Υπουργείο Πολιτισμού: Προχωρά πρόγραμμα για ταινίες προσβάσιμες σε άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης - iefimerida.gr

Υπουργείο Πολιτισμού: Προχωρά πρόγραμμα για ταινίες προσβάσιμες σε άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης

ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.
ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) προχωρά σε νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δημιουργίας αντιγράφων κινηματογραφικών έργων ελληνικής ιθαγένειας, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης.

Πρόκειται για την Πρόσκληση με τίτλο «Πρόγραμμα ενίσχυσης για τη δημιουργία αντιγράφων κινηματογραφικών έργων για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, "Ταινίες με προσβασιμότητα"» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) με υπεύθυνο Υπουργείο το ΥΠΠΟ και Δικαιούχο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δράση "ταινίες με προσβασιμότητα" είναι ιδιαίτερα σημαντική και καινοτόμα, καθώς θα διευκολύνει την κυκλοφορία κινηματογραφικών έργων σε πληθυσμιακές ομάδες, που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά, λόγω αισθητηριακής αναπηρίας ή δυσκολίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

O πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάρκος Χολέβας δήλωσε αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα : «Ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεν περιορίζεται μόνον στη χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων και στην εκπόνηση στρατηγικών για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας. Σκοπός του είναι και η προώθηση και προβολή της ελληνικής ταινίας στο κοινό. Το ΥΠΠΟ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μας έδωσε την ευκαιρία να αμβλύνουμε μια ανισότητα για συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής ή όρασης. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο σινεμά τους».

Ταυτόχρονα, στόχος του προγράμματος είναι και η αύξηση του αποθέματος κινηματογραφικών έργων που είναι προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις προϋποθέσεις για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, ενώ παράλληλα, θα διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ανεξάρτητων και των μικρών παραγωγών ή διανομέων που δεν διαθέτουν ισχυρή επάρκεια ιδίων κεφαλαίων για την υποστήριξη παρόμοιων έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 320.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση έχει την μορφή επιδότησης. Η τελευταία θα καλύπτει έως και το 100% των δαπανών δημιουργίας προσβάσιμων αντιγράφων, για κινηματογραφικά έργα μεγάλου μήκους που έχουν εξασφαλίσει διανομή σε αίθουσα ή με τηλεοπτική μετάδοση ή ως περιεχόμενο σε πλατφόρμα.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πλέγματος προγραμμάτων ενίσχυσης της κινηματογραφίας που θα δράσουν ολιστικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογικές και ψηφιακές δυνατότητες.

Δικαίωμα υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα έχουν παραγωγοί ή διανομείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο και δεν εξαρτώνται από επιχειρήσεις ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, κρατικές ή ιδιωτικές. Ενώ, τα προτεινόμενα κινηματογραφικά έργα θα πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