Η άνοιξη μπήκε πλέον για τα καλά και ήδη κάνουμε σχέδια για το πώς θα περάσουμε τα ηλιόλουστα, ζεστά Σαββατοκύριακα από εδώ και πέρα, μακριά από την πολύβουη μεγαλούπολη.
Η ελληνική ύπαιθρος ενδείκνυται για κοντινές εξορμήσεις στη φύση και τον καθαρό αέρα, μακριά από το καυσαέριο, την φασαρία και την καθημερινότητα της πρωτεύουσας.
Ο Παρνασσός και τα γύρω ορεινά χωριά είναι ένας ιδανικός προορισμός για τα ανοιξιάτικα weekend που θα έχουμε από εδώ και πέρα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει. Εκεί θα βρεις δροσιά, τρεχούμενα και γάργαρα νερά, πράσινο και καθαρό αέρα που κάνουν τα πνευμόνια να «ανοίγουν».
Ακόμη, θα βρεις εκλεκτό, παραδοσιακό φαγητό όπως διαλεκτά κρεατικά, χειροποίητες πίτες, τοπικά προϊόντα αλλά και θεϊκά γλυκά που θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας.
Αν θες κάτι πιο ήσυχο από την κλασσική Αράχωβα, σου βρήκαμε 4 εναλλακτικά χωριουδάκια του Παρνασσού για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια και τη φύση, εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακά γλυκίσματα.
4 υπέροχα χωριά του Παρνασσού για ανοιξιάτικη απόδραση:
Τρεχούμενα νερά και καλό φαγητό στην Αγόριανη
Η Άνω Αγόριανη ή Επτάλοφος είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή της κοσμοπολίτικης Αράχωβας και βρίσκεται μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους (εξού και το όνομα) και βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και τους Δελφούς.
Εκεί περνούσε τις διακοπές του ο Άγγελος Σικελιανός και εκεί γυρίστηκε η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Το μαρτυρικό χωριό κάηκε από τους Γερμανούς αλλά ξαναχτίστηκε πάνω στα ερείπιά του.
Το γραφικό χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο καθώς περιτριγυρίζεται από ένα δάσος με έλατα και πλατάνια, ενώ το υγρό στοιχείο κυριαρχεί, δίνοντας δροσιά.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει μια μεγάλη πέτρινη πλατεία που περιστοιχίζεται από παραδοσιακές ταβέρνες, φούρνους αλλά και μοντέρνα καφέ και μαγαζάκια με είδη δώρων. Λίγο παραδίπλα, βρίσκεται ο επιβλητικός καταρράκτης της Αγόριανης, το σήμα κατατεθέν του χωριού και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του.
Ένα ξύλινο γεφυράκι και μια επιγραφή όπου με μεγάλα, πράσινα γράμμα αναγράφει «Αγόριανη», σου επιτρέπει να δεις από κοντά τα γάργαρα, τρεχούμενα νερά, μια σκηνή βγαλμένη από καρτ ποστάλ.
Αφού κάνεις τη βόλτα σου στα πέτρινα σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, σίγουρα θα πεινάσεις. Στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού θα βρεις φρέσκες πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα με φύλλο και πιπεριά Φλωρίνης, μπουγάτσα κ.α.) που φουρνίζονται καθημερινά, αφράτο σταφιδόψωμο αλλά και κουραμπιέδες για τους οποίους φημίζεται ο Παρνασσός.
Για καλό κρέας, λαχταριστά μαγειρευτά αλλά και φρέσκα λαχανικά και μανιτάρια μαζεμένα από τους ιδιοκτήτες, θα πας στην «Γκρίζα Αρκούδα». Στα συν, η απίθανη θέα στο βουνό και το γλυκάκι-κέρασμα στο τέλος.
Για καφέ και γλυκό, θα πας στο μοντέρνο all day cafe bar «Aelia» πάνω στην πλατεία του χωριού. Ακόμη, πιο αργά θα βρεις ζεστό ρακόμελο και οινόμελο που συνοδεύεται από ένα πιάτο με λαχταριστούς μεζέδες. Διαφορετικά, επίλεξε το χωμένο μέσα στα έλατα «Le Grand Chalet», βγαίνοντας από την Αγόριανη, όπου η θέα προς τον Παρνασσό είναι ανυπέρβλητη.
Στα πολλά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και είδη δώρων θα βρεις χυλοπίτες Παρνασσού, ντόπια γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, βότανα, τυρί, λικέρ κ.α. Αν θέλεις να διανυκτερεύσεις, στην Αγόριανη θα βρεις πολλά value for money καταλύματα όπως το «Μπαλκόνι της Αγόριανης» και τον ξενώνα «Μπαρμπαδήμος» με λαχταριστό, χειροποίητο πρωινό αλλά και δική τους ταβέρνα.
