Η ιστορία αυτού του ξενοδοχείου δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε τουριστικό θέρετρο έχει υπάρξει στον κόσμο.
Σχεδιάστηκε στη Σουηδία, κατασκευάστηκε στην Σιγκαπούρη και ενώ προοριζόταν για πολυτελείς διακοπές ανοιχτά της Αυστραλίας, κατέληξε στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα.
Το όνειρο ενός Αυστραλού
Θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο στο 1987, προκειμένου να ξετυλίξουμε το κουβάρι της περίεργης ιστορίας του πρώτου πλωτού ξενοδοχείου στον κόσμο. Ένας Αυστραλός από την Τάουνσβιλ, ο Νταγκ Τάρκα, εμπνεύστηκε ένα μοναδικό θέρετρο, που όμοιό του δεν είχε συναντήσει η ανθρωπότητα ως τότε. Το πλωτό ξενοδοχείο, ένα πεντάστερο, πολυτελέστατο θέρετρο, θα διέφερε από όλα τα όμοιά του, γιατί θα επέπλεε στο γαλάζιο της μεγάλου υφάλου.
70 χιλιόμετρα, ανοιχτά της Τάουνσβιλ στην Αυστραλία, το πλωτό ξενοδοχείο είχε στόχο να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του, αλλά και την ευκαιρία να απολαύσουν τον μοναδικό κοραλλιογενή ύφαλο ανοιχτά της χώρας.
Το ταξίδι του πλωτού ξενοδοχείου ξεκινά στη Σουηδία
Ο Αυστραλός απευθύνθηκε σε σουηδική εταιρία προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το πλωτό ξενοδοχείο δεν έπρεπε απλά να δείχνει μεγαλοπρεπές. Ήταν απαραίτητο να μην μολύνει τον πολύτιμο υποθαλάσσιο κόσμο, με συστήματα διαχείρισης των υγρών λημμάτων, αλλά και καύσης των στερεών αποβλήτων, ώστε τίποτα από όλα αυτά να μην καταλήγει στη θάλασσα.
Το σχέδιο ήταν έτοιμο και μια ομάδα στη Σιγκαπούρη ανέλαβε να το υλοποιήσει για λογαριασμό της αυστραλέζικης εταιρίας. Ως τα τέλη του 1987, το πλωτό ξενοδοχείο ήταν έτοιμο να κάνει το πρώτο του ταξίδι για την Αυστραλία.
Το πολυτελές ξενοδοχείο των 200 δωμάτων, με τα μπαρ και τις ντίσκο, τα πλωτά γήπεδα τένις και τις πισίνες και τα πολυτελή εστιατόρια θα κόστιζε 40 εκατομμύρια δολάρια, πριν από 33 χρόνια. Ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αυστραλία τον Ιανουάριο του 1988, ένα ταξίδι που αποδείχτηκε δύσκολο και γεμάτο αναποδιές.
Ο κυκλώνας Τσάρλι τραυματίσε το πλωτό ξενοδοχείο
Πριν ακόμη ανοίξει τις πύλες του, το κόσμημα του κοραλλιογενή υφάλου δέχτηκε την μανία της φύσης. Ο κυκλώνας Τσάρλι χτυπούσε τις ακτές της Αυστραλίας προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο ξενοδοχείο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τα εγκαίνια του ξενοδοχείου για τον Μάρτιο του 1988, γεγονός που δεν του επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την υψηλή τουριστική κίνηση του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο.
Κάπως έτσι, η πρώτη χρονιά αποδείχτηκε οικονομική καταστροφή για του ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Σαν να μην έφτανε αυτό, κοντά στο σημείο του πλωτού ξενοδοχείου σύντομα εντοπίστηκε μια τεράστια υποθαλάσσια «χωματερή» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία κείτονταν νάρκες και άλλα επικίνδυνα πολεμικά υλικά που δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ξενοδοχείο ανοιχτά της Αυστραλία.
Το πλωτό ξενοδοχείο αναχωρούσε προς ανατολάς
Όσο κι αν φάνταζε πολλά υποσχόμενο, το μέλλον του πλωτού ξενοδοχείου στην Αυστραλία έμοιαζε πλέον αβέβαιο. Το ξενοδοχείο όμως είχε ένα πλεονέκτημα που δεν είχε κανένα άλλο κατάλυμα. Μπορούσε να μετακινηθεί.
Το 1989, το πλωτό ξενοδοχείο σαλπάρει για το Βιετνάμ. Η μικρή χώρα της Άπω Ανατολής έμπαινε σε μια περίοδο τουριστικής άνθησης και η απόκτηση ενός ξεχωριστού ξενοδοχείου μπορούσε να τονώσει το προφίλ της στους επίδοξους επισκέπτες.
Το πλωτό ξενοδοχείο παίρνει θέση στην πόλη Σαϊγκόν, σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά από την αρχική του τοποθεσία, στον ποταμό Σαϊγκόν, ενώ αλλάζει και όνομα. Αποκαλείται πλέον Saigon Floating Hotel. Στο Βιετνάμ το ξενοδοχείο ζει μέρες δόξας και γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία.
Από το Βιετνάμ στη Βόρεια Κορέα
Δεν πέρασαν 10 χρόνια από τότε που το πλωτό ξενοδοχείο βρήκε καταφύγιο στο Βιετνάμ και τα οικονομικά προβλήματα εμφανίστηκαν και πάλι. Αυτή τη φορά το πλεούμενο θέρετρο θα ταξίδευε για έναν αναπάντεχο προορισμό. Πωλήθηκε στη Βόρεια Κορέα, όπου εγκαταστάθηκε στην άκρη της αποβάθρας στην τουριστική περιοχή του όρους Κουμγκάνγκ, στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.
Το ξενοδοχείο λειτούργησε για χρόνια ως πόλος έλξης Νοτιοκορεατών που ήθελαν να επισκεφτούν την άλλη άκρη των συνόρων. Για χρόνια, η κίνηση στο ξενοδοχείο ήταν εντυπωσιακή και το κτίσμα που έπλεε στο νερό έμοιαζε να έχει βρει τη θέση του στο αφιλόξενο περιβάλλον της Βόρειας Κορέας.
Το 2008 ένα τραγικό δυστύχημα θα βάλει ξανά λουκέτο στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μια από τις θαμώνες του θα βρεθεί νεκρή στην απαγορευμένη περιοχή, λίγο μακριά από το ξενοδοχείο. Η άτυχη τουρίστρια θα χάσει τη ζωή της από τη σφαίρα ενός Βορειοκορεάτη στρατιώτη που άνοιξε πυρ (όπως σημειώνεται από λάθος).
Στα τέλη του 2019, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας επισκέπτεται το σημείο και μοιάζει δυσαρεστημένος από την εικόνα του σκουριασμένου ξενοδοχείου. Διατάζει την αποσυναρμολόγησή του, καθώς το πάλαι ποτέ θαύμα του τουρισμού δεν ταιριάζει, σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν με το προφίλ της χώρας. Εκτοτε δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς αποφασίστηκε για το πλωτό ξενοδοχείο, αν θα διαλυθεί ή αν θα επιχειρηθεί μια ανακαίνιση που να παρατείνει την ταραχώδη ιστορία του τα τελευταία 33 χρόνια.