Εκατομμύρια δολάρια φέρεται να βγάζει η Βόρεια Κορέα πουλώντας παράνομα …άμμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ!
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει υπό το διεθνές ραντάρ για τις προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί για τις πυραυλικές και τις πυρηνικές του φιλοδοξίες κι έχει κατηγορηθεί ότι πουλάει παράνομα κάρβουνο κι άλλων αγαθά -σπάνια σε τεράστιες ποσότητες- σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με το CNN για να αποφύγει η Πιονγιάνγκ το ραντάρ των τελωνειακών αρχών και των επιθεωρητών του ΟΗΕ μεταφέρει τα αγαθά αυτά από ένα πλοίο σε άλλο καταμεσής του ωκεανού για να κρύψει την προέλευσή τους. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι 279 πλοία κάνουν κύκλους αυτή την περίοδο στις θάλασσες γύρω από τη Βόρεια Κορέα, που έκοψε κάθε επικοινωνία προ ημερών με το νότιο γείτονά της. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι χρυσές μπίζνες του Κιμ με την άμμο
Αντί να χρησιμοποιεί πλοία για να μεταφέρει παράνομα φορτία όπλων , ναρκωτικών, πλαστών χαρτονομισμάτων, ζώων και κάρβουνου που της αποφέρει τεράστια κέρδη, η Βόρεια Κορέα μεταφέρει τώρα άμμο, κάτι παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αφού όπως προβλέπει το καθεστώς των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 από τον ΟΗΕ, απαγορεύεται να εξάγει χώμα και λίθους.
Επιθεωρητές του ανακάλυψαν ότι η Βόρεια Κορέα κέρδισε 22 εκατ. δολάρια τον περασμένο χρόνο μέσω «επιχείρησης εξαγωγής ενός εκατομμυρίου τόνων άμμου» σε τρίτες χώρες στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του 2019. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιβλέπει τις κυρώσεις επεσήμανε ότι η έκθεση των επιθεωρητών που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο υποδεικνύει μια «ευρείας κλίμακας» παράνομη δραστηριότητα στην περιοχή. Οι εξαγωγές αυτές που δεν λαμβάνουν χώρα σε λιμάνια, ίσως βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση σε συνδυασμό και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς του καθεστώτος με στόχο την κλοπή κρυπτονομισμάτων.
Και μπορεί η άμμος να ακούγεται σαν κάτι πενιχρής αξίας, αλλά έχει μεγάλη ζήτηση αφού αποτελεί βασικό συστατικό για το μπετόν, την κατασκευή γιαλιού και για επεξεργαστές ηλεκτρονικών συσκευών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται κάπου 50 δισεκατομμύρια τόνοι άμμου ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η παράνομη εξαγωγή της μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Το 2008 η Βόρεια Κορέα πούλησε άμμο αξίας περίοπυ 73 εκατ. δολαρίων αποκλειστικά στη Νότια Κορέα , αλλά λίγο αργότερα διεκόπη το εμπόριο αυτό. Έτσι ο μεγαλύτερος αγοραστής σήμερα για το καθεστώς του Κιμ είναι η Κίνα, που χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη άμμο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη.