Αυτή η όμορφη ιταλική πόλη πληρώνει 30.000 δολάρια για να μετακομίσει κάποιος εκεί - iefimerida.gr

Αυτή η όμορφη ιταλική πόλη πληρώνει 30.000 δολάρια για να μετακομίσει κάποιος εκεί

Presicce
Presicce
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια οι πόλεις σε όλη την Ιταλία έχουν ξεκινήσει έξυπνα προγράμματα που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων κατοίκων για να τις αναζωογονήσουν.

Από ερειπωμένα σπίτια που πωλούνται για λίγο περισσότερο από ένα δολάριο, μέχρι έτοιμα προς κατοίκηση σπίτια σε εξευτελιστικές τιμές, υπήρξε μια φρενίτιδα ανταγωνισμού.

Η γραφική πόλη Presicce στην ηλιόλουστη περιοχή της Απουλίας είναι η τελευταία που μπήκε στο παιχνίδι με μια δελεαστική προσφορά. Οι αξιωματούχοι λένε ότι θα πληρώσουν ανθρώπους έως και 30.000 ευρώ (περίπου 30.000 δολάρια) για να αγοράσουν μια άδεια κατοικία και να εγκατασταθούν εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη καλύτερα, τα σπίτια που διατίθενται προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν τιμές από περίπου 25.000 ευρώ. Όπως και άλλα φθηνά ακίνητα που πωλούνται σε όλη την Ιταλία, έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό από τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Και ως πρόσθετο μπόνους, η τοποθεσία είναι απίστευτη, περιτριγυρισμένη από τη φύση της περιοχής Salento στην επονομαζόμενη «φτέρνα της μπότας της Ιταλίας» και κοντά στις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά της Santa Maria di Leuca.

Οι Αρχές του Presicce ελπίζουν ότι η προσφορά ενός χρηματικού κινήτρου θα δώσει νέα πνοή στην πόλη τους που ερημώνει, όπου τα νεογέννητα είναι λιγότερα κάθε χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια στο ιστορικό κέντρο που χτίστηκαν πριν από το 1991 και τα οποία θα θέλαμε να δούμε να ζωντανεύουν ξανά με νέους κατοίκους», λέει στο CNN ο τοπικός σύμβουλος Alfredo Palese. «Είναι κρίμα να βλέπουμε πώς οι παλιές μας συνοικίες γεμάτες ιστορία, υπέροχη αρχιτεκτονική και τέχνη αδειάζουν σιγά-σιγά».

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας οριστικοποιούνται επί του παρόντος, προσθέτει ο Palese, αλλά οι Αρχές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις αιτήσεις τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του δημαρχείου.

«Θα προσφέρουμε έως και 30.000 ευρώ σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν εδώ και να αγοράσουν μία από αυτές τις εγκαταλελειμμένες κατοικίες», λέει. «Η συνολική χρηματοδότηση θα μοιραστεί στα δύο: θα πάει εν μέρει στην αγορά μιας παλιάς κατοικίας και εν μέρει στην αναδιαμόρφωσή της αν χρειαστεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ιστορία δύο πόλεων

Ο Palese λέει ότι η συγχώνευση του 2019 με μια γειτονική κοινότητα για τη δημιουργία της μεγαλύτερης πόλης Presicce-Acquarica τού κληροδότησε επιπλέον χρήματα για να διασφαλίσει ότι το έργο μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

«Μετά τη συγχώνευση, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η ευρύτερη περιοχή μας θα λάβει περισσότερα δημόσια κονδύλια, περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως για αρκετά χρόνια, τα οποία σκοπεύουμε να επενδύσουμε για την αναγέννηση της παλιάς συνοικίας», λέει ο Palese.

Μαζί, η Presicce και η Acquarica έχουν σήμερα περίπου 9.000 κατοίκους, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς ζουν στο παλαιότερο τμήμα της κοινότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημαρχείο έχει ήδη δρομολογήσει άλλα προγράμματα για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και επιδόματα για οικογένειες με παιδιά.

Για να λάβουν χρηματοδότηση, οι αγοραστές πρέπει να εγκατασταθούν στο Presicce και να αγοράσουν ένα από τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1991 και έχουν χαρτογραφηθεί από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τον Palese, οι τιμές των κατοικιών ξεκινούν από 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Περίπου 25.000 ευρώ θα πρέπει να είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν μια κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων που χρειάζεται κάποιες επισκευές.

