα επιβλητικά καπετανόσπιτα.

Μάλιστα, τα περισσότερα αρχοντικά έχουν τοιχογραφίες στην οροφή ζωγραφισμένες από Ιταλούς καλλιτέχνες που μαρτυρούν τον πλούτο που έχει βιώσει αυτό το γραφικό μέρος. Αφήνοντας πίσω τον Παρνασσό και τους Δελφούς θα κατεβείτε παραθαλάσσια αντικρίζοντας έναν αρχοντικό οικισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαλαξίδι μονοήμερη
Το γραφικό Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι απέχει 3 με 3,5 ώρες από την Αθήνα και την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο με τα αλευρομουτζουρώματα κρατάει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων που συμμετέχουν πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Γαλαξίδι
Τα καπετανόσπιτα στο Γαλαξίδι

Στάση για φαγητό θα κάνετε στον «Τάσο» για νόστιμα σαρακοστιανά ορεκτικά και θαλασσινά πιάτα και στην περίφημη «Μαρίτσα» που έχει και πιο δημιουργικά πιάτα – φημίζεται για τη γαριδόσουπα και τη γαριδομακαρονάδα. Μην παραλείψετε να πάτε στο ζαχαροπλαστείο «Κονάκι» που φτιάχνει το παραδοσιακό ραβανί με ρύζι -το γλυκό που έφτιαχναν οι γυναίκες του τόπου για να το πάρουν μαζί οι άντρες ναυτικοί και έβαζαν ρύζι για να τους κρατάει περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονοήμερη στην Αρχαία Κόρινθο: Ο ιστορικός οικισμός με τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο και στάσεις για θαλασσινά

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα,η Αρχαία Κόρινθος μοιάζει ιδανικός προορισμός για να ξεφύγετε μερικές ώρες από την πόλη και να περιπλανηθείτε σε δρομάκια με μεγάλη ιστορία. Η Αρχαία Κόρινθος είναι περίπου 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Πριν φτάσετε στον προορισμό σας κάντε μια στάση στον Ισθμό Κορίνθου, βγάλτε φωτογραφίες και στη συνέχεια κατευθυνθείτε στον προορισμό σας – είναι περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά απόσταση.

Στην Αρχαία Κόρινθο απολαύστε τη βόλτα σας μέσα στον οικισμό, που έχει μεγάλη ιστορία, επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, αν έχετε διάθεση για περπάτημα και το επιτρέπει ο καιρός μπορείτε να ανεβείτε στον Ακροκόρινθο, και μπείτε στα τοπικά μαγαζάκια για να δείτε όμορφα αναμνηστικά -πολλά από τα αναμνηστικά είναι ζωγραφισμένα στο χέρι.

Αρχαία Κόρινθος
Άποψη της Αρχαίας Κορίνθου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιοχή έχει πολύ ωραία και φημισμένα στέκια για φαγητό είτε στον οικισμό της Αρχαίας Κορίνθου, είτε με θέα τη θάλασσα.

Από τα παλαιότερα σπίτια/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Από τα παλαιότερα σπίτια/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στο «Καφενείο του Τζανή» θα απολαύσετε νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες και σαρακοστιανά εδέσματα, όπως προστάζει η ημέρα. Τηγανιτά καλαμαράκια, πατάτες, λευκή ταραμοσαλάτα -από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει – είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βρείτε. Το μενού θα προσαρμοστεί με εκλεκτά πιάτα που επιτάσσει η ημέρα. Η μαγείρισσα είναι μαστόρισσα στο τηγάνι και στους μεζέδες.

Στον «Κάβο 1964» θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και όστρακα, αλλά και ζεστά πιάτα με θέα τη θάλασσα σε ένα ταβερνάκι που φημίζεται για τις φίνες γεύσεις του. Όλα είναι φρέσκα και ετοιμάζονται στην κουζίνα της παραδοσιακής ταβέρνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειροποίητη ταραμοσαλάτα, μακαρονάδα με οστρακοειδή, πατάτες τηγανιτές στο χέρι, βραστό χταποδάκι και χόρτα εποχής είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε σε ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια της ευρύτερης περιοχής.

Μονοήμερη στη Χαλκίδα: Στην πόλη των «τρελών νερών» με τις καλύτερες ψαροταβέρνες

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκίδα παραμένει στους κλασικούς κι αγαπημένους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση από την πόλη. Άλλωστε, είναι ο τόπος που φημίζεται για τα παραδοσιακά του ουζερί τόσο μέσα στην Χαλκίδα όσο και στους τριγύρω οικισμούς της.

