Αν το πρωινό μπορούσε να αποτελείται μόνο από ένα πράγμα αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Απλό, αυθεντικό, σουσαμένιο, τραγανό ή αφράτο, πατροπαράδοτο, στρογγυλό κουλουράκι.
Μεγαλώσαμε με κουλούρι Θεσσαλονίκης, που παίρναμε ζεστό από τον φούρνο ή από πλανόδιους κουλουρτζήδες τυλιγμένο πρόχειρα σε χαρτί, που εξαφανιζόταν μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
Άλλα μεγάλα, άλλα πιο μικρά, όλα όμως με στρογγυλά, με μοναδική ψωμένια γεύση και μεθυστικό άρωμα ψημένου σουσαμιού.
Σήμερα, το κουλούρι έχει κάνει δυναμικό comeback με πολλούς να το αποκαλούν το «απόλυτο ελληνικό brunch» που μας σώζει σε μια δύσκολη στιγμή λιγούρας, είτε το πρωί είτε το βράδυ. Μάλιστα, αν το συνοδεύσεις με καφέ, τότε το απογειώνεις. Είναι χορταστικό, το βρίσκεις εύκολα ενώ είναι και πολύ οικονομικό.
Πλέον, μπορείς να το βρεις σε πολλές παραλλαγές και εκδοχές, με γέμιση (σοκολάτα, ταχίνι κ.α), και toppings (φρούτα, τρούφα κ.α), ολικής, πολύσπορο κ.α.
Λίγα λόγια για την ιστορία του κουλουριού
Ιστορικοί αναφέρουν την προέλευση του κουλουριού από την Βυζαντινή περίοδο. Η παλαιότερη αναφορά εντοπίζεται το 1525 στην Κωνσταντινούπολη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα. Στην Τουρκία το λένε σιμίτ (simit) και είναι πολύ δημοφιλές σνακ.
Το κουλούρι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην Θεσσαλονίκη, όπου το έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το 1922. Στην Αθήνα πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε έγινε η αγαπημένη πρωινή συνήθεια των κατοίκων της πόλης, από τους εργάτες μέχρι τους αστούς.
Πού θα βρεις, όμως, στην Αθήνα, το καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης; Συγκεντρώσαμε τις 7+1 καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα για αυθεντικό σουσαμένιο κουλούρι.
Οι 8 καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα για αυθεντικό κουλούρι:
Το Κουλούρι του Ψυρρή
Η ιστορία του πάει πίσω στο 1960 όταν και άνοιξε τις πόρτες του το πρατήριο. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κουλουριού που μόλις βγήκε από τον φούρνο «ζαλίζει» την περιοχή του Ψυρρή από νωρίς κάθε πρωί.
Βγαίνουν ζεστά ζεστά και μεταφέρονται στα παραδοσιακά κοφίνια ενώ τροφοδοτεί τους περισσότερους υπαίθριους, πλανόδιους κουλουρτζήδες της Αθήνας και πολλούς φούρνους.
Θα βρεις μεγάλη ποικιλία από το απλό, λεπτό και τραγανό, αφράτη κοτσίδα, πολύσπορο, μέχρι σταφιδόψωμο αλλά και γλυκούς, αφράτους λουκουμάδες για τη λιγούρα.
Γ. Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή
Ρίζος Ελαία
Το «Ρίζος Ελαία» κάνει το Κουκάκι να μοσχοβολά ψωμί εδώ και 50 χρόνια, από το 1974. Τα αδέλφια Βασίλης και Αλέξανδρος Ρίζος, γιοι αρτοποιού, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση και φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι χειροποίητα κουλούρια με την παραδοσιακή συνταγή.
Τα κουλούρια τους είναι σούπερ τραγανά, με καλά καρβουρδισμένο σουσάμι, «μπαμπάτσικα» και χορταστικά, γι' αυτό και γίνονται ανάρπαστα. Εκτός από την κλασσική επιλογή, θα βρεις υπέροχο pretzel με χοντρό αλάτι και αφράτη ζύμη.