«Πράσινος χρυσός»

Η ιστορία του Presicce ανάγεται στον Μεσαίωνα, όταν οι οικισμοί εξαπλώθηκαν γύρω από ένα φρούριο των Σαρακηνών που χτίστηκε από μοναχούς οι οποίοι έσκαψαν κρύπτες και υπόγεια ελαιοτριβεία ως καταφύγια για τους επιζώντες από τις επιδρομές των πειρατών.

Απέκτησε τη φήμη της «πόλης του πράσινου χρυσού» της Απουλίας για τους πλούσιους ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και άκμασε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης ως ένα εύπορο φέουδο που ήταν επίσης γνωστό για το καλό κρασί, τα τυριά και το εμπόριο βοοειδών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί ντόπιοι ζούσαν υπόγεια, σκάβοντας σπηλιές στο βραχώδες έδαφος του Πρέσιτσε.

Κάτω από τις κύριες πλατείες και τα πολυτελή μπαρόκ παλάτια βρίσκεται ένα δίκτυο 23 μυστικών θαλάμων και ελαιοτριβείων στα οποία οι αγρότες, γνωστοί ως trappettari, περνούσαν μήνες κατά την περίοδο συγκομιδής, πιέζοντας τις ελιές σε πέτρινους μύλους που σπρώχνονταν από γαϊδούρια.

Πολλά ιστορικά κτίρια έχουν ιδιωτική πρόσβαση σε υπόγειους θαλάμους όπου υπάρχουν ακόμη ογκώδεις μύλοι. Οι ξεναγήσεις στην υπόγεια πόλη αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο.

Στην αρχαία συνοικία, οι φαρδιοί κομψοί δρόμοι διασχίζονται από τα στενά και ελικοειδή σοκάκια. Επιβλητικά διακοσμημένα χρυσοποίκιλτα κτίρια με σφυρήλατα σιδερένια μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές αναμειγνύονται με απλές λευκές κατοικίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν τοιχογραφημένα παλάτια, παρεκκλήσια και αναθηματικές στήλες που χτίστηκαν από την πλούσια αγροτική αστική τάξη από λευκό-κόκκινο βράχο.

Οι vecchi curti (παλιές αυλές) είναι τυπικές κατοικίες που βρίσκονται σε δύο γραφικές γειτονιές του παλιού κέντρου που ονομάζονται Corciuli και Padreterno με ιδιωτικούς κήπους, υπόγειους μύλους, εσπεριδοειδή και εξωτικά φυτά.

Η ύπαιθρος του Presicce προσφέρει τα καλύτερα στοιχεία της αγροτικής Απουλίας με αρχαία μοναχικά πέτρινα παρεκκλήσια σε σχήμα θόλου, βυζαντινές κρύπτες, ελαιώνες με ογκώδεις στριφτούς κορμούς δέντρων, πορφυρούς ξερολιθικούς τοίχους και οχυρωμένα αγροτικά αγροκτήματα masserie, όπου κάποτε ζούσαν αγροτικές οικογένειες υπό την προστασία ισχυρών αρχόντων για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών.

Φεστιβάλ και φαγητό

Οι διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας ξεδιπλώνονται μέσα σε βουκολικό τοπίο με βοσκότοπους και εγκαταλελειμμένα πέτρινα οχυρά. Η παρθένα ακτογραμμή του Salento, που εκτείνεται ανάμεσα στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Καλλίπολης Απουλίας και της Santa Maria di Leuca, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Εκτός από τις περιηγήσεις σε υπόγεια ελαιοτριβεία και στα φεστιβάλ με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και φαγητού, στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται ένα μουσείο αγροτικού πολιτισμού το οποίο παρουσιάζει αντικείμενα από το παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν ετήσιες γιορτές με λαϊκή μουσική Salentina, χορούς, χειροτεχνίες, αντίκες και εκθέσεις τροφίμων.

Οι λιχουδιές με τηγανητά ψάρια του Presicce, που συνδέονται με τη λατρεία του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν γκουρμέ σπεσιαλιτέ, μαζί με τα εμβληματικά χειροποίητα ζυμαρικά, το orecchiette και το strascinate. Άλλες τοπικές λιχουδιές περιλαμβάνουν τις ζυμωτές τηγανίτες pittule γεμιστές με γαρίδες, μπακαλιάρο, λαχανικά - ή φτιαγμένες alla pizzaiola, με ελιές, κάππαρη και τοματίνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία πόλη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