Οι αδελφές Βένους και Σερένα Γουίλιαμς είναι παγκοσμίως γνωστές για τις μεγάλες τους επιτυχίες στο τένις.
Λίγοι όμως γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ετεροθαλή αδελφή τους, Γιετούντε Πράις, η οποία δολοφονήθηκε το 2003.
Η Γιετούντε Πράις (Yetunde Price) ήταν η αγαπημένη ετεροθαλής αδελφή των πρωταθλητριών του τένις Βένους και Σερένα Γουίλιαμς. Το νήμα της ζωής της κόπηκε ξαφνικά, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από διερχόμενο όχημα πριν από 19 χρόνια.
Η άτυχη Γιετούντε βρισκόταν στην ακμή της ζωής της στις 14 Σεπτεμβρίου 2003. Στα 31 της χρόνια ήταν μια επιτυχημένη νοσοκόμα, μια πετυχημένη ιδιοκτήτρια επιχείρησης και εργαζόταν με μερική απασχόληση ως βοηθός των διάσημων αδελφών της, των αστέρων του τένις Βένους και Σερένα Γουίλιαμς.
Είχε επίσης πρόσφατα ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη σχέση με έναν άνδρα ονόματι Ρόλαντ Γουόρμλι (Rolland Wormley). Αλλά, καθώς το νέο ζευγάρι επέστρεφε στο σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα μέσω του Κόμπτον της Καλιφόρνια, συνέβη το μοιραίο. Τη μια στιγμή η Γιετούντε και ο Γουόρμλι μιλούσαν στο μπροστινό κάθισμα. Την επόμενη ξέσπασαν πυροβολισμοί και η Γιετούντε σκοτώθηκε από τραγικό λάθος.
Ο θάνατός της επηρέασε βαθιά τις νεότερες αδελφές της και έγινε αισθητός σε όλη την κοινότητά της. Δεκατρία χρόνια αργότερα η Βένους και η Σερένα Γουίλιαμς άνοιξαν ένα κοινοτικό κέντρο στο Compton, όπου είχαν μεγαλώσει όλες, για να βοηθήσουν τα θύματα της βίας και να τιμήσουν τη ζωή της αδελφής τους.
Η Γιετούντε Πράις ήταν εξίσου δραστήρια με τις διάσημες αδελφές της
Η Γιετούντε Πράις γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1972 στο Saginaw του Μίσιγκαν. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες της προπονήτριας τένις Ορασένε Πράις (Oracene Price) και του Γιούσεφ Ρασίντ (Yusef Rasheed). Όταν ο Ρασίντ πέθανε από αιφνίδιο εγκεφαλικό επεισόδιο το 1979, η Πράις παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, με τον οποίο απέκτησε τη Βένους Φουίλιαμς το 1980 και τη Σερένα Γουίλιαμς το 1981. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η οικογένεια ζούσε μαζί στο Κόμπτον της Καλιφόρνια.
Αν και οι ετεροθαλείς αδελφές της μοιράστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των προβολέων πάνω τους, η Γιετούντε μοιράστηκε την προσπάθειά τους για επιτυχία. Ήταν αριστούχος του λυκείου της και στη συνέχεια έγινε νοσοκόμα.
Όταν η έφυγε μόνη της, αφού ο Ρίτσαρντ μετέφερε την υπόλοιπη οικογένεια στη Φλόριντα, ώστε η Βένους και η Σερένα να φοιτήσουν σε μια διάσημη ακαδημία τένις, γνώρισε έναν άνδρα ονόματι Τζέφρι Τζόνσον (Jeffrey Johnson) και απέκτησε έναν γιο. Όμως, η σχέση τους ήταν καταχρηστική και τον εγκατέλειψε αφού εκείνος πήγε στη φυλακή.
Αμέσως μετά γνώρισε και παντρεύτηκε τον Μπάιρον Μπόμπιτ (Byron Bobbitt) και απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Το 1997 υπέβαλε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία εναντίον του, σύμφωνα με το Page Six, η οποία ανέφερε: «Ο σύζυγος με απείλησε με μαχαίρι στον λαιμό, δηλώνοντας ότι θα με σκοτώσει αν του πάρω την κόρη του - και μου επιτέθηκε και σωματικά».
