Ως πρώην επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας, ο μεγιστάνας Άλαν Κάθκαρτ, είναι ένας άνθρωπος που έχει σημειώσει μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες.
Όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας Selfridges, επέβλεπε την πώλησή της το 2003 έναντι 600 εκατομμυρίων λιρών στον Καναδό δισεκατομμυριούχο Γκάλεν Γουέστον. Πέρασε επίσης 30 χρόνια ως Ευρωπαίος Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού ενοικίασης αυτοκινήτων Avis πριν γίνει πρόεδρος του ομίλου μέσων ενημέρωσης EMAP.
Στα προσωπικά του θέματα ωστόσο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δεύτερη πρώην σύζυγό του Πάμελα, ο 78χρονος πολυεκατομμυριούχος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2017, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι ο Κάθκαρτ απέτυχε στην προσπάθειά του απευθυνόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο, με σκοπό να αφαιρέσει από την 66χρονη Πάμελα Όουεν το διακανονισμό διαζυγίου ύψους 1,8 εκατομμυρίων λιρών μετά από διαμάχη για έμβρυα που δημιουργήθηκαν σε κλινική γονιμότητας ενώ ήταν ακόμη παντρεμένοι.
Ο Κάθκαρτ ισχυρίστηκε ότι δεν θα είχε δώσει ποτέ μια τόσο «γενναιόδωρη» διευθέτηση αν γνώριζε τις μυστικές προσπάθειες της πρώην συζύγου του να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα έμβρυα για να δημιουργήσει ένα δεύτερο παιδί, πίσω από την πλάτη του, αφού είχαν χωρίσει.
Ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, ωστόσο, του είπε ότι οι ενέργειές της δεν είχαν καμία σχέση με το ποσό που έλαβε στο διαζύγιο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη υπόθεση, που θυμίζει σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας, η οποία περιλαμβάνει τρεις εγκυμοσύνες εξωσωματικής γονιμοποίησης - δύο από τις οποίες εγκρίθηκαν, ενώ η μία ισχυρίζεται ο Κάθκαρτ ότι δεν εγκρίθηκε - και τελικά τη γέννηση δύο παιδιών.
Μάλιστα, ο μεγιστάνας, κατηγόρησε την Πάμελα, η οποία ζει στο Χόρσαμ του Δυτικού Σάσεξ, ότι πλαστογραφούσε την υπογραφή του σε έγγραφα για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα έμβρυα για μια δεύτερη εγκυμοσύνη εν αγνοία του.
Και ενώ η υπόθεσή του έχει απορριφθεί από το Οικογενειακό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Daily Mail αποκαλύπτει ότι ένας εξαγριωμένος Κάθκαρτ σχεδιάζει τώρα να καταδιώξει την Πάμελα στα δικαστήρια των ΗΠΑ για 250.000 λίρες.
Πώς ξεκίνησε η ιστορία
Ήταν εκεί που το ζευγάρι πήγε για πρώτη φορά σε μια κλινική γονιμότητας, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια το 2000, χρησιμοποιώντας ωάρια δότη και σπέρμα του Κάθκαρτ για τη δημιουργία πολλών εμβρύων, ένα από τα οποία οδήγησε στη γέννηση ενός παιδιού τον Μάρτιο του 2001.
Γιατί λοιπόν ο Κάθκαρτ που είναι πατέρας πέντε παιδιών και ζει τώρα στην Πορτογαλία, προχώρησε σε όλο αυτό, δεδομένου ότι τα γεγονότα για τα οποία μήνυσε την πρώην γυναίκα του συνέβησαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια και η αμφισβητούμενη εγκυμοσύνη οδήγησε σε αποβολή το 2004;
Ένας εκπρόσωπος του επιχειρηματία είπε στην Μπάρμπαρα Ντέιβις της DailyMail πριν από λίγες μέρες το εξής: «Ο Άλαν πιστεύει ότι είναι κακό, εξωφρενικό και εντελώς λάθος που ένας άντρας που παρέχει σπέρμα στη γυναίκα του για ένα παιδί, μετά αφήνει αυτή τη γυναίκα και τη χωρίζει, και στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι χρησιμοποίησε το σπέρμα χωρίς εκείνος να το ξέρει και χωρίς της συναίνεση του, για να προσπαθήσει να φέρει ένα άλλο παιδί στον κόσμο».
Αλλά αυτό που κάνει κάπως περίεργο τον ισχυρισμό του Κάθκαρτ, είναι ότι περισσότερα από τρία χρόνια μετά τον χωρισμό του από την Πάμελα, συμφώνησε να της δωρίσει σπέρμα - πίσω από την πλάτη της νέας του συζύγου - για να μπορέσει να συλλάβει ένα αδερφάκι για το πρώτο παιδί.
