Ο Παντελής Κουγιός, από τη μικροζυθοποιία ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ της Ρόδου, είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.
Την περασμένη Πέμπτη 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κατά την οποία τα μέλη της προχώρησαν στην εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής, καθώς έληξε η τριετής θητεία της προηγούμενης.
«Στόχος η καλλιέργεια της κουλτούρας της μπύρας»
Αμέσως μετά, η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα, εκλέγοντας νέο πρόεδρο τον Παντελή Κουγιό, από τη μικροζυθοποιία ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ της Ρόδου.

Οι στόχοι του νέου προέδρου
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε το 2004 και εκπροσωπεί τόσο μεγάλα όσο και μικρά ζυθοποιεία της χώρας. Σήμερα απαριθμεί 18 μέλη (δύο μεγάλους και 16 μικρούς ζυθοποιούς), με ισότιμη συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή. Είναι μέλος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης (The Brewers of Europe), που εκπροσωπεί πάνω από 10.000 ζυθοποιεία σε 28 χώρες.
Ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη για την εμπιστοσύνη τους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρόεδρο Σοφοκλή Παναγιώτου, συνιδιοκτήτη της Μικροζυθοποιίας Septem και της Μικροζυθοποιίας Elixi, και τη Διοικούσα Επιτροπή για τη συμβολή της στην προώθηση σημαντικών θεμάτων του κλάδου όπως: η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του ζύθου, η ορθολογική καταβολή του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα, η θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, η υποστήριξη του Φεστιβάλ Μπύρας στην Αθήνα και η πρωτοβουλία για τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», που έχει γίνει πλέον ετήσιος θεσμός της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.
Τόνισε, επίσης, ότι η νέα Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους μεγάλων και μικρότερων ζυθοποιιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δεσμεύεται να συνεχίσει ενωμένα και με δυναμική το έργο της Ένωσης.
Βασικός προσανατολισμός της νέας διοίκησης είναι η ενίσχυση της θέσης του κλάδου της ζυθοποιίας και η περαιτέρω καλλιέργεια της κουλτούρας της μπύρας στην Ελλάδα.
Κομβικής σημασίας είναι η ανάδειξη της συνολικής συνεισφοράς του κλάδου στην ελληνική οικονομία, καθώς και της στενής διασύνδεσής του με τον πρωτογενή τομέα, η οποία ενισχύει την κυκλική επιστροφή του πλούτου στην ελληνική γη.

Η μικροζυθοποιία του Παντελή Κουγιού στη Ρόδο, πέρα από τα φημισμένα αναψυκτικά, χυμούς και τσάγια, κυκλοφορεί τη ΖΥΘΟΣ ΒΑΠ, μια premium lager που παράγεται μόνο με φυσικά συστατικά και έχει κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Για την παραγωγή της Zythos VAP οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν μόνο τα 4 βασικά συστατικά για την παραγωγή της μπύρας, δηλαδή βύνη κριθαριού, λυκίσκος, μαγιά και νερό. Ξανθιά, κρυστάλλινη, με απαλή γεύση καραμελωμένης βύνης, συνοδευόμενη από τα φρουτώδη αρώματα που αναδεικνύονται κατά το άνοιγμα του μπουκαλιού, προκαλεί τις αισθήσεις μας και σε συνδυασμό με την ισορροπημένη πικράδα σε προτρέπει να την απολαύσεις μέχρι τελευταίας σταγόνας».
Η ΖΥΘΟΣ ΒΑΠ συνοδεύεται άριστα με κοτόπουλο, χοιρινό και λουκάνικα. Είναι τέλειος συνδυασμός με θαλασσινά και προσφέρει απίθανη συντροφιά σε λιπαρά φαγητά και τυριά.
Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής είναι η εξής:
Πρόεδρος: Παντελής Κουγιός, ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ
Α’ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Βάγιας, Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Β’ Αντιπρόεδρος: Marcin Burdach, Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Γραμματέας: Γιάννης Γεωργακέλλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Ταμίας: Γεώργιος Πέτρου, Ζυθοποιία Πηνειού
Μέλη: Σοφοκλής Παναγιώτου, Μικροζυθοποιία Septem & Μικροζυθοποιία Elixi
Γεώργιος Δενεδιός, Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Γεώργιος Ιεροδιακόνου, SirisBrewery