Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών διοργανώνει διετή επιδοτούμενα
προγράμματα για την επαγγελματική κατάρτιση άνεργων Ατόμων με Αναπηρία.
Σκοποί και στόχοι των προγραμμάτων κατάρτισης
Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί δύο χρόνια (1.800 ώρες κατάρτισης) και είναι επιδοτούμενη. Τα προγράμματα κατάρτισης που λειτουργούν στη Σχολή αποσκοπούν στην επαγγελματική εξειδίκευση άνεργων Ατόμων με Αναπηρία σε ειδικότητες που συνάδουν με την ιδιαιτερότητά τους, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορέσουν να εργαστούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας ή να αυτοαπασχοληθούν.
Παράλληλα, οι καταρτιζόμενοι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων απολαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη τόσο από το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό όσο και από συνεργαζόμενους εξωτερικούς φορείς, ώστε να εμψυχωθούν και να ενθαρρυνθούν στην απόκτηση επαγγελματικών προσόντων, να διευρύνουν τις δεξιότητες και κλίσεις τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, η Υπηρεσία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της ΔΥΠΑ και τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) αναλαμβάνουν την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.
Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα κατάρτισης
Δικαίωμα φοίτησης στα προγράμματα της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών έχουν όσοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Α) Τα άτομα µε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% (κατόπιν πιστοποίησης από ΚΕΠΑ), ηλικίας από 18 έως 58 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας και µε παθήσεις όπως:
- σωματικές αναπηρίες,
- κινητικά προβλήματα,
- οργανικές ανεπάρκειες (καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία, καρκίνος, ηπατίτιδα Β, C, σκλήρυνση κατά πλάκας, AIDS κ.λπ.)
- κώφωση-βαρηκοΐα,
- ελαφρά νοητική υστέρηση,
- ολική ή μερική τύφλωση (τα άτομα αυτά φοιτούν στον Φάρο Τυφλών),
- ψυχιατρικές ή ψυχικές παθήσεις.
Β) Οι Έλληνες/ίδες υπήκοοι ή ομογενείς, καθώς και αλλοδαποί/ές που γεννήθηκαν και διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή κατέχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας, τουλάχιστον Β1 επιπέδου.
Γ) Οι υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες δεν πρέπει να έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στη Σχολή ΑμεΑ τα τελευταία οκτώ (8) σχολικά έτη.
Δ) Οι υποψήφιοι να έχουν βεβαίωση ανεργίας.
Ειδικότητες / τμήματα
Για σπουδαστές αποφοίτους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης:
Πηλοπλαστική - Τουριστικά κεραμικά
Ξυλουργική - Έπιπλα κουζίνας
Δερμάτινες τσάντες και μικρά αξεσουάρ - Φο μπιζού
Εικόνες αγιογραφίας
Κεραμική (Φάρος Τυφλών)
Για αποφοίτους λυκείου:
Υπάλληλος μηχανογραφημένου λογιστηρίου
Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδων
Διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων (τηλεκατάρτιση)
Διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων (Φάρος Τυφλών)
Σύντομο ιστορικό της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών - ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)
Η Σχολή Ατόμων με Αναπηρία λειτουργεί ανελλιπώς επί τριάντα και πλέον χρόνια, προσφέροντας κατάρτιση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η Σχολή έχει σειρά διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθώς παλαιότερα έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα των υπηρεσιών της, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Cambridge, το 1999.
Ως μοναδική σχολή στην Ελλάδα που καταρτίζει αποκλειστικά Άτομα με Αναπηρία, έχει προτυποποιηθεί στην πράξη, καθώς δέχεται πολλές επισκέψεις από φορείς του εξωτερικού με σκοπό να λειτουργήσει ως πιλότος για τη δημιουργία άλλων παρόμοιων σχολών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στη Σχολή έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους άσκηση φοιτητές διάφορων πανεπιστημιακών σχολών, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί [ΕΚΠΑ Τομέας Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ Τομέας Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας, ΕΚΟ].
Το προσωπικό της σχολής
Το προσωπικό που στελεχώνει τη Σχολή αποτελείται από τον διευθυντή, τον υποδιευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ένα πλέγμα συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει:
-ψυχολόγους,
-κοινωνικούς λειτουργούς,
-νοσηλευτές,
-διερμηνείς Νοηματικής.
Πρόκειται για ανθρώπους με μακρά θητεία στην κατάρτιση Ατόμων με Αναπηρία, που αντιμετωπίζουν τους καταρτιζόμενους με ενσυναίσθηση και με ευθύνη του κοινωνικού έργου που επιτελούν.