Ο τρίτος γάμος της Μέριλιν Μονρόε, με τον θεατρικό συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, ήταν γεμάτος από έντονο άγχος, στεναχώρια και πάθος.
Ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια η Μέριλιν Μονρόε, ήταν μια σταρ μπροστά από την εποχή της. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι σήμερα, 58 χρόνια μετά τον θάνατό της, το όνομά της συνεχίζει να πουλά τρελά. Το απόλυτο είδωλο του σεξ έχει συζητηθεί όσο καμιά άλλη.
Η παρουσία της γοήτευε τους πάντες. Από τα «δίχτυα» της δεν ξέφυγαν ούτε οι αδελφοί Κένεντι, με τις φήμες να τη θέλουν να έχει μπλέξει σε ένα ερωτικό τρίγωνο, που ίσως να έχει σχέση και με τον θάνατό της. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο, που έχει μείνει στην ιστορία, με τη Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά με σέξι, αισθησιακή φωνή το «Happy Birthday» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.
Όταν πέθανε από ύποπτη υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών το 1962, είχε παντρευτεί τρεις φορές, Ο τελευταίος της γάμος ήταν με τον θρυλικό θεατρικό συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην κηδεία της. Ο Μίλερ πέθανε το 2005 σε ηλικία 89 ετών.
Ο γάμος του μαζί του, ήταν ο μακροβιότερος από τους τρεις. Ήταν παντρεμένοι από το 1956-1961. Η Μονρόε αρχικά παντρεύτηκε τον Τζέιμς Ντόχερτι, έναν αστυνομικό, το 1942, με τον οποίο χώρισε το 1946. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον θρύλο του μπέιζμπολ Τζο ΝτιΜάτζιο. Το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το 1954, αλλά έναν χρόνο αργότερα αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους.
Το επόμενο έτος, έγινε ο γάμος της με τον Μίλερ, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή αυτού που θα συνέχιζε να είναι μια ταραχώδης και έντονη ένωση. Ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ περιέγραψε γλαφυρότατα τη σχέση αυτή ως «τη στιγμή που το Μεγάλο Αμερικανικό Μυαλό συνάντησε το Μεγάλο Αμερικανικό Κορμί». Χωρίζουν το 1961, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων και τρόπου ζωής.
Μίλερ για Μονρόε: «Η πιο δυστυχισμένη γυναίκα που γνώρισα ποτέ»
Για τη Μέριλιν έχει δηλώσει ο ίδιος ο Μίλερ: «Ήταν μια γυναίκα στοιχειωμένη από τα φαντάσματα μιας δυστυχισμένης παιδικής ηλικίας, την οποία δεν κατάφερε να βάλει ποτέ πίσω της και να δει τον κόσμο σαν αναγεννημένη ενήλικη. […] Ηταν η πιο δυστυχισμένη γυναίκα που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου».
Στα τέλη του ’50, ο Μίλερ σταμάτησε να γράφει για το θέατρο και ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο. Το 1960, σε μια από τις τελευταίες προσπάθειές του να κρατήσει κοντά σε αυτόν και στην πραγματικότητα τη Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε αρχίσει να καταφεύγει στα ναρκωτικά, ο Μίλερ έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο, των "Αταίριαστων" ("The Misfits"), όπου πρωταγωνιστούσαν η Μονρόε, ο Κλαρκ Γκέιμπλ κι ο Μοντγκόμερι Κλιφτ.
Η ταινία αποτέλεσε εμπορική αποτυχία, αλλά κάποιοι κριτικοί πιστεύουν ότι είναι από τις καλύτερες ερμηνείες της Μέριλιν. Η ταινία δεν αποδείχτηκε καθόλου ευοίωνη για τους πρωταγωνιστές της: ο Γκέιμπλ πέθανε δεκαπέντε μέρες μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο Κλιφτ είχε αρχίσει ήδη την κατάχρηση χαπιών και αλκοόλ που τον οδήγησαν στο θάνατο έξι χρόνια μετά και η Μέριλιν εμφανιζόταν τελευταία φορά στο κοινό.
Ο Τύπος μπερδεύτηκε από τις επιλογές ανδρών που έκανε η Μέριλιν για να γίνουν σύζυγοί της: από έναν άσσο του αθλητισμού, σε έναν διανοούμενο, θεατρικό συγγραφέα. Όλοι μιλούσαν για ένα ασυνήθιστο ζευγάρι.