Στην Χαλκίδα θα περπατήσετε στον παραθαλάσσιο δρόμο, θα δείτε το φαινόμενο με τα «τρελά νερά» που δεν υπάρχει πουθενά αλλού και μπορείτε να ανεβείτε πάνω στο κάστρο -στο εσωτερικό χώρο υπάρχει έκθεση -και να απολαύσετε την πόλη από το ψηλότερο σημείο. Αν είναι ανοιχτό το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αξίζει να κάνετε να το επισκεφτείτε να δείτε τα εκθέματα που υπάρχουν.

Χαλκίδα
Ο παραλιακός δρόμος της Χαλκίδας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωραία βόλτα είναι και η συνοικία της Αγίας Παρασκευής, με τον ναό που είναι φτιαγμένος την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ενώ πιο δίπλα είναι το Οθωμανικό Τέμενος.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στον οικισμό Νέα Λάμψακος που οι παραδοσιακές ταβέρνες «Το κουτούκι του Περικλή» και ο «Καπετάνιος» φημίζονται για τα νόστιμα ορεκτικά και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Επιπλέον, ο οικισμός Νέα Αρτάκη, λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, έχει έναν πεζόδρομο με παραδοσιακές ψαροταβέρνες που θα βρείτε από ορεκτικά και θαλασσινά μεζεδάκια μέχρι πιο δημιουργικά πιάτα όπως κριθαρότο με θαλασσινά και γαριδομακαρονάδα.

Χαλκίδα μονοήμερη
Χαλκίδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονοήμερη στο Πόρτο – Ράφτη: Πέταγμα χαρταετού στη θάλασσα και ταβερνάκια πάνω στο κύμα

Μια ανάσα από την Αθήνα βρίσκεται το Λιμάνι Μεσογαίας, γνωστό ως Πόρτο Ράφτη, ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα είναι τόσο όμορφο και μπορείτε να περπατήσετε τόσο στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Σπυρίδωνα όσο και στο γραφικό λιμανάκι που θυμίζει νησί.

Μάλιστα, στους δύο οικισμούς, πάνω στη θάλασσα, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα θα βρείτε χώρο για να πετάξετε τον χαρταετό έχοντας πάντα σύμμαχο τον καιρό.

Πόρτο Ράφτη
Πανοραμική θέα από τον οικισμό Αυλάκι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και μικρό το Πόρτο – Ράφτη έχει αρκετές αξιόλογες ταβέρνες για να απολαύσετε θαλασσινά και σαρακοστιανά εδέσματα της ημέρας.

Μονοήμερη Πόρτο Ράφτη
Στο λιμάνι

Στον «Καλό Γιαλό» θα απολαύσετε νόστιμη αχινομακαρονάδα, στον «Ηπειρώτη» ψιλό τηγανιτό γαριδάκι και χταπόδάκι και στο «Φύκι – Φύκι» για πιο μοντέρνες γεύσεις όπως τηγανιτά μανιτάρια, λιγκουίνι με ποικιλία θαλασσινών, μύδια και όστρακα.

Μονοήμερη στο Σούνιο: Επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδών και στάση για θαλασσινά

Μία ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το Σούνιο με το Ναό του Ποσειδώνα να στέκεται επιβλητικός στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Μια ενδιαφέρουσα απόδραση είναι να ξεκινήσετε νωρίς,να απολαύσετε τη παραθαλάσσια διαδρομή στην Αθηνών – Σουνίου, να επισκεφτείτε τον Ναό του Ποσειδώνα και μετά να καθίσετε σε ψαροταβέρνα της περιοχής για να απολαύσετε τα Σαρακοστιανά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σούνιο μονοήμερη

Στάση για φαγητό προτείνουμε να κάνετε στην ταβέρνα «Θόδωρος και Ελένη» για την πιατέλα με τα λαχανικά, τα best seller μύδια αχνιστά και τα χρυσαφένια καλαμαράκια που ταιριάζουν άψογα με την ταραμοσαλάτα, στο «Λιμάνι» για την best seller γαριδομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και στον «Καπετάν Πανάγο» για τηγανιτά θαλασσινά, πατάτες κομμένες στο χέρι και χειροποίητα ορεκτικά.

Φωτογραφίες: Shuttertock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