Ως η μεγαλύτερη από τις κόρες της Ορασένε Πράις, η Γιετούντε ήταν πάντα κοντά με την οικογένειά της, ειδικά με τη Βένους και τη Σερένα. Και στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε με μερική απασχόληση ως προσωπική τους βοηθός προγραμματίζοντας ραντεβού και παρακολουθώντας τις επικοινωνίες τους. Μιλούσε επίσης μαζί τους κάθε βράδυ στο τηλέφωνο και πολλές φορές τις συνόδευε στο U.S. Open ή στο Wimbledon.
Έτσι, με την υποστήριξη της οικογένειάς της, το 2000, η Γιετούντε εγκατέλειψε την Μπόμπιτ και βρήκε νέα επιτυχία στο δικό της κατάστημα ομορφιάς στο Lakewood της Καλιφόρνια. Με μια νέα επιχείρηση σε λειτουργία και τα παιδιά της ασφαλή από κακό, αποφάσισε να βγει με φίλους ένα βράδυ, όταν συνάντησε τον Ρόλαντ Γουόρμλι.
Ο τραγικός θάνατος της Γιετούντε Πράις στο αυτοκίνητό της
Στις 30 Απριλίου 2003 η Γιετούντε Πράις και ο Ρόλαντ Γουόρμλι συναντήθηκαν σε ένα πάρτι στο Κόμπτον. Ήταν τα 28α γενέθλιά του και κοινοί τους φίλοι είχαν διοργανώσει πάρτι-έκπληξη για να γιορτάσουν την περίσταση. Καθώς εκείνος διέσχιζε την πίστα, παρατήρησε ότι η Πράις καθόταν μακριά από το πλήθος.
Θέλοντας να την κάνει περάσει καλά, άρχισε να συνομιλεί μαζί της. Οι δυο τους ήταν αχώριστοι μετά από αυτό. Ο Γουόρμλι δήλωσε στο Page Six: «Μιλήσαμε και χορέψαμε όλη τη νύχτα και καταλήξαμε να πάμε στο after party του αδελφού μου. Περάσαμε όλη τη νύχτα μαζί». Λίγο αφότου άρχισαν να βγαίνουν, η Γιετούντε τού ζήτησε να μετακομίσει στο σπίτι της στην Κορόνα της Καλιφόρνια.
Ο Γουόρμλι απέρριψε για λίγο την πρότασή της, πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να έχουν μια πιο εδραιωμένη σχέση και μια ισχυρή βάση πριν κάνουν μεγάλα βήματα. Υπήρχε όμως και κάτι άλλο που τον κρατούσε πίσω - είχε ποινικό μητρώο, έχοντας εκτίσει ποινή για κλοπή και ενδοοικογενειακή βία.
Έτσι, της είπε τα πάντα για την ένταξή του σε συμμορία και τις συνέπειές της. Και επειδή ήθελε να αλλάξει τη ζωή του, ήλπιζε να κρατήσει τη Γιετούντε μακριά από αυτό το κομμάτι του παρελθόντος του.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 η Γιετούντε δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Ρόλαντ Γουόρμλι και ήταν αναστατωμένη που είχε ακυρώσει το ραντεβού τους για εκείνο το βράδυ. Μέχρι να καταφέρει να τον βρει, ήταν αργά και χρειαζόταν να τον γυρίσει σπίτι από ένα πικνίκ στο Κόμπτον με φίλους.
Ο Γουόρμλι υποσχέθηκε να επανορθώσει την επόμενη μέρα. Και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Γιετούντε ήρθε να τον πάρει. Ο Γουόρμλι κάθισε πίσω από το τιμόνι του GMC Yukon Denali και ξεκίνησε την επιστροφή στο σπίτι της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, καθώς οδηγούσε είδε μια φιγούρα στο σκοτάδι σε μια γωνία του δρόμου και σύντομα τα παράθυρα του Denali πυροβολήθηκαν.
«Το επόμενο πράγμα που ξέρω είναι ότι βλέπω λάμψεις στο πλάι μου. Δεν ξέρω αν είναι από μπροστά ή από το πλάι... Δεν ξέρω πόσοι πυροβολισμοί έπεσαν. Δεν ξέρω καν τι φυλή ή δόγμα ήταν [οι επιτιθέμενοι]», δήλωσε ο Γουόρμλι στους Los Angeles Times.
«Δεν κοίταξα ούτε μια φορά την κυρία μου. Προσπαθώ να το ξεπεράσω αυτό. Προσπαθώ να ξεφύγω, προσπαθώ να την πάω σε ασφαλές μέρος... Βλέπω το πίσω παράθυρο να είναι σπασμένο. Κοιτάζω προς τα δεξιά και λέω "Μωρό μου, είσαι καλά;". Κοιτάζω την Τούντε και υπήρχε αίμα παντού».