Και η πραγματικότητα ήταν, πως το ζευγάρι ζούσε με τελείως διαφορετικούς τρόπους ζωής. Ο Άρθουρ λέγεται ότι είχε εκπλαγεί από την τεράστια προσοχή και λατρεία του κόσμου στη γυναίκα του.
Αφού παντρεύτηκαν, ο διάσημος συγγραφέας, πήρε μια πλήρη γεύση της ζωής της, ως η μεγαλύτερη σταρ του κόσμου, όταν επισκέφτηκαν το Λονδίνο λίγο μετά το γάμο τους και τους υποδέχτηκαν 400 δημοσιογράφοι. Ακόμα και μια χορωδία ενός σχολείου τους τραγούδησε αργότερα εκείνο το βράδυ.
Φήμες για πολιτικά κίνητρα του Μίλερ πίσω από τον γάμο με τη Μονρόε
Λέγεται επίσης, πως ο γάμος του με τη Μέριλιν Μονρόε, είχε πολιτικά κίνητρα. Υπήρχαν υποψίες ότι ήταν φιλο-κομμουνιστής, ένα τεράστιο ταμπού, εν μέσω της παράνοιας του Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής, τη δεκαετία του 1950.
Οι φήμες δημιούργησαν περαιτέρω φήμες, μεταξύ των οποίων ήταν ότι παντρεύτηκε τη Μέριλιν για να αντισταθμίσει την άρνησή του να δώσει ονόματα κομμουνιστών στις αρχές.
Και ενώ η άρνησή του να παρευρεθεί στην κηδεία της Μέριλιν Μονρόε, τον έκανε να χρεωθεί κατηγορίες ότι δεν ποτέ δεν την αγαπούσε - ή ότι την παντρεύτηκε για λόγους διαφορετικούς από την αγάπη - ο βιογράφος του Μίλερ επιμένει ότι η αγάπη του ήταν γνήσια.
Ωστόσο, παρά την πεποίθηση αυτή, λέγεται ότι η Μέριλιν έμαθε τυχαία πως ο Άρθουρ είχε μετανιώσει που την είχε παντρευτεί. Συγκεκριμένα, στο ημερολόγιό του, ο Άρθουρ Μίλερ, λέγεται ότι εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για το γάμο τους. Μάλιστα, η ίδια η Μέριλιν διάβασε τα λόγια του συζύγου της, που της ράγισαν την καρδιά.
«Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους της, η απογοήτευση αυτών που αγαπούσε, είχε γίνει πραγματικότητα», γράφει ο συγγραφές και δημοσιογράφος Σαμ Κάσνερ στο Vanity Fair. Φαίνεται ότι χαρακτήρισε τον Μίλερ, ένα «ειρηνικό τέρας» σε ένα ποίημα που έγραψε κατά τη διάρκεια μιας θερινής παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ζευγάρι χώρισε το 1960, καθώς δεν ο γάμος τους δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει, μετά την ανακάλυψη της Μέριλιν και πήραν διαζύγιο τον επόμενο χρόνο.
Γιατί ο Αρθουρ Μίλερ δεν πήγε στην κηδεία της Μέριλιν Μονρόε
Σχετικά με την άρνησή του να παρευρεθεί στην κηδεία, έγραψε: «Αντί να πάω στην κηδεία για να με τραβήξουν φωτογραφία, αποφάσισα να μείνω σπίτι και να αφήσω αυτούς που πενθούν δημόσια να ολοκληρώσουν την κοροϊδία. Όχι ότι όλοι θα είναι ψεύτικοι, αλλά αρκετοί. Οι περισσότεροι την κατέστρεψαν, κυρίες και κύριοι».
«Καταστράφηκε από πολλά πράγματα και μερικά από αυτά είσαι εσύ. Και μερικά από αυτά τα πράγματα σε καταστρέφουν. Σε καταστρέφουν τώρα. Τώρα καθώς στέκεσαι εκεί, κλαίγοντας και κοιτάζοντας σαν χάνος, χαρούμενος που δεν είσαι εσύ που πηγαίνεις στη γη, χαρούμενος που πηγαίνει αυτό το υπέροχο κορίτσι που τελικά σκότωσες».