Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας είναι το Βαλτεσίνικο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τα πιο δημοφιλή και τουριστικά της ευρύτερης περιοχής.
Η Ορεινή Αρκαδία είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις με πλεονέκτημα, εκτός από τις πολλές επιλογές σε χωριά και δραστηριότητες, να είναι η κοντινή χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα. Έτσι, με το που τα πρώτα κρύα αρχίζουν και αναζητάμε ορεινούς προορισμούς το συγκεκριμένο μέρος να είναι από τους πιο δημοφιλείς.
Στην Ορεινή Αρκαδία υπάρχουν χωριά «διαμάντια», τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά, όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα, ενώ η ευρύτερη περιοχή κρύβει θησαυρούς σε αξιοθέατα και είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες. Πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και rafting είναι οι δραστηριότητες που επιλέγουν οι λάτρεις της φύσης αναζητώντας ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον για να απολαύσουν τα αγαπημένα τους αθλήματα.
Το Βαλτεσινίκο το ανακάλυψα εντελώς τυχαία, καθώς αναζητούσα διαμονή στα πιο τουριστικά χωριά της περιοχής και δεν έβρισκα. Προσπαθώντας να σχεδιάσω ένα πρόγραμμα για να συνδυάσω διάφορα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, «έπεσα» πάνω στο πιο ορεινό χωριό της περιοχής:το Βαλτεσινίκο. Την πραγματική του ομορφιά την ανακάλυψα από κοντά και από τότε έχω επιστρέψει κι άλλες.
Βαλτεσινίκο: Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας
Χτισμένο σε υψόμετρο 1,118 μέτρων, σε μια πλαγιά στη βόρεια πλευρά του Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Γνωστό ως «Μπαλκόνι της Αρκαδίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και η διαδρομή για να φτάσουμε στο ορεινό χωριό, αν και με κάποιες στροφές, ήταν μοναδική σε ομορφιά -το αλπικό τοπίο έκρυβε μια γοητεία αλλιώτικη.
Το ορεινό χωριό έχει μεγάλη ιστορία -μάλιστα, κάποιες ανασκαφές που έγιναν, πάνω από 80 χρόνια, λίγο πιο μακριά από τη σημερινή θέση, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, βρέθηκε ναός του 7ου αιώνα αφιερωμένος στη θεά Άρτεμις. Από την άλλη, το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς είναι ευρύτερα γνωστό ως ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Κατά τον 19ο αιώνα, οι κάτοικοι του χωριού ασχολήθηκαν με την ξυλογλυπτική -ήταν από τις κύριες δραστηριότητες τους, όπως και η κτηνοτροφία και η γεωργία.
Κάνοντας μια βόλτα μέσα στο χωριό θα ανακαλύψετε την ομορφιά του με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, συνήθως έχουν πορφυρές κεραμοσκεπές, πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική πλατεία. Εκεί δηλαδή που «χτυπάει» η ζωή του χωριού. Όλο το χωριό βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος και το περιβάλλουν ξωκλήσια, μονές. Μόνο μέσα στο χωριό υπάρχουν δέκα εκκλησίες, τις οποίες αξίζει να δείτε λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής τους. Τόσο ο ναός του Αγίου Γεωργίου όσο και των Αγίων Θεοδώρων είναι οι πιο ξακουστοί -ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή.
Δύο γνωστοί καλλιτέχνες που κατάγονται, από την πλευρά της μητέρας τους από το γραφικό χωριό, είναι ο σκηνοθέτης Κώστα Γαμβράς και ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος.
Στο χωριό λειτουργεί ένα μικρό λαογραφικό μουσείο -αξίζει να το δείτε από κοντά -, ενώ στην κεντρική πλατεία θα βρείτε δύο παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις -όπως κρεατικά, πίτες και ορεκτικά.
Έχοντας ως βάση το Βαλτεσινίκο μπορείτε να εξερευνήσετε κι άλλα κοντινά χωριά και να φτάσετε μέχρι Δημητσάνα -Στεμνίτσα και Ελληνικό. Η μονή του Τίμιου Προδρόμου αξίζει τη στάση σας, πρόκειται από τις πιο εντυπωσιακές, αλλά και να επισκεφτείτε το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης, ενώ στο χωριό Λιομπίσι λειτουργεί ως μουσείο το σπίτι του Κολοκοτρώνη.