Η διαφορά, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι ότι το έκανε χωρίς να γνωρίζει ότι η Πάμελα προσπαθούσε ήδη κρυφά να συλλάβει χρησιμοποιώντας τα προηγουμένως κατεψυγμένα έμβρυά της.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, νομικό σύμβουλο Ρόντνεϊ Χίλτον - Ποτς, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εθελοντικής δωρεάς σπέρματος για ένα έμβρυο εξωσωματικής γονιμοποίησης και της χρήσης ενός εμβρύου χωρίς τη συγκατάθεση του ανθρώπου που βοήθησε στη δημιουργία του, ακόμα κι αν τα δύο περιστατικά έγιναν με μόλις λίγους μήνες διαφορά.
«Δεν μιλάμε μόνο για τη χρηματική πλευρά αυτού του θέματος, αν και η αξίωση διατροφής παιδιών είναι μέρος αυτού», λέει ο Ποτς. «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός ανθρώπου με το σπέρμα ενός πατέρα όταν έχουν χωρίσει. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο. Στην πραγματικότητα έμεινε έγκυος με το σπέρμα του Άλαν σε μια στιγμή που εκείνος δεν ήξερε τίποτα γι' αυτό, ακόμα κι αν απέβαλε αργότερα. Ήταν βαθιά, βαθιά πληγωμένος από αυτό και εξακολουθεί να είναι».
Και, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε ότι δώρισε πρόθυμα σπέρμα στη δεύτερη περίπτωση, ο Κάθκαρτ λέει ότι το έκανε ως «δότης» όχι ως «σύζυγος» και ισχυρίζεται ότι η Πάμελα πλαστογράφησε τα αρχικά του σε ένα έγγραφο 14 σελίδων, για να μπορέσει να του κάνει αργότερα οικονομικές αξιώσεις.
Όπως ισχυρίζεται, ανακάλυψε την αλήθεια μόνο αφού είδε έγγραφα που του δόθηκαν από την κλινική γονιμότητας τον περασμένο Ιούνιο. Πώς λοιπόν φτάσανε σε αυτό το σημείο;
Πώς γνωρίστηκε το ζευγάρι
Ο Κάθκαρτ, ένας λογιστής από τη Βόρεια Ιρλανδία, ήταν ήδη διευθύνων σύμβουλος της Avis Europe όταν συνάντησε την Πάμελα Όουεν, μια αεροσυνοδό της British Airways.
Η Πάμελα, από το Μάλντον του Έσσεξ, ήταν μια λαμπερή ξανθιά διαζευγμένη με μια συλλογή από αρκουδάκια αντίκες, αξίας 35.000 λιρών. Αυτή και ο Κάθκαρτ μετακόμισαν μαζί, παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 1997 στις Βερμούδες και, αφού απέτυχαν να συλλάβουν παιδί με φυσικό τρόπο, επισκέφτηκαν το Pacific Fertility Center στο Λος Άντζελες, όπου δημιουργήθηκαν έμβρυα χρησιμοποιώντας ωάριο δότη και σπέρμα του Κάθκαρτ.
Αλλά τρεις μήνες μετά τη γέννηση αυτού του παιδιού, τον Μάρτιο του 2001, ο Κάθκαρτ εγκατέλειψε τη σύζυγό του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, «Συνειδητοποίησε ότι σε εκείνη την ηλικία, δεν ήθελε να γίνει ξανά πατέρας. Παραδέχεται ότι έκανε ένα τρομερό λάθος. Τον έφαγαν οι ενοχές, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν η ζωή που ήθελε».
Το ζευγάρι χώρισε και κατέληξε σε οικονομική διευθέτηση τον Απρίλιο του 2002, με αποτέλεσμα η Πάμελα να αποχωρεί με 1,8 εκατομμύρια λίρες συν πληρωμές διατροφής, καθώς και ετήσιες πληρωμές 15.000 λιρών για την ανατροφή του πρώτου τους παιδιού.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του, «Ο Άλαν θεώρησε ότι ήταν πολύ γενναιόδωρος με την Πάμελα επειδή την είχε αφήσει κυριολεκτικά μόνη με το μωρό και ένιωθε ένοχος. Αυτό που ο Άλαν δεν ήξερε και δεν ανακάλυψε μέχρι πέρυσι, είναι ότι μόλις βγήκε έξω από την πόρτα, η Πάμελα άρχισε να κάνει σχέδια και ενεργά βήματα για να μείνει έγκυος χρησιμοποιώντας μια παρτίδα εμβρύων που γονιμοποιήθηκαν από το σπέρμα του».
Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Πάμελα συνέλαβε ένα δεύτερο παιδί το 2004, αλλά απέβαλε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μόλις δύο μήνες αργότερα και αγνοώντας τη δεύτερη εγκυμοσύνη και την αποβολή, ο Κάθκαρτ συμφώνησε να βοηθήσει την πρώην σύζυγό του να συλλάβει ξανά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του: «Η κυρία Όουεν τον πλησίασε και του είπε: “Κοίτα, θα ήθελα ένα αδερφάκι για το παιδί μας. Και θα ήθελα να παρέχεις σπέρμα”. Ήταν μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση. Τον παρακάλεσε και συμφώνησε για χάρη της, αλλά μόνο ως δωρητής, όχι ως σύζυγος ή σύντροφος».
Ο Κάθκαρτ δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το δεύτερο παιδί και η Πάμελα δεν έπρεπε να διεκδικήσει επιπλέον διατροφή. Επέμεινε ότι θα της παράσχει ένα «ομόλογο» 100.000 λιρών για να σταθεί ως ασφάλεια έναντι τυχόν περαιτέρω αξιώσεων εναντίον του.
Αλλά γιατί, αν δεν εμπιστευόταν την πρώην σύζυγό του, ο Κάθκαρτ συμφώνησε με αυτό που στο δικαστήριο περιγράφεται ως «ηθικά αποκρουστικό» συμβόλαιο; Σύμφωνα με τον Ποτς , «Ο Άλαν ένιωθε ένοχος που την άφησε με το μωρό».
Η Πάμελα συμφώνησε με τους όρους του και, αφού ο Άλαν δώρισε περισσότερο σπέρμα στο Λονδίνο, η πρώην σύζυγός του υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση στην ίδια κλινική στην Καλιφόρνια. Γέννησε ένα δεύτερο παιδί τον Νοέμβριο του 2005.
Η αντίδραση της δεύτερης συζύγου του μεγιστάνα
Τι γίνεται όμως με την τρίτη σύζυγο του, την ξανθιά επιχειρηματία Ντέμπι Σίμονς; Πώς αντέδρασε όταν ανακάλυψε τι είχε κάνει ο άντρας της;
«Δεν το είπε στην Ντέμπι στην αρχή», εξηγεί ο Ποτς. «Τελικά τα ανακάλυψε εκείνη από όλα τα νομικά έγγραφα που εμφανίζονταν και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη. Ένιωθε ότι είχε της κρύψει κάτι πολύ προσωπικό και σημαντικό. Δεν σκέφτηκε τα χειρότερα για αυτόν, αλλά δεν ήταν χαρούμενη. Τον έχει συγχωρήσει εδώ και καιρό. Τον αγαπάει μέχρι σήμερα και είναι ακόμα μαζί».
Μέχρι στιγμής, όλα καλά, αλλά σύμφωνα με νομικά έγγραφα, και τα δύο παιδιά υπέφεραν από «βαθιές μαθησιακές δυσκολίες», κάτι άλλο που αμφισβητεί ο Κάθκαρτ.
Μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά, η Πάμελα επέστρεψε στο δικαστήριο το 2008 και το 2011 ζητώντας περαιτέρω πληρωμές από αυτόν. Ως αποτέλεσμα, ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να αυξήσει τις πληρωμές του στις 20.000 λίρες για κάθε παιδί, συν το κόστος των διδάκτρων του ιδιωτικού σχολείου.
«Ήταν κάτι που τον εξόργισε», λέει ο Ποτς. «Το μισούσε. Πίστευε ότι ήταν εντελώς λάθος, αλλά ο νόμος είναι νόμος, δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις τα δικαιώματα των παιδιών».
Μέσα σε αυτή την τοξική ατμόσφαιρα, ο Κάθκαρτ και η τρίτη σύζυγός του —παρόλο που δεν είχαν σχέση με κανένα από τα δύο παιδιά— αποφάσισαν ότι και τα δύο είχαν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια για την καταγωγή τους, ότι είχαν συλληφθεί από ωάρια δωρητών και ότι η Πάμελα δεν ήταν η βιολογική τους μητέρα.
Κάποιος θα σκεφτόταν ότι αυτό είναι μια πράξη εκδίκησης. Δεν είναι έτσι, λέει ο Ποτς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιθυμία να το πουν στα παιδιά δεν είχε καμία σχέση με τον θυμό του Κάθκαρτ για τις πληρωμές.