Ο Γουόρμλι έσπευσε στο κοντινό σπίτι της μητέρας του για να καλέσει το 100. Άφησε στο αυτοκίνητο μια ακίνητη Γιετούντε. Δεν το ήξερε ακόμα, αλλά είχε σκοτωθεί από πυροβολισμούς από ένα AK-47.
Η αστυνομία τον συνέλαβε με την υποψία της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και, όπως λέει, οι αστυνομικοί άρχισαν να φροντίζουν την Πράις μόνο όταν έμαθαν ποιες ήταν οι αδελφές της. Όταν η οικογένειά της έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, ένα ασθενοφόρο την οδηγούσε μακριά. Οι γιατροί δήλωσαν ότι η Γιετούντε ήταν νεκρή κατά την άφιξή της στο νοσοκομείο.
Πώς η οικογένεια Γουίλιαμς αντέδρασε μετά την τραγωδία
Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες κράτησε τον Ρόλαντ Γουόρμλι για μια εβδομάδα ως ύποπτο για τη δολοφονία της Γιετούντε Πράις. Αλλά μετά από αρκετές ανακρίσεις, ψευδείς κατηγορίες και αντικρουόμενες καταθέσεις μαρτύρων, το LAPD δεν είχε αρκετά στοιχεία για να τον κατηγορήσει για το έγκλημα και τον άφησε ελεύθερο.
Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ήταν ακόμα στη φυλακή όταν η οικογένεια της Γιετούντε Πράις πραγματοποίησε την κηδεία της και την έθαψε στο νεκροταφείο Forest Lawn στους λόφους του Χόλιγουντ.
Τέσσερις μήνες αργότερα η αστυνομία βρήκε τον πραγματικό δολοφόνο της, τον 25χρονο Ρόμπερτ Έντουαρντ Μάξφιλντ (Robert Edward Maxfield). Ο Μάξφιλντ ήταν μέλος της συμμορίας Crips, οι οποίοι αργότερα ζήτησαν συγγνώμη από τον Γουόρμλι για τον θάνατο. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μάξφιλντ πυροβόλησε επειδή μπέρδεψε το αυτοκίνητο της Πράις με το αυτοκίνητο ενός αντίπαλου μέλους της συμμορίας. Ομολόγησε ότι δεν αμφισβήτησε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης το 2006.
Ο Γουόρμλι επέστρεψε στο έγκλημα και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης το 2004. Τον Μάρτιο του 2018, ο Μάξφιλντ αποφυλακίστηκε με αναστολή τρία χρόνια πριν λήξει η ποινή του. Λίγο αργότερα, συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αναστολής του.
Η οικογένεια Γουίλιαμς άνοιξε το Yetunde Price Resource Center το 2016, λίγα μόλις βήματα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε η Πράις και από τα δημόσια γήπεδα τένις όπου η Βένους και η Σερένα Γουίλιαμς έμαθαν για πρώτη φορά το παιχνίδι. Το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα θύματα βίας και να στηρίξει τις οικογένειές τους με την ελπίδα να σπάσει ο κύκλος της βίας στην κοινότητά τους.
«Η Γιετούντε και εγώ ήμασταν τόσο κοντά... μου άλλαξε τις πάνες» δήλωσε η Σερένα Γουίλιαμς στο People το 2007. «Αλλά τελικά έφτασα σε μια αποδοχή των πραγμάτων».
Το άνοιγμα του κοινοτικού κέντρου στο Compton παρείχε μια μορφή θεραπείας για την οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της κοπής της κορδέλας, η Σερένα Γουίλιαμς δήλωσε: «Θέλαμε οπωσδήποτε να τιμήσουμε τη μνήμη της αδελφής μας, επειδή ήταν σπουδαία αδελφή, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή μας και προφανώς σήμαινε πολλά για εμάς», σύμφωνα με το The Root.
«Και σήμαινε πολλά για εμάς, για μένα και τη Βένους και τις άλλες αδελφές μου επίσης, την Isha και τη Lyndrea, που θέλαμε να κάνουμε κάτι εδώ και χρόνια στη μνήμη της, ειδικά με τον τρόπο που συνέβη, ένα βίαιο έγκλημα».