Νεότερη ενημέρωση για το ιστορικών διαστάσεων blackout στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Facebook δίνει ο γενικός διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης της εταιρείας.
Μετά την αρχική παγωμάρα, η Facebook προχώρησε σε μια πρώτη ανακοίνωση από τον λογαριασμό της στο Twitter, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για τη φύση του προβλήματος. Λίγο αργότερα, ο CTO της Facebook, Μάικ Σρέπφερ, προχώρησε σε μια ακόμη ανάρτηση για το blackout.
«Ειλικρινή συγγνώμη σε όλους όσοι επηρεάζονται από τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών του Facebook αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα δικτύου και οι ομάδες μας εργάζονται όσο πιο γρήγορα μπορούν προκειμένου να τα λύσουν και να επαναφέρουν το συντομότερο δυνατό», έγραψε πριν από λίγη ώρα ο Μάικ Σρέπφερ.
Μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, το Facebook διέθετε 1,91 δισ. καθημερινούς χρήστες, ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 7% τον τελευταίο χρόνο. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσους ανθρώπους επηρεάζει το τεχνικό αυτό πρόβλημα ανά τον κόσμο.
Αθροιστικά, σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας (Facebook, Instagram, What’s App και Messenger) υπολογίζεται πως βρίσκονται συνδεδεμένοι 2,76 δισεκατομμύρια χρήστες.
Πού εντοπίζουν το πρόβλημα ειδικοί της τεχνολογίας
Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Facebook εδώ και ώρες δεν περιγράφεται επακριβώς. Ειδικοί της τεχνολογίας εικάζουν από νωρίς πως πρόκειται για δυσλειτουργία που σχετίζεται με το DNS (Domain Name System) της εταιρείας.
Ρεπόρτερ της nytimes ανέφεραν στο Twitter πως εργαζόμενοι στη Facebook δεν μπορούσαν να εισέλθουν στα γραφεία τους το πρωί, καθώς οι κάρτες εισόδου δεν λειτουργούσαν. Κάπως έτσι ήταν πρακτικά αδύνατο για τους τεχνικούς να εντοπίσουν το πρόβλημα και να το λύσουν.
Κατέρρευσε η μετοχή της Facebook
Χωρίς να μπορεί, ακόμα, να γίνει κάποια πρόβλεψη για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την επαναφορά των πλατφορμών, η αξία της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω από 5% (στο 5,48% στις 9:27 ώρα Ελλάδας), στα 324,33 δολάρια.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ έπεσε και από την κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη των πλουσιότερων ανθρώπων, του Bloomberg.
Η υπόθεση διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook
Μέσα σε όλα, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και η ομάδα του έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν πονοκέφαλο, που ακούει στο όνομα Φράνσις Χάουγκεν.
Η τριαντάχρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook, Φρ. Χάουγκεν, αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.
Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύθηκε κυρίως στη «Wall Street Journal».
Το Facebook, πριν βρεθεί αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπλακάουτ της ιστορίας του, απάντησε με αγωγή προκειμένου να μην προχωρήσει η μήνυση σε βάρος της εταιρείας, που αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στο Κογκρέσο.
Η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το παγκόσμιο blackout του μεγαλύτερου τεχνολογικού κολοσσού στον κόσμο, της facebook, έφερε στο προσκήνιο ένα σύνδρομο που γέννησε η ψηφιακή εποχή και τα social media.
Το FoMO (Fear Of Missing Out) ή, στα ελληνικά, «φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου», αντιπροσωπεύει την τάση που έχουν δημιουργήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook.