Σε μια μικρή πόλη της νοτιοανατολικής Ιταλίας, το Μαρτάνο, υπάρχει ένας υπέροχος, παραδοσιακός φούρνος που φέρει ελληνικό όνομα.
Το Μαρτάνο είναι μια κωμόπολη της επαρχίας Λέτσε της Απουλίας με πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκους. Αποτελεί μέρος της Γκρέτσια Σαλεντίνα, της ελληνόφωνης περιοχής που κατοικείται από τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν την προφορική διάλεκτο «γκρίκο».
Στην λευκή, καμπυλωτή τέντα (καποτίνα) της panetteria (ο φούρνος στα ιταλικά) γράφει «Το Αρτοπωλείο», όπως και στην πινακίδα από πάνω ενώ κυματίζουν η ιταλική και η ελληνική σημαία. Ο κατάλογος είναι στα ιταλικά, αλλά γράφει στα ιταλικά: «Το ψωμί καλό είναι πάντοτε εδώ». Ο ιδιοκτήτης του φούρνου είναι ο 59χρονος Antonio Guglielmo.
Ο ίδιος αγαπά την τόσο ελληνική γλώσσα όσο και τους Έλληνες και αποφάσισε να ανοίξει ένα παραδοσιακό αρτοποιείο με φουρνιστό ψωμί, τοπικά προϊόντα και αφράτες λιχουδιές, γλυκιές και αλμυρές.
Ο ιδιοκτήτης του «Αρτοπωλείου» μίλησε στο iefimerida.gr για την αγάπη του για την Ελλάδα.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς επιλέξατε να ανοίξετε αρτοποιείο;
Είμαι ο Antonio Guglielmo, είμαι 59 ετών και είμαι από το Μαρτάνο. Εργάστηκα για 15 χρόνια σε σούπερ μάρκετ με ειδίκευση στον κλάδο των delicatessen και της αρτοποιίας. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω τον δικό μου φούρνο.
Πώς επιλέξατε ελληνικό όνομα για τον φούρνο σας;
Το Μαρτάνο είναι η πρωτεύουσα της περιοχής που ονομάζεται Grecìa Salentina (Γκρέτσια Σαλεντίνα), είναι ο μεγαλύτερος δήμος και κέντρο εξυπηρέτησης και ήθελα να ταυτίσω το αρτοποιείο μου με αυτήν την περιοχή. Καθώς η γλώσσα μας, η γκρίκο, δεν έχει αλφάβητο επειδή είναι μόνο προφορική, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω νέα ελληνικά.
Έχετε κάποια σχέση με την Ελλάδα; Μιλάτε ή γράφετε ελληνικά;
Έχω πολλούς φίλους Έλληνες ακόμα και στα social media. Μιλάω λίγο τη γλώσσα, καταλαβαίνω και γράφω, ίσως με τη βοήθεια ενός μεταφραστή. Ξέρω, όμως, το αλφάβητο της ελληνικής γλώσσας.
Τι προϊόντα πουλάτε στον φούρνο σας;
Πουλάω κυρίως αρτοσκευάσματα και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής Grecia Salentina, όπως διάφορες ποικιλίες ψωμιού, pizzi salentini, φοκάτσια, πίτσες, ορεκτικά, διάφορες ποικιλίες μπισκότων, ψωμάκια friselle, πολλές ποικιλίες κουλουριών ταραλίνι, γλυκά, ζυμαρικά, τυπικά προϊόντα, τουρσιά, ντόπιο κρασί, τοπική μπύρα, ντόπιο λάδι, γνήσιο τοπικό μέλι, cipollata (ένα είδος φρέσκου λουκάνικου) και πολλά άλλα.
Τι σας λένε οι πελάτες για το αρτοποιείο σας; Έρχονται Έλληνες;
Οι άνθρωποι και ειδικά οι τουρίστες ενδιαφέρονται πολύ από το αρτοποιείο μου και μου κάνουν συχνά ωραία κομπλιμέντα. Φωτογραφίζονται έξω από αυτό. Είμαι εδώ από τα 26 μου και για πάνω από 20 χρόνια έχω δώσει το ελληνικό αποτύπωμα στην επιχείρησή μου.
Χαίρομαι πολύ όταν έρχονται Έλληνες φίλοι να με επισκεφτούν, είτε είναι απλοί πολίτες είτε σημαντικές προσωπικότητες, δεν έχει σημασία για μένα. Έχω πάει στην Ελλάδα δύο φορές, αλλά ελπίζω να επιστρέψω ξανά σύντομα.