Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρίσκεται μια ανάσα μακριά και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδρομή. Προορισμός: Γαλαξίδι.
Το Γαλαξίδι, διατηρώντας το έθιμο του «αλευρομουτζουρώματος» την Καθαρά Δευτέρα, είναι από τους τοπ προορισμούς για να αποδράσετε το τριήμερο της Αποκριάς.
Στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου απλώνεται ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, το Γαλαξίδι, όπου τον περασμένο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή, λόγω της ναυτικής ιστορίας του, με τους επισκέπτες περπατώντας μέσα στα καντούνια να έχουν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει παραμένει σε μια άλλη, διαφορετική εποχή. Αν και το Γαλαξίδι έχει περισσότερο τουρισμό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αναβίωση τοπικών εθίμων, κάνει το μέρος ιδιαίτερα δημοφιλή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Το Γαλαξίδι απέχει περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα και η διαδρομή είναι αρκετά τουριστική, καθώς θα περάσετε μέσα από την κοσμοπολίτικη Αράχοβα, στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε στους Δελφούς, σίγουρα αξίζει μια στάση, και από εκεί κατηφορίζετε προς την ναυτική πολιτεία έχοντας ως θέα τις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου.
Διατηρώντας τη γραφικότητα του, τα διώροφα αρχοντικά, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του τόπου και την άνθιση που γνώρισε, τα καντούνια, ο επισκέπτης θα γοητευτεί από το όμορφο κάδρο που θα συναντήσει, ενώ εκτός από τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα έχει να δει αρκετά αξιοθέατα για να εξοικειωθεί με το Γαλαξίδι.
Από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες είναι να νοικιάσετε ποδήλατο και να περιπλανηθείτε σε όλη την ακτογραμμή -δηλαδή από τη Δημοτική Αγορά ως τον Χηρόλακα. Να αναφέρουμε πως το λιμάνι του Χηρόλακα, σύμφωνα με τους κατοίκους του τόπου, πήρε το όνομα του από τις χήρες των ναυτικών που μαζεύονταν, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες περίμεναν τους συζύγους τους στο κεντρικό λιμάνι που ήταν σε κοντινή απόσταση.
Εκδρομή στο Γαλαξίδι για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Ολόκληρη η τελευταία βδομάδα της Αποκριάς έχει ιδιαίτερη σημασία, στο Γαλαξίδι, ωστόσο η γιορτή κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα με το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος.
Όσο για το τι ακριβώς συμβαίνει την Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι; Οι κάτοικοι μαζεύονται στο λιμάνι εφοδιασμένοι με σακούλες αλευριού και μπογιάς όπου επιδίδονται σε «επικές» μάχες, οι οποίες κρατάνε για ώρες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπα τους. Τη σημερινή του μορφή την πήρε την εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, οπότε η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις αφού ήταν η τελευταία και αποχαιρετιστήρια πριν από την αναχώρηση των ναυτικών.
Για το συγκεκριμένο έθιμο πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο της Αποκριάς, στο Γαλαξίδι, ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα έρχονται και από την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να το δουν και να συμμετέχουν στα αλευρομουτζουρώματα.
Εκδρομή στο Γαλαξίδι: Τα καπετανόσπιτα και τα αξιοθέατα που αξίζουν το χρόνο σας
Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, το Γαλαξίδι ήταν το εμπορικό λιμάνι της χώρας και η αρχιτεκτονική των κτιρίων, όπου έχει διατηρηθεί στο ακέραιο, μαρτυρούν τη δύναμη και τον πλούτο που γνώρισε αυτό το τόσο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό. Για να δείτε από κοντά την μοναδικότητα του αξίζει να επισκεφτείτε ένα από τα καπετανόσπιτα -στα περισσότερα τα ταβάνια τους είναι σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους και έχουν ιδιαίτερες τεχνοτροπίες – μεταξύ άλλων το Μπουρζέϊκο του Κατσούλη, το Δεδουσαίϊκο του καραβοκύρη Δεδούση, και το Νινέϊκο του Π. Τσούνα.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του τόπου είναι το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα κομψό κτίριο του 1870, το οποίο λειτουργεί από το 1932, φιλοξενώντας και τη ναυτική πινακοθήκη και έχει συλλογές από πίνακες ιστιοφόρων, ημερολόγια ναυτικών, ναυτικά όργανα και πολλά ακόμα αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, στο σημερινό μουσείο θα βρείτε το Χρονικό του Γαλαξιδίου, πίνακες ιστιοφόρων και νηολόγια ναυτικών.
Στα κυριότερα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνεται το παλιό Σχολείο, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο, βρίσκεται στη θέση Κούκουνας, είχε κατασκευασθεί από τον Ιωάννη Καποδίστρια και μέχρι το 1932 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο, ο Άγιος- Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, όπου το πρώτο εκκλησάκι είναι φτιαγμένο τον 7ο αιώνα, ενώ ο σημερινός ναός φτιάχτηκε το 1900 κι έχει δύο καμπαναριά, και το Παρθεναγωγείο, κατασκευάστηκε το 1880, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και είναι από τα διατηρητέα μνημεία του τόπου -πλέον χρησιμοποιείται ως θέατρο.
Γαλαξίδι: Στάσεις για φαγητό και γλυκό
Φρέσκο ψαράκι, ψαρόσουπα και ραβανί με ρύζι είναι τα πιο γνωστά σε φαγητό και γλυκό που φημίζεται το Γαλαξίδι. Τα καΐκια προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι τις παραδοσιακές ταβέρνες του παραθαλάσσιου οικισμού, ενώ το τοπικό γλυκό, το ραβανί φτιάχνεται με ρύζι και η συνταγή μάς πηγαίνει αιώνες πίσω.
Οι γυναίκες και οι μητέρες των ναυτικών, όταν εκείνοι έφευγαν για τα πολύμηνα ταξίδια τους, έφτιαχναν γλυκό ραβανί με ρύζι έτσι ώστε να διατηρείται φρέσκο, για τουλάχιστον ένα μήνα, και η συνταγή φτιάχνεται μέχρι σήμερα.
Αυθεντικό ραβανί με ρύζι θα βρείτε στο «Κονάκι» -το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει αυτή τη παραδοσιακή συνταγή του τοπικού γλυκού για πάνω από 40 χρόνια.
Στο ξενοδοχείο «Γανιμίδης» σερβίρεται ένα από τα ωραιότερα και χειροποίητα πρωινά, το οποίο σερβίρεται όχι μόνο για τους ενοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Η Χρυσούλα φτιάχνει αυγά, από ομελέτα μέχρι ποσέ, κέικ ημέρας, χειροποίητες μαρμελάδες από εποχιακά φρούτα και πίτες -με δικό της φύλλο.
Κλασικό στέκι για φρέσκο ψάρι, τηγανιτά μικρά ψαράκια και θαλασσινά είναι η ταβέρνα ο «Τάσος», με θέα θάλασσα, ενώ για πιο πειραγμένα πιάτα με θαλασσινά είναι η «Μαρίτσα».
Φωτογραφίες: Shutterstock