«Δικαίως ή αδίκως, αυτά τα παιδιά είναι του Άλαν», λέει. «Επομένως είχε την άποψη ότι έπρεπε να τους μιλήσουν για την καταγωγή τους και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. Η κυρία Όουεν διαφώνησε».
Πράγματι, η Πάμελα έβγαλε διαταγή που εμποδίζει το ζευγάρι να αποκαλύψει την αλήθεια στα παιδιά ή να έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί τους μέχρι τα 18 τους. Ο Κάθκαρτ ανταπέδωσε με περαιτέρω ενέργειες. Τελικά, η Πάμελα τον πρόλαβε λέγοντας και στα δύο παιδιά τις συνθήκες γέννησής τους τον Απρίλιο του 2020.
Η επόμενη κίνηση του Κάθκαρτ, μόλις ένα μήνα αργότερα, ήταν να αναζητήσει αποδείξεις ότι ήταν σίγουρα ο βιολογικός πατέρας του δεύτερου παιδιού. Ήταν η δημοσιοποίηση εγγράφων από την κλινική στην Καλιφόρνια τον περασμένο Μάιο που του αποκάλυψε τη δεύτερη σύλληψη της Πάμελα.
Καταγγέλλει επίσης απάτη σε σχέση με την τρίτη εγκυμοσύνη, ισχυριζόμενος ότι παραχάραξε και πάλι τα αρχικά του για να φαίνεται ότι είχε συμφωνήσει να δωρίσει σπέρμα ως σύζυγος, καθιστώντας τον οικονομικά υπεύθυνο για το παιδί.
Πιστεύοντας ότι είχε λόγους να διεκδικήσει πίσω μέρος του διακανονισμού διαζυγίου, οδήγησε την Πάμελα στο Ανώτατο Δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι είχε πέσει θύμα απάτης και ζητώντας να ακυρωθούν οι προηγούμενες οικονομικές εντολές.
Το ανώτατο δικαστήριο διαφώνησε και είπε ότι η χρήση εμβρύων δεν είχε καμία σχέση με τη διευθέτηση του διαζυγίου. Σύμφωνα με τον Ποτς, ο Κάθκαρτ είναι «σαστισμένος» από το αποτέλεσμα.
«Ο δικαστής θεώρησε ότι ο Άλαν έπρεπε να το είχε σταματήσει εδώ και χρόνια και ζωγράφισε μια εικόνα ενός πικραμένου μεγιστάνα, που θα έπρεπε πραγματικά να το σταματήσει αυτό. Αλλά ο Άλαν δεν ζητά καμία απολύτως συγγνώμη για την προσφυγή αυτής της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο».
«Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διευθέτηση του διαζυγίου επιτεύχθηκε με απάτη, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυρία Όουεν πλαστογράφησε το όνομά του σε έγγραφα στην Καλιφόρνια για να ξεγελάσει την κλινική για να επαναχρησιμοποιήσει το σπέρμα του. Ξέρει ότι πλαστογράφησε την υπογραφή του επειδή δεν υπέγραψε ο ίδιος».
Τι ζητά τώρα ο μεγιστάνας
Τι είναι λοιπόν αυτό που θέλει τώρα ο μεγιστάνας; Δυστυχώς, το μεγαλύτερο παιδί πέθανε πέρυσι στα τέλη της εφηβείας του, αλλά αυτό το καταστροφικό γεγονός δεν φαίνεται να είχε καμία επίδραση στην αποφασιστικότητα του Κάθκαρτ να καταδιώξει την Πάμελα μέσω των δικαστηρίων.
«Θέλει χρήματα πίσω από την Πάμελα», λέει ο Χίλτον - Ποτς. «Πιστεύει ότι είναι εντελώς λάθος για την κυρία Όουεν να κρατά τα χρήματα που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένας πλούσιος άνθρωπος, οπότε μάλλον θα τα δώσει σε φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι μια συμβολική χειρονομία. Νιώθει ότι έχει γίνει ένα λάθος και πρέπει να διορθωθεί».
Ο Κάθκαρτ έχει τώρα προσλάβει μια ομάδα δικηγόρων ειδικούς σε θέματα γονιμότητας στην Καλιφόρνια, με σκοπό να ασκήσει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες για «μη εξουσιοδοτημένη και δόλια χρήση εμβρύων» που δημιουργήθηκαν με το σπέρμα του.
Δύο δεκαετίες μετά την αρχή της υπόθεσης, δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτή τη δικαστική μάχη μεταξύ ενός πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και της πρώην συζύγου του, για την οποία πιστεύει ότι τον εξαπάτησε.