Μέσα στο Grand Egyptian Museum στην Γκίζα -Το μεγαλύτερο στον κόσμο, ένας λόγος από μόνο του για να πάτε στην Αίγυπτο - iefimerida.gr

Μέσα στο Grand Egyptian Museum στην Γκίζα -Το μεγαλύτερο στον κόσμο, ένας λόγος από μόνο του για να πάτε στην Αίγυπτο

Το GEM στο Κάϊρο
Το GEM στο Κάϊρο/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, που βρίσκεται στο Κάϊρο, τρεις μήνες πριν τα επίσημα εγκαίνια του. Το GEM είναι από μόνο του λόγος να ταξιδέψετε στην Αίγυπτο.

Η εντυπωσιακή πρόσοψη του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, GEM, από τα αρχικά του, από γυαλί διακοσμημένη με διαφορετικά μεγέθη και χρώματα τριγώνων, όλα αποτυπωμένα σαν πυραμίδες, οι πέτρες πάνω στις οποίες βρίσκεται το νερό στις παραλληλόγραμμες σαν κρήνη για να δροσίζει τους επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 50 βαθμούς Κελσίου είναι η πρώτη εικόνα που συναντάτε μόλις φτάσετε στα εκδοτήρια του εξωτερικού χώρου. Και μόνο από αυτή την πρώτη εικόνα ο επισκέπτης καταλαβαίνει πως όλα είναι άψογα σχεδιασμένα στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου που φιλοξενεί την ιστορία της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, στο Κάϊρο, άνοιξε τις πύλες του στις 16 Οκτωβρίου του 2024 και τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου. Στο GEM εκτίθενται 100.000 αρχαία αντικείμενα καλύπτοντας πλήρως τα 7.000 χρόνια της αιγυπτιακής ιστορίας. Η κορυφή του GEM βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις πυραμίδες, ενώ κατηφορίζει την κοιλάδα του Νείλου όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος για τους επισκέπτες. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πεζοπορικό μονοπάτι που θα συνδέει τα δύο σημαντικά αξιοθέατα του Καϊρου, ενώ όπως είδαμε σε μακέτα θα χτιστεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες κινηματογράφου με τον επισκέπτη να περνάει ολόκληρη ημέρα στο συγκρότημα.

Μεγάλο Αιγυπτιακό ΜΟυσείο μπήκαμε μέσα
Άποψη του εξωτερικού χώρου/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

GEM: Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του μουσείου που πήρε 20 χρόνια

Το Αιγυπτιακό κράτος έκανε το 2002 ένα παγκόσμιο διαγωνισμό για το κτήριο που θα στέγαζε το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο. Το διαγωνισμό κέρδισε η ιρλανδική εταιρεία Heneghan Peng Architects, και το 2005 ξεκίνησε να δημιουργείται το επιβλητικό κτίριο όπου θα στέγαζε ολόκληρη την ιστορία του αιγυπτιακού πολιτισμού, αλλά σταμάτησε λόγω οικονομικών προβλημάτων και στη συνέχεια το 2011 έγινε η Επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης.

Από το 2014 ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες μέχρι που τον Οκτώβριο του 2024 άνοιξε για τους επισκέπτες. Μέχρι τώρα το GEM έχει κοστίσει 1 δις δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
GEM μπήκαμε μέσα
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Να σημειώσουμε ότι το κτίριο σχεδιάστηκε από Γάλλο αρχιτέκτονα, είναι σε νεοκλασικό στιλ και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στον κόσμο. Αρχαιότητες της φαραωνικής και της ελληνορωμαϊκής περιόδου είναι μεταξύ των αξιόλογων εκθεμάτων που πρωταγωνιστούν στα εκθέματα.

GEM: Ο λόγος που δεν έχει ανοίξει ολόκληρο το μουσείο

Είναι γνωστό πώς το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δεν είναι ολόκληρο ανοιχτό και ο λόγος είναι επειδή οι θησαυροί του Τουταγχαμών δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί από το Αιγυπτιακό Μουσείο, αλλά και τα δύο σκάφη «Solar» δεν έχουν πάει στις θέσεις τους. Σε ότι αφορά τους θησαυρούς του Τουταγχαμών θα υπάρξουν άγνωστα αντικείμενα που θα συμπεριληφθούν στο GEM.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα 12 τμήματα, όπως και το επιβλητικό άγαλμα από γρανίτη του Ραμσή Β’ που μετράει 3.200 χρόνια είναι κανονικά επισκέψιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
GEM μπήκαμε μέσα
Ο Ραμσής Β' βασιλιάς όλης της Αιγύπτου/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Το μόνο που δεν θα δουν οι επισκέπτες στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο είναι οι βασιλικές μούμιες, οι οποίες θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού -συγκεκριμένα βρίσκονται στην Αίθουσα των Μουμιών.

