Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μία μεγάλη αδυναμία: το ποδόσφαιρο.
Ως… κλασικός Αργεντινός, σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, όμως όπως έλεγε χρόνια μετά, είχε… δύο αριστερά πόδια κι έτσι κατέληξε να παίζει τερματοφύλακας.
«Ηταν η καλύτερη θέση τελικά. Ετσι μάθαινα να είμαι σε ετοιμότητα για κάθε κίνδυνο που ερχόταν» έλεγε.
Δεν έπαιξε και πολύ ποδόσφαιρο τελικά, αν και φήμες τον ήθελαν να είναι αρκετά ταλαντούχος τερματοφύλακας. Σπουδάζοντας, έριξε το βάρος στην χημεία και παράλληλα εργαζόταν ως πορτιέρης σε κλαμπ. Ομως το ποδόσφαιρο παρέμενε το χόμπι του.
Μεγάλος υποστηρικτής της Σαν Λορέντζο, πήγαινε στους εντός έδρας αγώνες μαζί με τον πατέρα και τα αδέρφια του. «Ήταν ρομαντικό ποδόσφαιρο», θυμόταν.
Ο Πάπας του περιθωρίου: Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 1936-2025

Παρέμεινε ενεργός φίλαθλος και μάλιστα αγόραζε και κάρτα μέλους κάθε χρόνο, ακόμη και όταν είχε γίνει Πάπας.
Βέβαια, όταν πήρε ως δώρο κάρτα μέλους από τη μεγάλη αντίπαλο, Μπόκα Τζούνιορς, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής συνεργασίας με το Βατικανό, προκάλεσε… ένταση στους οπαδούς της αγαπημένης του ομάδας.
Οι υποχρεώσεις του δεν τον άφηναν να παρακολουθεί τα παιχνίδια της (ούτε ήταν βολική η διαφορά της ώρας μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής) κι έτσι έπρεπε να βρει έναν τρόπο να ενημερώνεται για τα παιχνίδια της ομάδας του: ανέθεσε σε έναν Ελβετό Φρουρό του Βατικανού, να του αφήνει πάνω στο γραφείο του τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες στο πρωτάθλημα της Αργεντινής.

Ούτε Μέσι, ούτε Μαραντόνα: Πελέ!
Ο Πάπας ήταν πάντα ειλικρινής με τα συναισθήματά του για το ποδόσφαιρο. Οι Αργεντίνοι ως γνωστόν λατρεύουν σαν θεούς τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Λιονέλ Μέσι. Οταν ρωτήθηκε ποιον από τους δύο θα επέλεγε πρώτο, άφησε τους πάντες άφωνους.

«Ο Μαραντόνα, ως παίκτης, ήταν σπουδαίος. Αλλά ως άνθρωπος, απέτυχε. Ο Μέσι είναι ένας τζέντλεμαν, αλλά ο Πελέ ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά» είχε πει.

Ο Πάπας είχε την ευκαιρία να τους δει όλους από κοντά: Μέσι, Μαραντόνα, Ιμπραϊμοβιτς, Μπουφόν, Ροναλντίνιο… Ακόμη και σε περιοδείες που πήγαινε, όπου έβλεπε μπάλα ή ξύλινο ποδοσφαιράκι, έκανε μία στάση…

Εχει υπογράψει δεκάδες μπάλες και φανέλες, ενώ στην αυτοβιογραφία του έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον Μαραντόνα.

«Όταν, ως Πάπας, συνάντησα τον Μαραντόνα στο Βατικανό πριν λίγα χρόνια… τον ρώτησα αστειευόμενος: ‘Λοιπόν, ποιο είναι το ένοχο χέρι;’» είπε το 2024, αναφερόμενος στο περίφημο γκολ του Ντιεγκίτο με το χέρι, κόντρα στην Αγγλία, στο Μουντιάλ του 1986.
Ο Πάπας, το ποδόσφαιρο και το Netflix
Η αγάπη του πάπα για το ποδόσφαιρο ενέπνευσε ακόμα και σκηνή στη βραβευμένη ταινία του Netflix The Two Popes, όπου ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο παρακολουθούν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Στην ταινία, οι δύο Πάπες δένονται μέσα από το παιχνίδι – αν και η σκηνή είναι καθαρή μυθοπλασία. Ο μέλλων Φραγκίσκος είχε σταματήσει να παρακολουθεί τηλεόραση από το 1990, τη χρονιά που η Δυτική Γερμανία νίκησε την Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ στην Ιταλία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε επίσης Βραζιλιάνους αστέρες όπως ο Ντάνι Άλβες και ο Ροναλντίνιο κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία – μια χώρα όπου ο Καθολικισμός και η αφοσίωση στον Χριστό είναι βαθιά ριζωμένα – καθιστώντας αυτή τη συνάντηση συμβολική σύνδεση πίστης και ποδοσφαίρου.

Κοινωνική ευθύνη
Ο Πάπας έλεγε πάντα πως το ποδόσφαιρο είναι «το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο». Αλλά λόγω της δημοφιλίας του, τα μεγάλα του αστέρια είχαν και κοινωνικές ευθύνες και φρόντιζε πάντα να τους το θυμίζει, όταν τον επισκέπτονταν.
Το 2013, απευθυνόμενος στις ομάδες της Ιταλίας και της Αργεντινής, τους θύμισε τις «κοινωνικές τους ευθύνες» και προειδοποίησε για τις υπερβολές του ποδοσφαίρου που χρησιμοποιείται ως «επιχείρηση».

Το 2022, λίγο πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ ανάμεσα στη Γαλλία και την Αργεντινή, κάλεσε τον νικητή να γιορτάσει με «ταπεινότητα».
Ο Γάλλος επίσκοπος Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, απεσταλμένος του Βατικανού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, είπε πως ο Φραγκίσκος καταλαβαίνει τον κρίσιμο ρόλο του ποδοσφαίρου.
«Είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας παίκτης, είτε σου αρέσει να το παρακολουθείς στην τηλεόραση, δεν έχει σημασία: το ποδόσφαιρο είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε.
Όπως και η θρησκεία, ο στόχος στο ποδόσφαιρο είναι να «βάζεις το συλλογικό πάνω από το ατομικό συμφέρον», είπε ο Γκομπιγιάρ.

«Δεν είναι έκπληξη που ο Πάπας Φραγκίσκος το αγαπούσε. Το ποδόσφαιρο, όπως και η πίστη, ξεκινά με την πίστη και καταλήγει στο σώμα, στη θυσία, στον ρυθμό, στη γεωμετρία της ελπίδας. Η μπάλα δεν υπακούει ποτέ απόλυτα, η πάσα δεν είναι ποτέ τέλεια και το γκολ, όπως η σωτηρία, είναι πάντα πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται».
Φωτογραφίες: AP