Sweet Bobby: Η πραγματική ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ του Netflix -Πώς ένα ψεύτικο προφίλ έγινε εφιάλτης για μια γυναίκα - iefimerida.gr

Sweet Bobby: Η πραγματική ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ του Netflix -Πώς ένα ψεύτικο προφίλ έγινε εφιάλτης για μια γυναίκα

Sweet Bobby: Η πραγματική ιστορία πίσω από το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix
Sweet Bobby: Η πραγματική ιστορία πίσω από το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς θα σας φαινόταν αν, για οκτώ χρόνια, ήσασταν ερωτευμένοι με κάποιον που δεν ήταν αυτός που έλεγε; Αν σας παρουσίασαν σε όλους τους φίλους τους, αλλά κανένας από αυτούς δεν υπήρχε στην πραγματικότητα;

Ή περνούν μαζί σας κάθε βράδυ στο Skype, ακούγοντάς σας να κοιμάστε ενώ αρνούνται να δείξουν ποτέ το πρόσωπό τους; Το Sweet Bobby, το τελευταίο ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος του Netflix, μας συστήνει την Kirat Assi, η οποία βίωσε ακριβώς αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2009 η Kirat έπεσε θύμα μιας περίτεχνης ρομαντικής απάτης, που διεξήχθη στο Facebook, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2018. Περιλάμβανε έως και 60 χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του ψεύτικα προφίλ, που υπήρχαν μόνο στη διεστραμμένη φαντασία του απατεώνα. Στο επίκεντρο όλων ήταν ο Bobby, ένας όμορφος καρδιολόγος από την κοινότητα των Σιχ του δυτικού Λονδίνου. Ο Μπόμπι ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν αυτός που μιλούσε στην Κιράτ. Ήταν η ξάδερφη της, Simran Bhogal.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η 43χρονη σήμερα Kirat δεν ξέρει ακόμα γιατί η Simran -η οποία ήταν μόλις έφηβη όταν άρχισαν τα ψέματα- τη βασάνιζε σε όλη τη διάρκεια των τριάντα της. «Είχα αυτό που νόμιζα ότι συνέβη, και αυτό είχε καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια», λέει η Kirat στον Independent. «Απλώς δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια».

Το νέο ντοκιμαντέρ έρχεται τρία χρόνια αφότου η ιστορία της εξαπάτησης της Kirat συγκέντρωσε εκατομμύρια ακροατές στο ομώνυμο podcast της Tortoise Media. «Νόμιζα ότι θα ήταν μικρό πράγμα», λέει για την κυκλοφορία της ηχητικής εκπομπής. Κι όμως, η δημοτικότητά του ξεπέρασε κάθε προσδοκία της, καθώς έφτασε στο Νο 1 στα τσαρτ podcast του Ηνωμένου Βασιλείου. «Με αυτό το ντοκιμαντέρ, ελπίζω ότι άλλα θύματα θα νιώσουν ότι μπορούν να μιλήσουν εναντίον των δραστών τους και να αισθάνονται ασφαλείς πηγαίνοντας στην αστυνομία ή μιλώντας σε ανθρώπους για αυτό χωρίς να αισθάνονται ανόητοι», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμπειρία του Kirat πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη γνωστή περίπτωση εξαπάτησης με ψεύτικο προφίλ (catfish) που έχει καταγραφεί. Ξεκίνησε όταν ο πρώην φίλος της Simran, JJ, έστειλε στην Kirat ένα μήνυμα στο Facebook, ζητώντας τη συμβουλή της για το πώς να κερδίσει ξανά την ξαδέρφη της. Μήνες αργότερα, όταν η Kirat ενημερώθηκε ότι ο JJ πέθανε, η Simran της έδωσε τα στοιχεία για τον αδερφό του, Bobby, για να στείλει τα συλλυπητήριά της. Ωστόσο, ήταν η Simran πίσω από το τρομακτικά ρεαλιστικό προφίλ του Bobby. Έγιναν γρήγοροι φίλοι και της είπε ότι ήταν παντρεμένος, αλλά σύντομα άρχισε να μοιράζεται λεπτομέρειες για τη σχέση του που καταρρέει. Το 2013 τα πράγματα πήραν δραματική τροπή όταν η Simran, που υποδυόταν τη σύζυγο του Bobby αυτή τη φορά, μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Facebook λέγοντας ότι ο Bobby είχε πυροβοληθεί πολλές φορές στην Κένυα και ήταν σε κώμα.

Η Kirat Assi στο Sweet Bobby: My Catfish Nightmare
Η Kirat Assi στο Sweet Bobby: My Catfish Nightmare / Φωτογραφία: Netflix

Η Simran, της οποίας η οικογένεια ήταν φίλοι με τον Bobby, τηλεφώνησε αργότερα στην Kirat για να της πει ότι ο Bobby ήταν τώρα υπό προστασία μάρτυρα στη Νέα Υόρκη. «Ήταν σαν κάτι βγαλμένο από ταινία», παραδέχεται η Kirat στο ντοκιμαντέρ. Αυτό το τέχνασμα επέτρεψε στη Simran να αρχίσει να στέλνει μηνύματα στην Kirat από ένα νέο ψεύτικο προφίλ, ισχυριζόμενη ότι ήταν ο Bobby με νέο όνομα για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Η καταστροφή συνέχισε να χτυπά τον ψεύτικο Bobby: ο γάμος του έληξε και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το 2015, υπέστη όγκο στον εγκέφαλο, ενώ στη συνέχεια υποτίθεται ότι έπαθε εγκεφαλικό. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει μέσω τηλεφώνου και το σύστημα προστασίας μαρτύρων του απαγόρευσε να εμφανιστεί μέσω βιντεοκλήσης, κάτι που ήταν βολικό για να μη χρειαστεί να παρουσιάσει το πρόσωπο του, δηλαδή αυτό της γυναίκας που τον προσποιούνταν.

Σε διάφορα σημεία της ταινίας, οι θεατές μπορεί να αμφισβητήσουν την αφέλεια της Kirat, αλλά τα ψέματα τεκμηριώνονταν πάντα από το καστ των βοηθητικών χαρακτήρων της Simran, όπως ο γιατρός του Bobby, Rajvir, ή ο ξάδερφός του, Yashvir - όλοι τους έστελναν μηνύματα στην Kirat, αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν αληθινός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: Netflix
Φωτογραφία: Netflix

Μια από τις πιο συναισθηματικές στιγμές στο Sweet Bobby έρχεται όταν η Kirat παίζεται ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα που ηχογράφησε όταν της είπαν ότι ο Bobby επρόκειτο να πεθάνει. Σε εκείνο το σημείο, ο Bobby είχε πει στην Kirat ότι την αγαπούσε, αλλά εκείνη δεν του είχε πει το ίδιο. «Ήταν φρικτό να σκεφτώ ότι μπορεί να πεθάνει», λέει στον Independent. «…Φέρεις πολλές ενοχές που δεν δίνεις στο άτομο αυτό που θέλει».

Φυσικά, ο Bobby δεν πέθανε. Ανάρρωσε από θαύμα και η σχέση εντάθηκε. Άρχισαν να κάνουν μιλούν μέσω Skype συνεχώς, ακόμη και να κοιμούνται με ανοιχτή τη γραμμή. Ο ήχος του ήχου κλήσης του Skype εξακολουθεί να επηρεάζει την Kirat, αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που μιλά στο Google Meet με τον δημοσιογράφο του Independent, Tom Murray, όπως γράφει ο ίδιος.

Η απότομη αλλαγή του «Bobby» και οι συνέπειες στη ζωή της Kirat

Πολύ γρήγορα αφού η σχέση έγινε ρομαντική, ο Bobby άρχισε να εμφανίζει σημάδια καταναγκαστικής συμπεριφοράς. Απαίτησε να γνωρίζει πού βρισκόταν η Kirat ανά πάσα στιγμή, υπαγορεύοντάς της ποιον έβλεπε και με ποιον μιλούσε, και την ενοχοποιούσε για την υγεία του αν διαφωνούσε. «Ήταν σαν να είχε ο Bobby τον χρόνο μου τώρα», λέει η Kirat την ταινία. Μέσα από μια σειρά καθημερινών selfies που μοιραζόταν με τον Bobby, όπου σταδιακά γίνεται πιο αδύνατη και φθαρμένη, οι θεατές βλέπουν πώς η υγεία της ίδιας της Kirat επιδεινώθηκε. Τελικά απολύθηκε από τη δουλειά της στο μάρκετινγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: Netflix
Φωτογραφία: Netflix

Τελικά, μετά από χρόνια αθετούμενων υποσχέσεων να συναντηθούν προσωπικά, η Kirat προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή που διαπίστωσε ότι ο Bobby ζούσε στο Μπράιτον και τον αντιμετώπισε εκεί. Όταν εμφανίστηκε στην πόρτα του, ο πραγματικός Bobby, ο οποίος εμφανίζεται επίσης στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ήταν συγκλονισμένος και φοβισμένος. Την επόμενη μέρα, η Simran οδήγησε στο σπίτι της Kirat και ομολόγησε: «Ήμουν εγώ. Εγώ ήμουν ο Μπόμπι, ήμουν όλοι αυτοί». Στο podcast, η Kirat είπε ότι «έκανε εμετό» και «λιποθύμησε» μετά την αποκάλυψη, η οποία ήρθε τον Ιούνιο του 2018. «Απλώς συνέχισα να της ουρλιάζω: "Γιατί; Γιατί το έκανες;", λέει ο Kirat στο ντοκιμαντέρ. «Μου κατέστρεψε όλη μου τη ζωή. Μου έκλεψε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και το μόνο που μπορούσε να πει ήταν ότι εγώ κατέστρεψα τη ζωή μου. Ούτε εκφράστηκε κάπως, τίποτα».

Τι συνέβη μετά

Το 2020 η Kirat κέρδισε μια ουσιαστική διευθέτηση στην πολιτική της υπόθεση εναντίον της Simran για παρενόχληση, κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών και παραβιάσεις προστασίας δεδομένων. Ως μέρος της απόφασης, έλαβε μια ιδιωτική συγγνώμη από τη Σιμράν, την οποία η Κιράτ δεν επιτρέπεται να συζητήσει. Αλλά λέει ότι δεν «αισθάνεται ότι υπήρξαν ποτέ τύψεις». «Προσωπικά», λέει, «αισθάνομαι ότι υπάρχει μια περιφρόνηση ή ένα στοιχείο αλαζονείας σχετικά με την κατάσταση».

Φωτογραφία: Netflix
Φωτογραφία: Netflix
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τη νομική νίκη της Kirat, η Simran δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί για έγκλημα. Μέχρι το 2021 φέρεται να εργαζόταν σε μια «υψηλού επιπέδου δουλειά» στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά τα παράτησε όταν κυκλοφόρησε το podcast. Έκτοτε, η ποινική υπόθεση άνοιξε ξανά, λέει η Kirat, αλλά το σύστημα για την αντιμετώπιση των υποθέσεων catfishing χρειάζεται τρομερή μεταρρύθμιση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το catfishing δεν είναι ποινικό αδίκημα. Και όταν η Kirat ανέφερε για πρώτη φορά τη Simran στην αστυνομία, της είπαν ότι δεν ήταν θύμα, αλλά ο πραγματικός Bobby ήταν. «To έχουν κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να θέλεις να συνεχίσεις την υπόθεσή σου και είσαι εσύ εναντίον της αστυνομίας», λέει. «Όλα ήταν ένας αγώνας σε κάθε βήμα».

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα από το ότι η Simran και η Kirat έχουν συγγενική σχέση. «Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον της επηρεάζει επίσης την οικογένειά μου», λέει.

Σήμερα, η Kirat είναι ρεαλίστρια και «ήσυχα αποφασισμένη», λέει, να διεκδικήσει ξανά τη ζωή που νιώθει ότι της έκλεψαν στα χρόνια που ήλπιζε να συναντήσει έναν σύντροφο ζωής και να κάνει παιδιά. Πρώτον, θέλει να δει τη Σιμράν να αντιμετωπίζει τη νομική δικαιοσύνη που έχει καθυστερήσει πολύ. «Σέρνεται χρόνια τώρα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σωστά μέχρι να γίνει αυτό», λέει. Η ξαδέρφη της προκάλεσε τέτοια καταστροφή, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που η Kirat αισθάνεται ακόμα ότι η ζωή «δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό που ήταν ή σε αυτό που θέλω να είναι». Αναστενάζει. «Ελπίζω να φτάσω εκεί».

Δείτε το τρέιλερ του Sweet Bobby:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