Τα σημαντικά εκθέματα του GEM

Πριν προσέλθουμε στον εσωτερικό χώρο αξίζει να αναφέρουμε ότι στον εξωτερικό χώρο, στην αριστερή πλευρά της κύριας εισόδου υπάρχει ένα σημείο χωρίς παράθυρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως που μπαίνει δύο φορές το χρόνο, στις 22 Φεβρουαρίου και στις 22 Οκτωβρίου να λούζει κατευθείαν το εντυπωσιακό άγαλμα του Ραμσή Β’ που βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό χώρο, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί βλέποντας το άγαλμα του Ραμσή Β’. Πρόκειται για ένα άγαλμα που μετράει 3.200 χρόνια ζωής ζυγίζει 100 τόνους και είναι κατασκευασμένο από τον καλύτερο γρανίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
gem
Στον υπαίθριο χώρο βρίσκεται το επιβλητικό άγαλμα του Ραμσή Β'/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Όπως μάθαμε από την Αιγύπτια ξεναγό είχαν βρεθεί δύο παρόμοια αγάλματα του Ραμσή Β’ (1303 π.Χ. - 1214 π.Χ.), γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας, ο οποίος ήταν Φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου.

Τα δύο αγάλματα είχαν βρεθεί μπροστά από το ναό του, αλλά το δεύτερο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Γκίζα, σε ανοιχτό μουσείο, και ο λόγος που παραμένει εκεί είναι γιατί λόγω του όγκου του δεν μπορεί να μεταφερθεί. Και τα δύο αγάλματα είναι φτιαγμένα από τον καλύτερο γρανίτη από την πόλη Ασουάν, νότια της Αιγύπτου.

Ήταν παντρεμένος με 40 γυναίκες, είχε αποκτήσει 90 παιδιά και κυβέρνησε για 67 χρόνια. Η επίσημη γυναίκα του ήταν η Νεφερτάρι. Το διπλό στέμμα που έχει σημαίνει ότι υπήρξε βασιλιάς για όλη την Αίγυπτο. Το άσπρο στέμμα συμβολίζει τον βασιλιά της νότιας Αιγύπτου και το κόκκινο της βόρειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο αγάλματα που υπάρχουν πιο πέρα στον υπαίθριο χώρο βρέθηκαν στη θάλασσα -υπάρχουν 11.000 εκθέματα στις θάλασσες τα οποία δεν μπορούν να τα βγάλουν. Στο ένα άγαλμα είναι ο Πτολεμαίος Β’ -υπήρχαν δώδεκα με τον τελευταίο να είναι ο πατέρας της Κλεοπάτρας και η ίδια ήταν η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου. Μέχρι πρόσφατα έβαλαν κομμάτια από το παλάτι της, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τάφος της. Ο Πτολεμαίος Β’ έκανε σημαντικά έργα, όπως βιβλιοθήκη και τον φάρος της Αλεξάνδειας. Ο πατέρας του ήταν στρατηγός του Αλέξανδρου του Μέγα.

GEM
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Το άλλο άγαλμα είναι η γυναίκα του η Αρσενόη, θεά της ομορφιάς.

Μεγάλο αιγυπτιακό Μουσείο

Η κολώνα δείχνει τον πόλεμο που κέρδισε ο διάδοχος γιος του Ραμσή Β και αναγράφει όλες τις λεπτομέρειες/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά στα σκαλοπάτια υπάρχουν 10 εκθέματα με τον Βασιλιά της 12ης δυναστείας -είναι ο ίδιος σε όλα τα αγάλματα, τα οποία βρέθηκαν στη Νταχσούρ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κάϊρο. Βρέθηκαν μέσα σε πυραμίδες κι αξίζει να αναφέρουμε ότι η Αίγυπτος έχει συνολικά 124 πυραμίδες -δεν υπάρχουν μόνο στη Γκίζα, αλλά και σε άλλες περιοχές. Το Νταχτσούρ που είναι βασιλική νεκρόπολη γνωστό κυρίως από τις πολλές πυραμίδες, δύο από τις οι οποίες είναι από τις αρχαιότερες, μεγαλύτερες, χτισμένες από το 2613-2589 π.Χ.