Ματρόζου 12, Κουκάκι
Αρτοποιότης ο Τάκης
Ο Φούρνος του Τάκη ή αλλιώς Αρτοποιότης ο Τάκης αποτελεί τον πιο ξακουστό φούρνο στο Κουκάκι, κάτω από την Ακρόπολη, με ιστορία από το 1971. Από τότε, οι περίοικοι σχηματίζουν ουρές για το ψωμί του, ενώ είναι ο φούρνος-θεσμός που καθιέρωσε το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην Αθήνα.
Το κουλούρι του είναι απέξω κρατσανιστό ενώ από μέσα αφράτο που λιώνει στο στόμα. Φτιάχνεται με την ίδια μυστική συνταγή εδώ και 60 χρόνια, από τότε που ο φούρνος παρασκεύαζε μόνο κουλούρια τροφοδοτώντας δεκάδες πλανόδιους κουλουρτζήδες σε όλη την Αθήνα.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
Καλλιμάρμαρο
Αυτός ο φούρνος κοντά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είναι ένας από τους παλαιότερους της Αθήνας και έχει δύο υποκαταστήματα, στο Παγκράτι και το Μετς. Ένα από τα φημισμένα προϊόντα του είναι το κλασσικό, σουσαμένιο κουλούρι, που είναι μεγάλο, με ακανόνιστο σχήμα (όχι εντελώς στρογγυλό), τραγανό απ' έξω, μαλακό από μέσα.
Συνδυάζει την παράδοση με μοντέρνες πινελιές ενώ φημίζεται για το προζυμένιο ψωμί του, τα κριτσίνια του και άλλα λαχταριστά αρτοσκευάσματα.
Πλατεία Βαρνάβα 2, Παγκράτι / Μ. Μουσούρου 28 Μετς
Πνύκα
Αυτός ο φούρνος φημίζεται για το καλής ποιότητας αλεύρι του και έχει 60 χρόνια παράδοση στο ψωμί. Έτσι τα χειροποίητα, ζυμωμένα στο χέρι κουλούρια του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Θα βρεις κλασσικά, σουσαμένια κουλούρια και τα καλύτερα πολύσπορα της πόλης.
Ο Δημήτρης Κότσαρης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του φούρνου, έχει αναγνωριστεί μάλιστα από το Χάρβαρντ για την τεχνογνωσία του στην παρασκευή ψωμιού. Εκτός από τα τρία αρτοποιεία στην Αθήνα, διαθέτει και ένα τέταρτο στη Βιέννη.
Πετράκη 24, Σύνταγμα / Πρατίνου 13, Παγκράτι / Τοσίτσα 26, Εξάρχεια
Ζαγοραίος
Το Αρτοποιείο Ζαγοραίος πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1934
στο Χαλάνδρι και από τότε αποτελεί σήμα κατατεθέν των Βορείων Προαστείων.
Φημίζεται κυρίως για το ποιοτικό ψωμί και τα τραγανά κριτσίνια του, ενώ θα βρεις αφράτα μπριός με μαύρο σουσάμι και κλασσικά σουσαμένια κουλουράκια.
Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι
Κατσαρός
Ο «Κατσαρός» έχει μακρά παράδοση στην παρασκευή νόστιμων αρτοσκευασμάντων και ψωμιού. Iδρύθηκε το 1975 εδώ και σχεδόν 50 χρόνια αποτελεί μία από τις πιο κλασσικές στάσεις στη Γλυφάδα.
Ωστόσο, το κουλούρι Θεσσαλονίκης αυτού του οικογενειακού φούρνου είναι θεϊκό και δικαίως θεωρείται το κορυφαίο των Νοτίων Προαστίων. Δεν είναι πολύ τραγανό, για τους λάτρεις του πιο αφράτου, αλλά το άρωμα του ζεστού σουσαμιού κυριαρχεί σε κάθε μπουκιά.
Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα
OBA
Αν θέλεις κάτι εντελώς διαφορετικό, το OBA στα Εξάρχεια φτιάχνει χειροποίητα αυστρο-γερμανικά κουλούρια, τα γνωστά μας πρέτσελ.
Αυτό το πλεκτό κουλούρι, που μοιάζει με κόμπο, φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή, είναι αφράτο και λαχταριστό και θα το βρεις σε πολλές και διάφορες γεύσεις, όπως με αλάτι, με τσένταρ κ.α.
Θεμιστοκλέους 45, Εξάρχεια