Στάση για καφέ στην Πολύδροσο
Φεύγοντας από την Αγόριανη, κάνε μια στάση στην Πολύδροσο ή αλλιώς Σουβάλα, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Στο κέντρο του κεφαλοχωρίου δεσπόζει η πλατεία με την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και μια τριπλή πέτρινη βρύση ενώ την περιτριγυρίζουν παραδοσιακές ταβέρνες και πλατάνια.
Το «Πέτρινο» είναι το hot spot του χωριού, ένα πανέμορφο πέτρινο, διώροφο μαγαζάκι με ξύλινο εσωτερικό για καφέ, γλυκό και ποτό που γεμίζει με ντόπιους και τουρίστες.
Αν σου αρέσει η εξερεύνηση, λίγο πιο κάτω βρίσκονται οι πηγές της Αγίας Ελεούσας του ποταμού Κηφισού, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις περνώντας πάνω από ένα ξύλινο γεφυράκι. Αν είσαι λάτρεις του κρασιού αξίζει να επισκεφθείς το «Οινοποιείο Αργυρίου» και να κάνεις οινογνωσία αλλά και να ψωνίσεις.
Γευσιγνωσία γλυκών στην Αμφίκλεια
Η Αμφίκλεια απλώνεται στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού και έχει χαρακτηριστεί Παραδοσιακός Οικισμός. Για χρόνια αποτελούσε την απαραίτητη στάση πολλών εκδρομέων προς το Χιονοδρομικό κέντρο, αλλά τώρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό από μόνη της.
Εκεί θα βρεις δύο πλακόστρωτες πλατείες, την κεντρική και την πάνω πλατεία ενώ θα περιπλανηθείς στα γραφικά καλντερίμια της που είναι γεμάτα παραδοσιακές βρύσες από όπου αναβλύζει γάργαρο νερό.
Στην κεντρική πλατεία θα βρεις πολλά καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες για καλό και οικονομικό φαγητό. Στην θρυλική ταβέρνα «Καλιφόρνια» θα δοκιμάσεις κλασσικό, μαμαδίστικο, μαγειρευτό φαγητό και εκλεκτά, ζουμερά κρέατα σε γενναιόδωρες μερίδες.
Λίγο πιο πάνω, θα συναντήσεις το μεζεδοπωλείο «Μη σε μέλλει», με ζεστή, παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Φημίζεται για τις χειροποίητες χυλοπίτες του αλλά και για τα κρασιά, το ζεστό ρακόμελο και άλλα παραδοσιακά αποστάγματα.
Μην φύγεις από την Αμφίκλεια αν δεν δοκιμάσεις τα παραδοσιακά, θεϊκά γλυκά της Αμφίκλειας.
Πέρασε από το περίφημο ζαχαροπλαστείο «Γκενεράλης», ένα μικρό, οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που φημίζεται για τους βουτυράτους κουραμπιέδες του με αμύγδαλο, που λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα.
Must είναι το εκμέκ κανταΐφι με την πιο βελούδινη κρέμα που έχεις δοκιμάσει, οι καριόκες και τα παραδοσιακά ρουμελιώτικα αμυγδαλωτά ή μυγδαλάτα, όπως τα λένε. Είναι το κέρασμα της περιοχής και γίνονται με αμύγδαλο και ανθόνερο ή ροδόνερο.
Για ωραία θέα στην Τιθορέα
Επιστρέφοντας, κάνε μια στάση στην Κάτω Τιθορέα για να θαυμάσεις την υπέροχη θέα, που έδωσε και το όνομα στο χωριό. Πολλοί την χαρακτηρίζουν το «μπαλκόνι του Παρνασσού» και όχι άδικα.
Στην επανάσταση του 1821 ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε την περιοχή ως ορμητήριο και μπορείς να επισκεφθείς την σπηλιά όπου κρυβόταν. Πετρόκτιστα σπιτάκια, φιδογυριστά σοκάκια, πράσινο και νερά συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό.
Στην μεγάλη χωμάτινη πλατεία στέκει ένας πελώριος, αιωνόβιος πλάτανος, που φυτεύτηκε εκεί το 1887. Στη σκιά του θα βρεις το παραδοσιακό καφενείο του χωριού με το ομώνυμο όνομα αλλά και βρύσες με δροσερό, κρυστάλλινο νερό.
Ανηφορίζοντας συναντάς την προτομή του Ανδρούτσου ενώ η θέα στο φαράγγι και στον καταρράκτη από τη θέση «Πλατανάκος» είναι συγκλονιστική. Εκεί θα κάνεις στάση, θα ρεμβάσεις και θα φύγεις με μοναδικές εικόνες και γεμάτες μπαταρίες.