Το Google Earth είναι ένας εικονικός, τρισδιάστατος πλανήτης που αναπτύχθηκε από την Google και χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες, τοπογραφικά δεδομένα, αεροφωτογραφίες και άλλα για να δημιουργήσει μια σαφή, λεπτομερή εικόνα του πλανήτη μας.
Αν και οι εικόνες ενημερώνονται συχνά, η Google δεν τις καταγράφει σε πραγματικό χρόνο (για δορυφορικές εικόνες της Γης σε πραγματικό χρόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε τη NASA Worldview).
Με το Google Earth, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένους χάρτες που ενσωματώνουν δεδομένα και στατιστικά στοιχεία από άλλες πηγές, όπως πληθυσμός, κάλυψη δέντρων, θερμοκρασία και άλλα.
Ακόμη και αν δεν έχετε γεωγραφικές κλίσεις, το Google Earth σάς επιτρέπει να ταξιδέψετε στον κόσμο από το σπίτι σας, περιηγούμενοι σε διαδραστικούς χάρτες για οτιδήποτε, από ενδιαιτήματα λιονταριών μέχρι υποβρύχια τοπία στον ωκεανό και κτίρια που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τα μοτίβα της φύσης.
Όπως και οι Χάρτες Google, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Google Earth και στα εργαλεία χαρτογράφησής του από την επιφάνεια εργασίας ή την κινητή συσκευή σας, και η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν.
Το 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία «Timelapse» για το Google Earth, η οποία συγκέντρωσε εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών για να καταδείξει τις «ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές» που έχει υποστεί ο πλανήτης.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Google Earth χωρίς να το κατεβάσω;
Αν απλώς περιηγείστε σε ωραίες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο ή κάνετε ζουμ στο σπίτι σας και στη γειτονιά σας, η διαδικτυακή έκδοση του Google Earth λειτουργεί καλά. Δεν απαιτείται λήψη!
Το Google Earth web ήταν αρχικά διαθέσιμο μόνο για χρήση στο Chrome, αλλά από το 2020 υποστηρίζεται και από τα προγράμματα περιήγησης Firefox, Edge και Opera.
Αν όμως αναζητείτε πιο προηγμένες λειτουργίες, όπως δεδομένα του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και τη δυνατότητα προβολής παλαιότερων εκδόσεων εικόνων για να δείτε πώς έχει αλλάξει ένα μέρος με την πάροδο του χρόνου, ίσως να θέλετε να κατεβάσετε το Google Earth Pro στον υπολογιστή σας.
Για ποιον λόγο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το Google Earth;
Οι χρήστες του Google Earth, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, επιστημόνων και γεωγράφων, καθώς και οι λάτρεις των χαρτών, έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για να χαρτογραφήσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, τις γεωγραφικές αλλαγές στις γλώσσες των ιθαγενών, την αλλαγή της δασοκάλυψης με την πάροδο του χρόνου, την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο, την επέκταση των αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο και πολλά άλλα.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης καθημερινά το Google Earth για να δουν τοποθεσίες που τους κεντρίζουν την περιέργεια - τα σπίτια τους, ταξιδιωτικούς προορισμούς ή παγκόσμια ορόσημα. Σε αντίθεση με το Google Street View, το οποίο δείχνει φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από αυτοκίνητα, το Google Earth δείχνει δορυφορικές εικόνες από ψηλά.
Μαζί με τους Χάρτες Google, τις Εικόνες Google και το Google Earth, οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν και να δουν σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία στη Γη.
Το 2014 μια γερμανική εταιρεία που είχε δημιουργήσει παρόμοιο λογισμικό τρισδιάστατης χαρτογράφησης τη δεκαετία του 1990 κατέθεσε αγωγή κατά της Google, υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας της Silicon Valley είχε παραβιάσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της. Δύο χρόνια αργότερα οι ένορκοι στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια του Ντέλαγουερ έκριναν υπέρ της Google. Η υπόθεση δραματοποιήθηκε το 2021 στη σειρά του Netflix «The Billion Dollar Code».
Τον Φεβρουάριο του 2024, σε συνεργασία με το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, η Google ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε το Google Earth για να χαρτογραφήσει τις διαρροές μεθανίου σε όλο τον κόσμο και να διαθέσει τις πληροφορίες αυτές ελεύθερα στο κοινό.
Η Google θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από τον MethaneSAT, έναν νέο δορυφόρο που στοχεύει στον εντοπισμό των πηγών διαρροών μεθανίου που συντελούν στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Business Insider