Η Σύρος, δεν ξεχωρίζει μόνο για την αρχιτεκτονική της, τα νεοκλασικά της κτίρια και την πολιτιστική της ιστορία, αλλά και για ένα μοναδικό θρησκευτικό φαινόμενο.
Τη συνύπαρξη και τη σύμπραξη Ορθοδόξων και Καθολικών, που κορυφώνεται κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα.
Στη Σύρο, το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων, Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεν ζουν απλώς αρμονικά, αλλά γιορτάζουν μαζί, «αγκαλιάζοντας» τη διαφορετικότητα μέσα από έναν κοινό πνευματικό παλμό. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η Καθολική κοινότητα είναι μικρή και συχνά «σιωπηλή», στη Σύρο οι Καθολικοί αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως στην Άνω Σύρο, όπου δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Το Πάσχα στη Σύρο ως πολιτισμική γέφυρα
Εδώ και δεκαετίες, οι δύο κοινότητες συντονίζουν το εορταστικό τους ημερολόγιο, ώστε το Πάσχα, είτε Ορθόδοξο είτε Καθολικό, να γιορτάζεται μαζί.
Όταν οι ημερομηνίες συμπίπτουν, όπως συμβαίνει φέτος, οι καμπάνες ηχούν εν χορώ από τους ναούς και των δύο δογμάτων, τα φαναράκια ανάβουν σε κάθε γειτονιά και τα «Χριστός Ανέστη» αντηχούν.
Τα έθιμα των δύο παραδόσεων συνυπάρχουν με σεβασμό, τα Ορθόδοξα εγκώμια, οι Καθολικές λιτανείες, οι παραδοσιακές φορεσιές, οι κοινές περιφορές. Και καθώς τα φώτα της Αναστάσεως φωτίζουν το Αιγαίο, η Σύρος αναδεικνύεται φάρος ενότητας.
Πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση, το Πάσχα στη Σύρο λειτουργεί και ως πολιτιστικό γεγονός. Πλήθος επισκεπτών καταφθάνει στο νησί για να βιώσει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, να κάνει βόλτες στα σοκάκια της Ανω Πόλης, να παρακολουθήσει παράσταση στο μαγικό Θέατρο Απόλλωνα στην Ερμούπολη, να δοκιμάσει τη γαστρονομία του νησιού.
Στη Σύρο θα γευτείτε μοναδικά τυριά από τα τυροκομεία της περιοχής έδω όπου γίνεται το Σαν Μιχάλη, ένα τυρί ΠΟΠ, με γευστική πολυπλοκότητα και νόστιμη επίγευση αλλά και τα πικάντικα κρασοτύρια. Πολλά είναι και τα οινοποιεία του νησιού με γηγενείς ποικιλίες όπως Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο, Μοσχάτο, Κουντούρα, Μαυροτράγανο.
Ενα ιστορικό αρχοντικό έγινε κομψό Michelin ξενοδοχείο
Ενα Κλειδί από τον παγκοσμίου φήμης Michelin Guide για αυθεντική φιλοξενία και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου δόθηκε, στην τελευταία διοργάνωση, σε ένα αρχοντικό στη Σύρο.
Το Argini Hotel δεν είναι απλώς ένα πολυτελές ξενοδοχείο είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Σύρου. Το εμβληματικό κτίριο που το φιλοξενεί χρονολογείται από το 1853 και έχει διατηρήσει τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα, αποπνέοντας μια αύρα κομψότητας και παράδοσης.

Ανακαινισμένο με σεβασμό στην ιστορία του, συνδυάζει αρμονικά τη διαχρονική αίγλη με τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία διαμονής που τους ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, χωρίς να θυσιάζει την πολυτέλεια του σήμερα.
Η συγκεκριμένη βράβευση, από τον Michelin Guide, αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης της ομάδας του στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για κάθε επισκέπτη, με έμφαση στη λεπτομέρεια, την άνεση και την αισθητική.

Η εμπειρία δεν περιορίζεται μόνο στη φιλοξενία, αλλά επεκτείνεται και στη γαστρονομία, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ταυτότητάς του.
Η κουζίνα του ξενοδοχείου δίνει έμφαση στις αυθεντικές γεύσεις και στα υψηλής ποιότητας υλικά, συνεργαζόμενη με τοπικούς παραγωγούς της Σύρου και των Κυκλάδων.

Κάθε πιάτο είναι μια γαστρονομική εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική γεύση του νησιού.

«Αυτή η διάκριση επισφραγίζει τη διαρκή μας προσπάθεια να προσφέρουμε εμπειρίες που ξεπερνούν κάθε προσδοκία» λένε οι άνθρωποι του Argini Hotel. Ως ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Σύρου, το Argini Hotel συνεχίζει να επενδύει στην ποιότητα, θέτοντας νέα πρότυπα στην ελληνική φιλοξενία.

Για όσους αναζητούν μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής και γαστρονομίας στη Σύρο.







Το Πάσχα στη Σύρο είναι εμπειρία. Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει ένα ιδιαίτερο νόημα και γιορτάζεται με τον δικό της τρόπο. Υπάρχουν καθημερινές εκκλησιαστικές λειτουργίες και εκδηλώσεις, ενώ οι δραστηριότητες στη φύση του νησιού (πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία κ.λπ.) γίνονται ακόμα πιο μαγικές από τα αρώματα και το πράσινο της άνοιξης.