GEM
Φωτογραφία; Χριστίνα Ζάχου

Στα σκαλοπάτια υπάρχει η 18η δυναστεία με πολύ σημαντικό πρόσωπο τον Τούθμωσις Γ’ , 6ος Φαραώ, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για 54 χρόνια. Κυβέρνησε μετά τον θάνατο του πατέρα του, Τούθμωσι Β’ - πριν λίγες βδομάδες βρέθηκε ο τάφος του. Επειδή ήταν ακόμα μωρό κυβέρνησε η μητριά του, η Χαζεψούτ, για 22 χρόνια, μέχρι να μεγαλώσει. Από τα πιο σημαντικά που έκανε τα χρόνια που κυβέρνησε ήταν να φέρει από τον πόλεμο στη Συρία τα κοτόπουλα στην Αίγυπτο γιατί πριν είχαν μόνο πάπιες.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεγάλο αιγυπτιακό Μουσείο
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Παρατηρώντας το άγαλμα της Χαζεψούτ θα δείτε ότι έχει μούσι αν και γυναίκα – αποτυπώνει στο άγαλμα τη δύναμη που είχε. Απεικονίζεται δηλαδή σαν ένας ισχυρός βασιλιάς που μπορεί να κυβερνήσει όλη την χώρα. Η ίδια έχει σημαντικό ναό όπου υπάρχει ένα μικρό δέντρο που είναι από τότε -μιλάμε για το 1475 π.Χ. Για τρία χρόνια ταξίδευε κι έφερε πολλά προϊόντα στην Αίγυπτο που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, όπως το ρύζι. Ήταν η τρίτη γυναίκα που κυβέρνησε στην Αίγυπτο.

Μέχρι να φτάσουμε στον πάνω όροφο, το πανόραμα όπου στην ευθεία προβάλλουν οι πυραμίδες, υπάρχουν συνολικά 64 εκθέματα και έπειτα 12 αίθουσες με εκθέματα από τα παλαιότερα της αιγυπτιακής ιστορίας.

GEM
Στο πανόραμα διακρίνονται οι πυραμίδες/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως προαναφέραμε στο GEM υπάρχουν περίπου 10.000 εκθέματα και οι κύριες αίθουσες χωρίζονται σε 4 εποχές: Προδυναστικό και Παλαιό Βασίλειο, Μέσο Βασίλειο, Νέο Βασίλειο και Ελληνορωμαϊκό Βασίλειο. Οι στοές είναι διατεταγμένες σε τρεις πυλώνες: Κοινωνία, Βασιλεία και Πεποιθήσεις -ο κάθε πυλώνας χωρίζεται στις 4 παραπάνω περιόδους.

Ανάλογα ποια περίοδο επιθυμείται να δείτε θα βρείτε τις σημάνσεις, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε την κανονική ροή προκειμένου να δείτε τα εντυπωσιακά εκθέματα.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου

Όλοι οι χώροι στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι άψογα μελετημένοι, ο φωτισμός εξαιρετικός και οι πληροφορίες για τα εκθέματα είναι στα αγγλικά, τα αραβικά και μπράιγ -για τους ανθρώπους που έχουν θέματα όρασης. Οι πληροφορίες είναι σύντομες και ακριβείς δίνοντας τις σωστές πληροφορίες προκειμένου ο επισκέπτης να κατανοήσει το κάθε έκθεμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ωράριο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Δευτέρα – Τρίτη -Πέμπτη -Παρασκευή Κυριακή: 8.30 -19.00 με τελευταία είσοδο στις 17.00

Τετάρτη – Σάββατο: 8.30 -22.00 με τελευταία είσοδο στις 20.00

Τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 22 ευρώ -δηλαδή 1.270 αιγυπτιακές λίρες

Για τα παιδιά και τους φοιτητές είναι στα 10 ευρώ.

Είναι προσβάσιμο για ΑμΕΑ και τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε και ηλεκτρονικά.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο πιο εύκολος τρόπος για να πάτε στη Γκίζα είναι με ταξί Uber που η τιμή από την κεντρική πλατεία Ταχρίρ είναι περίπου 5 ευρώ -ανάλογα την κίνηση γιατί η απόσταση είναι περίπου 45 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφύγετε τα ταξί που θα βρείτε, κατά την έξοδο από το GEM,γιατί θα σας ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνήσετε από την αρχή την τιμή και να κάνετε πολλά παζάρια. Με τα ΜΜΜ δεν είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση.

Προτείνω να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο GEM με τις πυραμίδες που όπως θα δείτε είναι σε κοντινή απόσταση. Επισκεφτείτε πρώτα τις πυραμίδες, ειδικά τώρα την άνοιξη/ καλοκαίρι και μετά το μουσείο.

Υπολογίστε τουλάχιστον 3,5 με 4 ώρες για να δείτε όλο το GEM

Στον υπαίθριο χώρο θα βρείτε πωλητήριο, αλλά και χώρους εστίασης από καφέ και παγωτό μέχρι παραδοσιακό φαγητό. Επειδή πρόκειται για τουριστικό μέρος εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Δείτε φωτογραφίες:

Μικρός ναός/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου
Μικρός ναός/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεγάλο αιγυπτιακό Μουσείο
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Κοσμήματα που βρέθηκαν/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Κοσμήματα που βρέθηκαν/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Στο GEM δεν θα δείτε μόνο βασιλικές μούμιες/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Στο GEM δεν θα δείτε μόνο βασιλικές μούμιες/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εργαλεία για το μακιγιάζ/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου
Εργαλεία για το μακιγιάζ/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζάχου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