Το μυστικό χωριό όπου γεννήθηκαν τα μακαρόνια -Ενας μαγικός τόπος στα βάθη της Ιταλίας - iefimerida.gr

Το μυστικό χωριό όπου γεννήθηκαν τα μακαρόνια -Ενας μαγικός τόπος στα βάθη της Ιταλίας

Το υπέροχο χωριό Ποντρεμόλι στα βάθη της Ιταλίας: η κοιτίδα της pasta / WIKIPEDIA
Το υπέροχο χωριό Ποντρεμόλι στα βάθη της Ιταλίας: η κοιτίδα της pasta / WIKIPEDIA

Στο χωριό Ποντρεμόλι γεννήθηκαν τα μακαρόνια όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Πιθανότατα όλοι έχετε ακούσει τον μύθο ότι τα ζυμαρικά εφευρέθηκαν στην Κίνα και εισήχθησαν στην Ιταλία μόνο χάρη στον εξερευνητή Μάρκο Πόλο.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρόδρομοι αυτού που γνωρίζουμε ως ζυμαρικά (ή νουντλς) αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες ανεξάρτητα. Πολλά από τα πιάτα ζυμαρικών που γνωρίζουμε σήμερα ήταν ήδη διαδεδομένα στην Ιταλία τον 13ο αιώνα (πριν από τον Μάρκο Πόλο), με γραπτές αναφορές για τα ραβιόλια, τα νιόκι και τα μακαρόνια να χρονολογούνται από αυτή την εποχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά υπάρχει ένα πιάτο ζυμαρικών που χρονολογείται πολύ, πολύ πιο παλιά - ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.!

Τα ιστορικά τεσταρόλι

Τα τεσταρόλι (ή ενικός testarolo) μπορεί να μη μοιάζουν με ζυμαρικά με την πρώτη ματιά. Αντί για μια παραδοσιακή ζύμη ζυμαρικών, το testaroli φτιάχνεται από μια ζύμη που χύνεται σε ένα μεγάλο επίπεδο τηγάνι με θολωτό καπάκι, το testo, από το οποίο το ζυμαρικό πήρε το όνομά του.

Αφού μαγειρευτεί με μια μέθοδο παρόμοια με αυτή που ετοιμάζετε μια κρέπα, στη συνέχεια κόβεται σε ρομβοειδή σχήματα και βράζεται όπως τα κανονικά ζυμαρικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το μοναδικό πιάτο επινοήθηκε από τους Ετρούσκους, έναν λαό που κατοικούσε στην κεντρική Ιταλία μεταξύ του 8ου και του 3ου αιώνα π.Χ.

Η πρώτη τους εκδοχή του πιάτου χρησιμοποιούσε ζύμες που ανοίγονταν σε φύλλα και αφήνονταν να στεγνώσουν στον ήλιο. Και χάρη στους Ετρούσκους μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση του πιάτου, καθώς άφησαν ανάγλυφα γλυπτά της καθημερινής τους ζωής.

Στο μαγικό Ποντρεμόλι

Το Pontremoli - που βρίσκεται στη Lunigiana, μια περιοχή στο σημείο τομής της βόρειας Τοσκάνης, της Εμίλια Ρομάνια και της Λιγουρίας - έχει μια πλούσια κληρονομιά που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Σήμερα, η ιστορική του σημασία είναι εμφανής στα αρχιτεκτονικά του ορόσημα, όπως το εντυπωσιακό κάστρο Piagnaro, τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό και πολυάριθμα παλάτια.

Γνωστό ως η «πύλη της Τοσκάνης», το Ποντρεμόλι υπήρξε επίσης ζωτικό κέντρο εμπορίου για αιώνες. Οι επισκέπτες θα βρουν εδώ ειδικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο με καθεστώς ΠΟΠ και μέλι από κάστανο, ενώ τα εστιατόρια εστιάζουν σε συστατικά που προέρχονται αποκλειστικά από τους παραγωγούς της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία, η Πίζα, η Λούκα, η Πάρμα και η Ιταλική Ριβιέρα να είναι εύκολα προσβάσιμοι με τρένο ή με σύντομο ταξίδι, το Pontremoli αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Τα τεσταρόλι μπορεί να μη μοιάζουν με ζυμαρικά με την πρώτη ματιά / WIKIPEDIA
Τα τεσταρόλι μπορεί να μη μοιάζουν με ζυμαρικά με την πρώτη ματιά / WIKIPEDIA

Testaroli στη σύγχρονη Ιταλία

Αυτή η τηγανίτα-μακαρόνι εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές πιάτο στις επαρχίες αυτές. Κάποτε θεωρούταν το πιάτο των χωρικών, των «παεζάνων», που σερβιριζόταν απλά με ελαιόλαδο και τυρί.

Τα υλικά για το γαρνίρισμα ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να περιλαμβάνουν σάλτσα μανιταριών, ντομάτα και πεκορίνο. Ωστόσο, στη Lunigiana, το testarolo σερβίρεται συνηθέστερα με πέστο, με την ελαφρώς σπογγώδη υφή των ζυμαρικών να απορροφά άφθονη από την πλούσια σάλτσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το testarolo σερβίρεται συνηθέστερα με πέστο / WIKIPEDIA
Το testarolo σερβίρεται συνηθέστερα με πέστο / WIKIPEDIA

Για να φτιάξετε τα δικά σας testaroli στο σπίτι, θα χρειαστείτε ένα αρκετά μεγάλο τηγάνι με καπάκι - το παραδοσιακό μέγεθος είναι περίπου 1,5 μέτρο - αν και μερικοί μάγειρες θα σας πουν ότι είναι δύσκολο να πετύχετε τη μοναδική υφή.

Ευτυχώς, η εμπορική παραγωγή ζυμαρικών σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να αγοράσετε αυτά τα ζυμαρικά έτοιμα. Πωλούνται σε σχήμα δίσκων σαν κρέπα που σφραγίζονται σε κενό αέρος, έτοιμοι για να τους κόψετε σε φέτες, να τα βράσετε και να τα... περιλούσετε με πέστο.

Το Ποντρεμόλι, σε απόσταση τριών ωρών με το τρένο από το Μιλάνο / WIKIPEDIA
Το Ποντρεμόλι, σε απόσταση τριών ωρών με το τρένο από το Μιλάνο / WIKIPEDIA
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακαρόνια Ιταλία pasta
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